Danielsson med en comeback som kan ge världscupplats, dubbla titelförsvar i Arena run och Noha Olsson in på historisk topp tre-lista med parkrunpers

Filip Danielsson är tillbaka med besked. Två veckor före Svenska skidspelen (världscuptävlingen i Falun, alltså) tog han i dag en åttondeplats i 15-kilometersloppet i fristil på samma banor, bara 26 sekunder från en pallplats, när Sverigecupens femte deltävling för säsongen avgjordes på Lugnet. A-landslagsåkaren Viktor Thorn, som i helgen gör comeback efter sommarens ryggoperation, följde upp gårdagens sprintseger med en ny vinst, 17 sekunder före Åsarnas Markus Ruus och 57 före Danielsson. Axel Ekström, som nyss är tillbaka från sjukdomen som tvingade honom att avbryta Tour de ski, blev tolva, 20 sekunder bakom sin gamla klubbkompis Danielsson. Även Garphyttans Adam Gillman lyckades klämma sig in topp 30 med en 26:e-plats, 2.03 bakom Thorn.
I går var Zinkgruvans Markus Johansson, inte helt oväntat, bäste länsåkare med en 13:e-plats i sprinten. han var trea i första kvartsfinalen och hade en semifinalplats ända tills Simon Andersson noterade en bättre lucky loser-tid i sista kvarten. Filip Danielsson var bara sex hundradelar bakom Johansson i den där kvartsfinalen och också alltså nära semifinal medan Garphyttans Marcus Lennartsson var fyra i en annan kvartsfinal. Ekström och de övriga länsåkarna överlevde inte kvalet.
Om helgens resultat räcker för att ge Danielsson en av de 15 svenska herrplatserna till Svenska skidspelen återstår förstås att se, men känslan är att han ligger ganska bra. Han visade gott gry tidigt på säsongen och har nu en uppåtgående kurva igen.
Juniorerna körde sprint i dag (i fristil, till skillnad från seniorerna i går) och Granbergsdals juniorlandslagsdebutant Ludvig Berg tog en tredjeplats i den nordiska juniorlandskampen (som ger en bronsmedalj i junior-NM) – trots att han fyra i mål i H18-klassen. Vinnaren Edvin Anger, IFK Hedemora, var nämligen inte uttagen i svenska landslaget och räknades därmed bort ur landskampen. I varje fall om jag förstått det något snåriga regelverket rätt. Måns Skoglund, Täby, var tvåa i mål och vann i sådana fall juniorlandskampen närmast före norrmannen Johannes Lønnestad Flåten. På fredagen blev Berg Ludvig 18:e totalt och 13:e i juniorlandskampen (om man räknar med fyra amerikaner, annars nia), 1.35 bakom segrande finländaren Niko Anttola över tio kilometer i klassisk stil.
Två av Garphyttans åtta juniorer till start tog sig till kvartsfinal – Emil Hagström blev fyra i sin och 18:e totalt, skidorienteraren Elin Schagerström sexa i sin och 27:a totalt (både i den äldre juniorklassen, H20 respektive D20). I gårdagens distanslopp i klassisk stil var Schagerström den enda topp 30 med just en 30:e-plats.
I morgon körs Kopparskidan, mixedstafetten med tre sträckor över fem, 1,5 respektive fem kilometer. Filip Danielsson kör förstasträckan för SK Bores förstalag medan Garphyttan ställer upp med Adam Gillman/Marcus Lennartsson/Elin Schagerström respektive Lucas Lennartsson/Emil Hagström/Ronja Andersdotter. Axel Ekström står över trots att IFK Mora har sex lag till start. Ungdomarna kör distriktsstafett där Örebro län har tvingats stryka sitt tjejlag, men killarna kör med Sebastian Rilde/Nils Schagerström/Filip Andersson över 3×5 kilometer. Det ska också bli någon typ av nationsstafett i juniorlandskampen, men dit har jag inte lyckats hitta startlistor.

I Arena run, vinterhalvårets största hinderbanespektakel i Sverige (inne i Friends arena) blev det för andra året i rad dubbelseger för de Örebroanknutna löparna. ÖSK Innebandys gamla stjärna Fanny Schulstad (som jag skrev om i samband med Stockholm marathon i somras) och IF Starts Cimmie Wignell, som blev sexa på engelska milen i Tybblelundshallen så sent som i torsdags, vann lika överlägset på dam- respektive herrsidan. Schulstad var exakt två minuter före tvåan Emilia Todorvska Elias – som i det här sammanhanget tävlade för samma lag, Team Printosz, som Schulstad – och Wignell vann 2.12 före Thomas Pickelner. De behövde 48 respektive 42,5 minuter på sig för den millånga banan med ett ganska stort antal hinder.

Och i Örebro parkrun smackade en annan av löparna från engelska milen – KFUM Örebros Noha Olsson – till med ett saftigt banpers – 16.12 mot tidigare 16.30 (från augusti). Därmed var han snabbast av alla för nionde gången och klättrade förbi Wilhelm Bergentz och Hector Haines upp på tredje plats bland de som sprungit snabbast på banan någonsin (bara Tim Sundström, 15.52, och Per Sjögren, 16.10, är snabbare). Petra Hanaeus var snabbaste dam för 24:e gången (med 21.31, perset är drygt två minuter snabbare än så), och är därmed bara tre vinster bakom Johan Ingjald i maratontabellen. Fler snabba löpare fanns med i den 138:e upplagan av tävlingen – Oskar Hansson sprang på 17.53, Per Arvidsson på 18 blankt och Ingjald på 18.41.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: