Tisaren med stark andraplats i Tiomila-genrepet – trots att Forsgren inte kom till start (och så gick fajten mellan Regborn och Gustafsson)

Tisaren tog många tunga skalper när laget i dag slutade tvåa i Kolmårdskavlen – trots att Lilian Forsgren (med fem EM och ett VM på meritlistan) tvingades kasta in handduken (förmodligen på grund av sjukdom). Lovisa Persson, som skulle ha sprungit i andralaget, hoppade in och gjorde en fin förstasträcka som visar att hon ska ha den femte platsen i Tiomilalaget (om inget oförutsett händer). Persson växlade som elva, som tvåa i en liten klunga knappt 1,5 minuter bakom täten.
Finska Paimion Rasti (med Milja Väätäjä) och Kalevan Rasti (med Siiri Silvennoinen och norska Nydalens SK (med Idun Kristine Felde Olaussen) dammade iväg i täten på andrasträckan och distanserade Ellinor Tjernlund som trots att hon tappade 3,5 minuter på dem sprang upp Tisaren till en fjärdeplats med halvminutslucka bakåt. Av lagen i tät var det bara Kalevan Rasti som höll på tredjesträckan, där Josefin Tjernlund plockade upp Tisaren till en tredjeplats (närmast bakom IFK Göteborg), och på sistasträckan sprang så formstarka Andrea Svensson in över fem minuter på Kalevan Rasti och var ett tag mindre än halvminuten från ledningen som IFK Göteborgs Elin Månsson höll – men till slut blev seger med 31 sekunders marginal för Göteborgslaget. Tisaren blev tvåa, Kalevan Rasti trea och OK Ravinen (där Helena Bergman var ankare) fyra, alla inom 47 sekunder efter två timmar och 40 minuters orientering. Bakom fanns också lag som Kåre (med Vilma von Krusenstierna och Lisa Risby), Järla (med Karolin Ohlsson) och Linné (med Johanna Öberg) plus ett gäng starka finska och norska lag.
På herrsidan låg fokus på förstasträckan, där både Jonatan Gustafsson och Martin Regborn fanns till start. Regborn ledde större delen av sträckan, men fick för sig att han kommit till fel ställe vid sista kontrollen och krånglade bort några sekunder som gjorde att sex andra hann smita förbi (trots det växlade han bara 15 sekunder från ledning). En av dem som hann förbi var just Gustafsson som växlade som delad ledare ihop med Axel Granqvist (OK Ravinen). Gustafssons KFUM Örebro höll sedan undan till en 32:a plats (genom Jacob Eriksson, Magnus Palm och Oskar Arlebo) vilket gjorde dem till bästa länslag, 4,5 minuter före Tisaren som tappade drygt 16 minuter på Fredrik Glännefors förstasträcka). Regborns lag – en kombination där han och Johan Persson representerade Hagaby och John Wolgast och Joel Börjesson Eriksson Snättringe – slutade 61:a. Örebroboende Anton Johansson gjorde en ny stark stafettsträcka för Orion och plockade som ankare fem placeringar till en fjärdeplats.

Norska klubben NTNUI har varit på Tiomilaläger i Kilsbergen i påsk, och avslutade med att springa nationella medeldistanstävlingen Letälvsträffen i skogarna strax väster om Karlskoga på annandagen. Det gav visst avtryck i resultatlistan – klubben hade 14 herrar på topp 18 och tolv damer på topp 14. Men IFK Göteborgs VM-femma Max Peter Bejmer rådde ingen av dem på, och han vann med 105 sekunders marginal. Norska klubbens Anu Tuomisto vann med ännu större marginal, nästan tre minuter, på damsidan. Djerfs Edvard Pelander vann äldsta ungdomsklassen, H16, för största länsframgången – Garphyttans Elin Doering och Rasmus Doering tog andraplatser i D16 och H18, och Milans Therese Korkeakoski blev 15:e i damklassen, bästa länssenior.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: