Rosdahl SM-fyra på nytt pers (åtta sekunder från silver!), Persson slog svenskt rekord, och Svensson och Regborn imponerade

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden där Kumlabördiga cyklisten Jacob Ahlsson som gäst. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen.

Det blev inget tredje SM-brons för Örebrofostrade Linus Rosdahl i dag – men väl en fjärdeplats i ett mycket starkt startfält i SM på tio kilometer landsväg i Ystad. Tiden 29.17,1 var 21 sekunder under Rosdahls tidigare pers, från SM-tävlingen 2021, och sju sekunder från medalj och åtta från silver – Ullevi-duon Vidar Johansson och Suldan Hassan tog silver och brons på 29.09 och 29.10. Men Samuel Russom, Rosdahls klubbkompis i Hässelby, var överlägsen och vann med 41 sekunders marginal, på 28.28,3. Bakom sig hade Rosdahl, som i fjol gjorde 2.12 på maran och i år satsar på halvmaran, namn som Kalle Berglund och Archie Casteel. Carolina Wikström tog guldet på damsidan – där varken Liduina van Sitteren eller Louise Wiker kom till start, så några länslöpare blev det inte, på 33.31.
Största utropstecknet var nog ändå Almbys Bo Persson som tog veteran-SM-guldet i M75-klassen på 41.55,4. Nytt svenskt rekord för 75-åringar med hela 45 sekunders marginal. Segermarginalen blev nästan nio minuter (!) till Eksjö Södras Hans Eriksson, och då var det ändå fem löpare till start. Det gamla svenska rekordet hade Vilsta IK:s Anders Hansson. Världsrekordet är på 40.10, Europarekordet på 40.36 – men det rekord jag verkligen hoppas att Persson får chans att utmana under sin första säsong i 75-årsklassen är det på halvmaraton. Där världsrekordet är 1.29.26 och Europarekordet 1.30.14 – Persson gjorde ju nämligen 1.31.34 så sent som i höstas, och det kan finnas lite tid att ta där.
Hans fru Ljiljana Persson blev fyra i K70-klassen, men jag har inte sett någon officiell tid.

Andrea Svensson fortsätter att imponera stort under säsongsinledningen. Efter andra- och fjärdeplatserna i elitseriepremiären förra helgen sprang hon i dag upp Tisaren till en andraplats som ankare i Stigtomtakavlen. Laget övernattade ju på 15:e-platsen, nästan 8,5 minuter bakom ledande OK Linné, men Josefin Tjernlund inledde söndagsmorgonens jaktstart på lördagskvällens resultat med att föra upp laget nio placeringar på första dagsträckan (även om hon inte tog någon tid på täten). Ellinor Tjernlund plockade sedan ytterligare en placering, och vevade därtill in både Göteborg-Majorna och Södertälje-Nykvarn som nu bara var sekunder framför (men fram till alltjämt ledande Linné var det över fem minuter). Och sedan tog alltså Svensson över och klev förbi båda de framförande lagen, skapade lucka och hämtade in över fyra minuter på Linné som hade norska JVM-löparen Oda Scheele på sistasträckan. Till slut saknades mindre än 1,5 minuter för Svensson och Tisaren, som fick nöja sig med andraplatsen men som fick med sig tre mycket positiva besked från Tjernlunds och Svensson in mot Tiomila (men för Svensson väntar först och främst världscuppremiär till helgen).
Tisarens andralag, där Ellinor sprang en sträcka på lördagskvällen, slutade på 14:e plats.
På herrsidan imponerade regerande Europamästaren Martin Regborn (som också ska springa världscuppremiären) mest när han på först dagsträckan sprang upp sitt Hagaby från 14:e till fjärde plats och krympte avståndet till täten från drygt fem till knappt fyra minuter. Jakob Wallenhammar och tappade sex placeringar på sträckan efter, och Filip Dahlgren förde laget i mål på elfte plats, 19 minuter bakom OK Linné som liksom på Tiomila i fjol vann närmast före OK Ravinen (där örebroaren Quentin Rauturier sprang en av nattsträckorna). Tisaren blev ju diskade efter felstämpling redan på andrasträckan och KFUM Örebro föll tillbaka till en 42:a-plats efter att ha varit i ledning efter Jonatan Gustafssons förstasträcka.
I ungdomsklassen knep Almby en tredjeplats, tre minuter bakom segrande IFK Göteborg (den stafetten hade ett litet annorlunda upplägg där man fick ha en, två eller tre löpare på förstasträckan – först in skickade ut andrasträckeslöparen – minst en av löparna var tvungen att vara under 14 år [i övrigt var det 16-årsklass] och minst en sträcka var tvungen att springas av en tjej; Almby ställde upp med Erik Kylborn och Måns Dahlberg på första, Sixten Widmark på andra och Emma Lindkvist på tredje).

Garphyttans Marcus Jansson följde upp lördagens skrällseger i Sverigecuppremiären i cykel på Kinnekulle med en sjätteplats i Götene grand prix, med nästan lika tufft startfält (utom danska laget Team IBT-Tripeak, som inte kom till start i dag) men utanför cupen. Som vanligt när det vankas kriterium (tävling på kort varvbana) blev det stor klungspurt mellan 23 cyklister. Janssons lagkompis (i CK Hymer) Hugo Forssell vann den närmast före Mölndals Gutstav Thompson. Kumlasonen Jonathan Ahlsson, som kör för Motalas continentallag, blev 13:e i dag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: