Englund gäst i podden, Schagerström uttagen till EM och Vårgårda GP läggs ned (chockbeskedet!)

I morgon bitti släpps veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med löparen och militära femkamparen Siri Englund, som bland annat berättar om VM-guldet i OCR, om hur löpningen blivit en av hennes styrkor, om vad hon gjorde i Wuhan månaden innan covidsmittans utbrott och varför det inte är aktuellt med samma tävlingsdistanser för kvinnor och män i femkamp

Det var naturligtvis givet att Elin Schagerström, precis som i fjol, skulle bli uttagen till EM i skidorientering, men på onsdagen blev det också officiellt: 22-åringen från Vintrosa är en av sex svenska damer som är uttagna till mästerskapet i lettiska Madona som startar redan på tisdag.
Schagerström var som bäst sjua på både VM och EM i fjol, och tog dessutom ett brons på U23-VM. I år har hon inlett säsongen ännu starkare, och tog karriärens första pallplats i världscupen för ett par veckor sedan. Hon toppar U23-världscupen och ligger sjua i världscupen.
Mästerskapet består av tre individuella distanser och två stafetter: Det inleds med sprint den 31 januari och fortsätter med medeldistans den 1 februari och långdistans den 3 februari. De tre tävlingarna ingår också i världscupen, de två första dessutom i U23-världscupen. Den 4 februari avgörs stafetten med tremannalag, där Sverige är jättefavoriter (lyckas Schagerström ta en plats i laget är det rimligt att tro att hon blir Europamästare), och söndagen den 5 februari avslutas mästerskapet med mixedsprintstafett för tvåmannalag (en man/en kvinna).
Läs lite mer om det hela i min artikel här.
Truppen till junior-VM, som avgörs parallellt med EM, är ännu inte offentliggjord.

Ett betydligt mer överraskande – ja, rent av chockartat – besked kom också på onsdagskvällen: Vårgårda CK lägger ned sin världstourtävling Vårgårda GP omedelbart. Årets tävling, som skulle ägt rum 19–20 augusti (precis som vanligt med lagtempo följt av linjelopp) ställs in och stryks från touren.
– Det är ett mycket tungt beslut att behöva ta. Efter två års uppehåll och förlusten av Hans Jönsson 2019, summerade vi ett fantastiskt evenemang 2022. Men när vi kom till sista raden så hade föreningen, rent ut sagt, inte en enda krona för alla ideella timmar som lagts ned, säger Helen Henriksson, ordförande i Vårgårda CK, till Svenska cykelförbundets hemsida.
Arrangemanget har tidigare kostat runt fyra miljoner kronor, och nu ser både kostnader och krav ut att öka.
– Damcyklingen är verkligen på rätt väg, men vi ser inga möjligheter att axla de ökade krav som ställs, och på ideell bas driva tävlingar på absolut högsta nivå, säger Henriksson.
Tävlingen startade i sin nuvarande form 2006 och har varit del av först damernas världscup och sedan världstourens intåg tagit plats där. Susanne Ljungskog vann premiäråret (då Laxåcyklisten Monica Holler var trea), men framför allt finns så klart Emilia Fahlins vinst 2016 på näthinnan, Örebrocyklistens största seger i karriären.
Vårgårda GP var länge Sveriges enda världstourtävling, men i fjol avgjordes en av etapperna i Tour of Scandinavia på västkusten. Om det blir en (eller flera) svenska etapper i år också är ännu inte offentliggjort.
Världstouren startade för övrigt förra veckan med den första av två deltävlingar i Australien, med hemmacyklisten Jay Vine som vinnare. Emilia Fahlin står över och kommer göra säsongspremiär i slutet av februari eller början av mars.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: