Guld-Dasler snabbast av alla veteraner oavsett ålder, svårt utgångsläge för Schagerström och Hansson redo för världens längsta tävling

VM-sjua och seger i en U23-världscuptävling i skidorientering förra helgen, och en stark prestation i masstartsloppet på längdskid-SM i går – men dagens prolog i Älvsbyn inför morgondagens jaktstart-SM i skidorientering i Piteå blev ingen höjdare för Elin Schagerström. När man kollar på livelox går det inte att se några enskilda bommar (åtminstone inte om man är en amatör som jag), men succesivt över den (för täten) 15 minuter långa tävlingen tappade Schagerström drygt 2,5 minuter och var åtta i mål. Upp till medalj inför morgondagens jaktstart har Schagerström en minut och 42 sekunder. Men det blir tufft – det är massor av starka och landslagsmeriterade namn framför, som Linda Lindkvist, Magdalena Olsson och Evelina Wickbom.

Vinterns andra inomhus-veteran-SM i friidrott i Västerås, det som gäller säsongen 2021/22 (det gick ett precis tävlingsårsskiftet i november som var uppskjutet från förra våren och gällde säsongen 2020/21), hann inte mer än starta på fredagskvällen innan Marie Dasler hade smällt till med ännu ett SM-guld (i höstas vann hon på 800, 1 500 och 3 000 meter, och genom åren har hon tagit otaliga medaljer) när mästerskapet inleddes med 3 000 meter. IF Start-löparen var sju sekunder långsammare än i guldloppet i höstas (då som nu i K50), men det spelade ju ingen roll när hon ändå var 55 sekunder före klasstvåan Johanna Michaëlsson, Majornas IK, och dessutom 15 före Linda Take (med förflutet som orienterare i Tisaren och Djerf) som springer i åldersklassen under men i samma heat. Ja, Dasler var snabbast veteran över huvud taget på SM, trots att hon fyllt 54 och man får delta från 35 … Tiden? 11.13,84 (Take tog guld i K45 på 11.28,37).
Det blev också guld till Almbys äkta makar Bo och Ljiljana Persson, i M70 respektive K65. Bo slog faktiskt Daslers segermarginal när han med 12.20,66 var 56 sekunder före tvåan Lars Söderberg, Vallentuna, medan Ljiljana Persson gick i mål på 17.06,18, 49 sekunder före tvåan Ewa Wahlberg, Uppsala LK, i K65. Starts Maria Nagle tog silvret bakom Take i K45 på 11.45,84, klubbkompisen Annica Sjölund tog brons i K55 på 14.36,50. Mikael Hansson blev femma i M55 på personliga rekordet 11.16,11.
Tävlingarna fortsätter (för medeldistanserna, det är förstås sprint, hopp och kast också) med 1 500 meter på lördagen och 800 meter på söndagen.

I helgen arrangeras årets största tävling i Tybblelundshallen, sett till antalet deltagare och starter: Marsspelen. Det är dock ordentligt uttunnade startlistor på medeldistans i de äldre klasserna (inte minst på grund av veteran-SM): Inga seniorer alls har anmält sig till 800 eller 3 000 meter på damsidan (och det är lika tomt på 800 och 1 500 meter i P17-klassen), och på herrsidan blir 16-årige Lucas Asplund själv på 3 000 meter medan lika gamle Viggo Olsson startar mot tre andra killar. I F17 finns KFUM Örebros Elin Freed och Tilde Söberg Lager på 800 meter medan deras klubbkompis Emma Thomson dubblerar den distansen och 1 500 meter. Av mer blogg-bekanta namn finns Ester Skoglund och Kim Semstrand på 1 500 meter i F15-klassen.

Orienteringssäsongen flyttade just lite närmare när Nyköpingsnatten inledde veckoslutet, och en handfull länslöpare fanns på startlinjen i huvudklasserna. Lilian Forsgren var snabbast av dem i den här masstarten i mörker, kom i mål på åttonde plats, drygt 3,5 minuter bakom segrande Ronja Hugg, Stora Tuna. Lovisa Persson var nia och Anna Hallmén tia, men en respektive tre minuter bakom klubbkompisen Forsgren. Fransk-örebroaren Quentin Rauturier, som tävlar för OK Ravinen, var fyra på herrsidan, bara 22 sekunder bakom segrande Axel Granqvist, OK Ravinen.
I morgon fortsätter orienteringshelgen i Södermanland med Nyköpingsorienteringen, där Tisaren lastar in det mesta av det bästa de har: Mästerskapsmeriterade Josefin Tjernlund och Forsgren, världscupmeriterade Andrea Svensson och Ellinor Tjernlund och starka namn som Persson och Moa Alsiö (som inför årets säsong har skrivit på för Tisaren). Och trots att det just nu laddas hårt inför sprint-VM i Danmark i juni så kommer KFUM Örebros Jonatan Gustafsson, som är högaktuell för en plats dit, att springa den här skogstävling liksom söndagens Måsenstafetten där Tisaren förstås också kommer ställa upp med ett gäng lag (men laguttagningen lär baseras på lördagens resultat).

Redan 5.00 i morgon bitti startar Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidtävling. Ett helt gäng Karlslundsåkare står på startlinjen, men som vanligt kretsar det mesta runt en av dem – Olivia Hansson som slutat topp fyra fem gånger i rad. Här kan ni läsa en intervju som praktikant-kollega Alfred Collin gjort med henne inför start. Tävlingen är för övrigt kortad från 22 till 20 mil på grund av snöbrist i bortre änden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: