Schagerström bommade bort första SM-medaljen på näst sista kontrollen – och Tisarens världsmästare i spurtduell om segern i ”fel” sport

Elin Schagerström var på väg mot sin första senior-SM-medalj i skidorientering i dag, men det sprack på ett dålig vägval på väg till näst sista kontrollen i sprinten i Sundsvall. Vid den 13:e kontrollen hade hon näst bästa mellantiden (20 sekunder bakom ledaren och sedermera vinnaren Frida Sandberg (Säterbygdens OK) och sju sekunder före IFK Moras Magdalena Olsson (som låg trea där men tog silvret när Schagerström körde bort sig). Hon valde det, ser man på analysverktyget Livelox, klart kortaste vägvalet (med över 100 meters marginal på en sträcka som var 534 meter för Schagerström), men spåren var för dåliga eller obefintliga, och de som valde större stråk tjänade minuten eller mer på henne. Framme vid 14:e kontrollen stämplade Schagerström som sexa, en placering hon behöll i mål där avståndet var 1.19 till seger och 35 sekunder till pallen. Karlskogabördiga Åsa Zetterberg Eriksson har inte laddat upp sin rutt på Livelox, men verkar ha gjort exakt samma misstag.Var fyra, 22 sekunder bakom Schagerström och 15 från pallen, vid 13:e kontrollen men sjua efter minutbommen. I mål just sjua, 16 sekunder bakom knappt hälften så gamla Schagerström (44 mot 21 år).
Garphyttans Nelly Mårtensson gjorde en tidig bom i yngre juniorklassen, D18, och var därför aldrig med i medaljsnacket. Körde ändå upp sig till en sjätteplats, men var drygt fem minuter från guldet (Ella Turesson, OK Renen) och drygt en minut från medalj. I morgon avslutas SM-helgen med långdistans.

Tre länsåkare tog sig vidare till kvartsfinal i fristilssprinten i Sverigecupen i Skövde som NA sände i dag. Men Markus Johansson (sprintspecialisten från Zinkgruvan), som var uppe och stötte tidigt, tappade på flacken i ett svintufft kvartsfinalheat (mot bland andra Erik Silfver, som vann tävlingen, Karl-Johan Westberg, som blev tvåa, och Anton Persson, som var precis hemkommen från OS) och blev avstannande sexa i mål. Och Axel Ekström (världscupmeriterade distansåkaren från Klockhammar), som aldrig varit någon sprinter men som kvalade så fint som på tolfte plats, lär ha drabbats av ett ännu värre öde – tyvärr utanför tv:s täckning. Mellan en kameraposition och en annan försvann han ur kubbningen i täten medan Hugo Jacobsson dök upp med bruten stav, så de lär ha gått ihop och Ekström lär ha gått omkull, på något sätt. I mål var han, totalt avstannande, minuten bakom. Garphyttans Anja Andersdotter gjorde däremot en alltigenom fin tävling, kvalade som 18:e och höll de möjliga åkarna bakom sig för en fjärdeplats i en semifinal som innehöll bland andra Anna Dyvik (som blev tvåa bakom Johanna Hagström i finalen) och vinterns stora succéåkare Sofia Henriksson. I morgon är det dags för distanslopp i Skövde. Sändningen hittar ni här.

När jag gick igenom ett antal skidtävlingar och långlopp i går bommade jag helt 42-kilometersloppet Renrajden i Luleå där Karlslunds (och OK Tisarens orienteringsskyttevärldsmästare) Gustav Hindér tog en fjärdeplats efter spurtstrid om segern. De var just fyra längst fram, och Abiskos Henrik Strand avgick med segern. Hindérs klubbkompis (och bloggbekantingen) Anton Hallor fanns strax bakom som elva, knappt fyra minuter bakom segraren. Lär ge fin seedning till Vasaloppet.

Snön föll och deltagarantaletÖrebro parkrun med den. 27 deltagare var tre färre än förra veckan och fjärde sämsta någonsin (sämsta sedan 3 mars 2018). Överlag så verkar februari och första halvan av mars vara svåra tider att locka löpare – alla de sex sämsta deltagarnoteringarna kommer från dessa månader. Det lär vända när våren görs sitt intåg på riktigt. Nåväl. Maria Nagle (andra veckan i rad, åttonde totalt) och Andreas Kjellin (tredje veckan i rad, sjätte totalt) var snabbast precis som förra lördagen, nu på något långsammare tider på grund av underlaget (22.43 respektive 19.55).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: