Tre länsmedaljer på skidorienterings-SM, Danielsson tog ny pallplats i Skinnarloppet och Fahlin avslutade i Spanien

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med nyblivna SM-silvermedaljören (på 3 000 meter) Jonatan Gustafsson. En del snack inför sagda lopp inleder podden, men därefter följer träningstugg och orientering. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify och i podcast-appen.

Setmana Ciclista Valenciana avslutades med den fjärde etappen i dag, och utan att ha talat med henne gissar jag att det inte blev någon av de tuffare dagarna som Emilia Fahlin haft på sadeln under de här åtta etapperna hon avverkat de senaste elva dagarna.
Franska lagkompisen Eugénie Duval var nämligen en av 16 cyklister som kom loss och fick ett par minuter på klungan halvvägs in på sträckan, och därmed fanns inget incitament för FDJ-Suez-cyklisterna att jobba hårt i klungan. Och när det var dags för den stora stigningen på slutet (och klättrarna fick chansen att trycka på) hade Fahlin redan gjort klart sitt jobb för dagen.
Längst fram tunnade det ur allteftersom, och till slut återstod bara doldisarna Elise Uijen (Nederländerna/Team DSM) och Justine Ghekiere (Belgien/AG Insurance-Suodal Quickstep) som tog första- respektive andraplatsen 16 sekunder före en jagande grupp med 26 cyklister. För Ghierke, som varit med i tätgruppen i alla de tre tidigare etapperna (som 48:a, 24:a och 16:e) räckte bonussekunderna och tidsavståndet till gruppen bakom till totalseger med en sekunds marginal före sydafrikanska lagkompisen Ashleigh Moolman. Det var karriärens första och största segrar för både Uijen och Ghekiere och en liten näsbränna för de stora stjärnorna i tävlingen (som fyrfaldiga världsmästarne Annemiek van Vleuten, som blev fyra i totalen). FDJ:s danska kapten Cecilie Uttrup Ludwig var med i den där jagande gruppen, men tappade ändå från åttonde till tionde plats i sammandraget.
Efter en mycket intensiv inledning på säsongen får Fahlin nu åtta dagar ledigt fram till belgiska vårtävlingen Le Samyn tisdagen den 28 februari.

Elin Schagerström undvek bommar av gårdagens, medaljkostande, storlek men fick ändå nöja sig med en femteplats i den svintuffa konkurrensen som råder i svensk skidorientering just nu, när långdistans-SM avgjordes i terrängen runt Vasaloppskontrollen Eldris utanför Mora. Schagerström var drygt sju minuter bakom segrande landslagskompisen Lisa Larsen över knappt 90 minuter skidorientering, och drygt fyra minuter från pallen. 22-åringen från Latorp blev i varje fall bästa länsåkare när Karlskogabördiga veteranen Åsa Zetterberg-Eriksson, OK Djerf, fick nöja sig med sjätteplatsen, drygt 2,5 minuter bakom. Det var för övrigt tre generationer Zetterberg-Eriksson med i tävlingen när pappa Kjell Eriksson (13:e i Vasaloppet 1977!) tog silver i H75-klassen i veteran-SM och sonen Vide Zetterberg Viklund vann H12-klassen (som inte ingick i ungdoms-SM, som gäller först från 15-årsklasserna – och just bland 15-åringarna tog Djerfs Axel Lindblad ett USM-brons). Garphyttans Nelly Mårtensson tog brons för andra dagen i rad, nu drygt 11,5 minuter bakom segrande Elsa Brandt, Domnarvets Goif, i den yngre juniorklassen.
Nästa helg avgörs två tävlingar i svenska cupen i Umeå, och om tre helger avslutas skidorienteringssäsongen med medeldistans- och stafett-SM i Luleå.

I fjol vann Filip Danielsson Skinnarloppet, Vedevågsåkarens finaste triumf som seniorskidåkare. I år var han återigen med i tätstriden i det 45 kilometer långa och nästan hundra år gamla loppet. Bara några kilometer in i tävlingen kom han loss ihop med Borås Karl-Johan Westberg och Falun Borlänges Simon Andersson – och i mål var de drygt 1,5 minuter före nästa trio. Danielsson fick ge sig i spurten mot tidigare VM-sexan Westberg och nyblivne svenske mästaren Andersson, men i sådant sällskap var pallplatsen en fjäder i hatten för Danielsson som dragits med skjukdomsstrul i vinter.
På damsidan går Karlskogafostrade veteranen Susanne Hedlund från klarhet till klarhet, och nu blev hon tvåa och bästa svenska efter förlorad spurtduell mot norska Karoline Næss (men de båda var sju minuter före förföljarna).

I dagens lite udda inslag i långloppsvärldscupens program – 15 kilometer med intervallstart under namnet Grönklitt ITT – följde Elin Törnqvist upp gårdagens 41:a-plats med en ny, den här gången knappt sju minuter bakom återigen segrande Ida Dahl (hon är nu uppe i fem segrar i vinter). Örebroaren Rickard Ericsson tog sin tredje bästa placering för året med en 69:e-plats, knappt fyra minuter bakom Emil Persson som nu har resultatraden 1–1–1–1–1–1–11–1–1 (åtta förstaplatser och en elfteplats) på de nio loppen som föregår vinterns stora höjdpunkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: