Ny tuff dag för Fahlins lag och tungt slut när Schagerström diskades (plus massor av smått och gott)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Karin Sennvall Forsberg som gäst. I podden berättar hon om ultimatumet från fysioterapeuten, beslutet, kärleken till löpning, sin coachverksamhet och mycket annat. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify.

Det blev en ny tuff dag för Emilia Fahlin och hennes lagkompisar i FDJ-Suez på tredje etappen av världstourtävlingen UAE tour. Hennes lagkompis Marta Cavalli, som är lagets klart starkaste klättrare (och dagens etapp avslutades ju med en fet milalång backe), fick någon typ av mekaniskt problem – och då lade konkurrenterna i klungan in högsta växeln för att hänga av henne definitivt. Hela FDJ-laget gick bak för att hjälpa Cavalli ikapp, men det gick inte när det kördes hårt där framme, och de var över tre minuter bakom täten när de gick in i backen. Game over.
Cavalli gjorde allt hon kunde men fick nöja sig med 23:e-paltsen, 4.21 bakom italienska Elisa Longo Borghini (Italien/Trek-Segafredo) som tillsammans med unga lagkompisen Gaia Realini ställde av alla andra uppför och vann med över en minuts marginal. Fahlin sparade benen så gott det gick uppför och släppte 20 minuter på Cavalli (som hon var tillsammans med när backen började).
Ingen av FDJ-cyklisterna har något med någon tröja att göra, så när etapploppet avslutas i morgon blir det att samla ihop smulorna och försöka göra något bra på den enskilda etappen. en119 kilometer lång och nästan helt platt tur i utkanterna av Abu Dhabi (och med mål nere vid vattenbrytaren i centrala stan). Eurosport sänder, precis som alla etapperna, med start 11.50.

Elin Schagerström fick en riktigt trist avslutning på en annars senastionellt framgångsrik internationell säsong när hon blev diskad i dagens sprint i världscupen och U23-VM – som till råga på allt är grunden för morgondagens jakstart, säsongens sista deltävling i världscupen som hon alltså inte kan starta.
Vintrosa- och Garphyttans IF-åkaren läste helt enkelt fel och åkte direkt från åttonde kontrollen till den tionde, och blev diskad när hon kom i mål. På geningen tjänade hon ungefär 30 sekunder, och räknar man på det sättet hade hennes tid i mål räckt till ungefär samma resultat som i går: Tolva i världscupen och trea i U23-VM. Dubbelsmällan att det är jaktstart på det här resultatet i morgon gör också att Schagerström kan glömma segern i U23-världscupen, som hon toppade inför lördagen. Där blir hon nu i stället trea bakom schweiziska Eliane Deininger och finska Maria Hoskari. Litauiska Judita Traubaite tog dock hand om båda VM-gulden i klassen, efter att ha följt upp gårdagens seger i medeldistans med en ny i sprinten i dag.
Världscuptävlingen vann Linda Lindkvist tolv sekunder före Daisy Kudre Schnyder – de två har ju dominerat årets säsong. Mångsidiga superstjärnan Tove Alexandersson var i dag så bra som fyra, mindre än 30 sekunder från segern.
I veteran-VM fick Djerfs Åsa Zetterberg-Eriksson nöja sig med en fjärdeplats i sprinten efter gårdagens överlägsna seger i långdistansen. Hon var tre sekunder från medalj.

Simon Nilsson blev bästa länsåkare i mix-distriktsstafetten i juniorernas Sverigecup i längdskidor i Ulricehamn, som NA sände i dag. Karlskogingen körde sistasträckan för Ångermanland och höll deras sjundeplats med fjärde bästa åktid på sträckan. Örebro slutade på 24:e plats efter fina insatser främst av tjejerna: Ida Bervenståhl var 15:e snabbast på förstasträckan och Nelly Mårtensson körde upp laget från 30:e till 24:e plats med tolfte snabbaste tiden på tredjesträckan.
I morgon avslutas tävlingarna i Ulricehamn med distanslopp i klassisk stil, 15 kilometer för seniorerna (som Anja Andersdotter) och tio för juniorerna (som Simon Nilsson).
NA sänder då också, och du hittar sändningen här.
På tal om skidåkning så avgjordes också ungdomstävlingen Lilla lospåret i Hällefors i dag, och i de äldsta klasserna (för 15- och 16-åringar, som åkte tio kilometer i klassisk stil, med masstart) vann Karlslunds Ludvig Larsson bland killarna medan Garphyttans Ellen Olsson blev tvåa bara 22 sekunder bakom värmländska Juni Rudström på damsidan (deras tider hade gjort dem till topp tre även på killsidan, vilket skvallrar om att de hade bra fart).

Morgondagens stora skidtillställningar är dock alla långlopp: I Tjeckien avgörs Jizerska padesatka (bakom Vasaloppet, Marcialonga och Birkebeinerrennet det fjärde största långloppet under säsongen), men varken Adam Gillman eller Rickard Ericsson verkar finnas med i startlistan (definitivt inte Gillman som i dag i stället körde 42 kilometer långa Haldo Hanssons minne i Trångsviken och slutade trea, på molfot bakom Hannes Stenström, Nacka Värmdö, och 1.15 bakom segrande Joel Andersson, IFK Mora).
Och hemma i Sverige är det både Engelbrektsloppet (60 kilometer med start och mål i Norberg, som ingår som ett möjligt substitut till Vasaloppet i En svensk klassiker) med bland andra Filip Danielsson som i fjol slutade trea där (och i år kör med startnummer två; Bengtsfors Gabriel Thorn har startnummer ett), plus Olivia Hansson, Robert Brundin och Jimmy Axelsson, och Bessemerloppet (52 kilometer med på en tiokilometersslinga i Högbo utanför Sandviken) dit Hansson kuriöst nog också är anmäld (jag vet inte vilket lopp hon väljer) liksom Elin Törnqvist som körde Sverigecupen i sprint i fredags.

Tionde raka. Det har ändå något, va? Petra Hanaeus var snabbast runt femkilometersslingan i Örebro parkrun för tionde gången i rad, och därtill med drygt fem minuters marginal. 21.11 skrevs hennes tid till i dag, och med det var hon tredje snabbast av alla (bakom Oskar Hansson på 19.22 och Ulf Blixt på 20.58). Hanaeus har nu varit snabbast runt vid 59 av de 215 gånger som Örebro parkrun arrangerats. Senast någon annan var först runt var när Fanny Schulstad sprang den 12 november, som en del i ett långpass i förberedelsen inför maratonloppet i Valencia.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: