Berg klar för ungdoms-OS – samma dag som han tog första JSM-medaljen (och så gick det för Ahlsson i Kroatien)

Det blev en grym dag för sprintern Ludvig Berg, Karlskogasonen som åker längdskidor för Bollnäsklubben Rehns BK. Först blev han, som en av åtta svenskar (varav fyra killar), uttagen till europeiska ungdoms-OS i Vuokatti om tio dagar. Sedan tog han karriärens första junior-SM-medalj.
Jag får erkänna att jag missat det, men NA sänder den här veckan JSM-tävlingarna i Åsarna, och därför kan man om man vill se hela Bergs väg mot bronset i efterhand. Han slutade femma i kvalet, vann sin kvartsfinal och var tvåa i semifinalen. I finalen satte Täbys Carl Rune och Åsarnas Edvin Anger stenhård fart från start och spräckte fältet direkt, och Berg var den ende som hade kraft för att försöka täta luckan. In mot upploppet fick Anger en lucka och i ledning stakade han ifrån till seger med fyra sekunder före Rune och sex före Berg som i sin tur hade drygt en sekund till godo på de jagande. Varken Rune eller Anger får följa med till ungdoms-OS – eftersom de är födda 2002. Bara förstaårsåkarna i den äldre svenska juniorklassen, H/D20, har alltså möjlighet att bli uttagna, och Berg var bäst av dem i sprinten.
Att det här var Bergs första junior-SM-medalj trots att det är tredje året som junior beror på att han inte fick göra en enda SM-start under sina två år i H18-klassen. 2020 valde han att stå över den inledande masstarten eftersom sprinten gick dagen därpå – men på kvällen efter masstarten togs beslutet om att ställa in hela mästerskapet på grund av coronapandemin som då drog in över Sverige. Och i fjol blev alla JSM-tävlingar inställda tidigt, av samma orsak. Berg har däremot tre silver, vara två i sprint, i ungdoms-SM (och därtill tre guld i ungdomsklass på rullskid-SM, i en disciplin där han också tagit ett JVM-brons). Ungdoms-OS inleds för längdskidkillarnas del med tio kilometer i fristil måndagen den 21 mars och 7,5 kilometer i klassisk stil dagen därpå innan det torsdagen den 24 mars är dags för Bergs specialitet – sprinten. Tävlingarna avslutas dagen därpå med mixedstafett.
Ytterligare två länsåkare tog sig vidare från kvalet i dagens sprint: Garphyttans Anja Andersdotter och Elin Törnqvist var åtta och 13:e i D20-klassen. De hamnade i samma kvartsfinal, och gjorde upp om andraplatsen och avancemang till semifinal – och Andersdotter drog det längsta strået. Törnqvist var 1,5 sekunder bakom henne och 0,5 från att ta en lucky loser-plats vidare. Andersdotter blev sedan femma i sin semifinal. Strömnäs Lisa Eriksson tog SM-guldet.
I går kördes en masstart i klassisk stil över 10 (D18), 15 (H18 och D20) respektive 20 kilometer (H20). Även där blev en Karlskogakille i H20-klassen bäste länsåkare – Simon Nilsson, Bergs gamle vapendragare i Granbergsdal. Han spurtade in som sexa efter att ha gått med i en fyrmannagrupp bakom de tre medaljörerna – Anger vann även det guldet överlägset, 53 sekunder före en duo som i sin tur hade 35 sekunders marginal på Nilssons grupp. Törnqvist blev 14:e i D20, drygt sju minuter bakom segrande Märta Rosenberg, Duved, och fem minuter från medalj.
Efter vilodag i morgon avslutas junior-SM med distanslopp på lördag och stafett på söndag, båda i fristil. Och båda går att se på na.se, du hittar sändningarna via den här samlingssidan.

Precis som i förra veckans två endagarstävlingar visade det sig att preliminäranmälan av Kumlakillen Jonathan Ahlsson inte stämde – han fanns inte med i Motala AIF–Serneke–Allebikes lag när etapploppet Istarsko proljece drog igång på torsdagen. I stället tog Lukas Vernersson den sjätte platsen i Motalas lag. Storebror Jacob Ahlsson fanns däremot som väntat med, men 1 500 meter sprint på en landningsbana, med två u-svängar, visade sig inte vara hans kopp te. Inte så konstigt, trots att han varit svensk tempomästare, med tanke på att han inte är den typen av powercyklist som krävs för en så kort insats. Slovenen Matevz Govekar avverkade etappen på 1.49 – sex cyklister var en sekund bakom, 38 inom fem sekunder och 136 elva sekunder eller mindre bakom Govekar. Faktum är att 171 av 173 startande cyklister var inom 23 sekunder, men Ahlsson var 172:a, 35 sekunder bakom (han hade bara slovenen Enej Mertelj bakom sig).
Av Motalacyklisterna var Linus Kvist 30:e (fem sekunder bakom), Edvin Lovidius 79:a (åtta sekunder efter), Lukas Vernersson 128:a (elva sekunder från täten), Niklas Jägerstål 141:a (tolv bakom) och Hugo Lennartsson 163:a (16 efter).
I morgon är det dags för en 152 kilometer lång linjeetapp med start i Porec och mål i Funtana.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: