Lysell får chansen i världscupen efter covidsmitta – och Nagle vann Rallarrundan två dagar efter Göteborgsvarvet (och världsrekordinnehavare klar för Vintrosaloppet)

Hoppet såg ut att vara ute när han stämplade fel i kvalet till sprint-SM förra helgen – men nu öppnas ändå en liten, liten möjlighet för örebroaren och dubbel världsmästaren Jerker Lysell att ta sig till sommarens orienterings-VM. Hans reservplats till världscuppremiären i Borås aktiveras nämligen när Jens Rönnols drabbats av covid, skriver Svenska orienteringsförbundet på sin hemsida.
– Jerker tyckte ju vi tagit ut fel lag när inte han fanns med som ordinarie. Nu vet jag att han kommer väl förberedd och väldigt taggad för att visa för sig själv, men kanske också för oss, att han skulle ha den där platsen. Nu får han en möjlighet att övertyga oss inför VM i sommar. En liten dörr öppnades på glänt för honom nu, säger Kalle Dalin till hemsidan.
Lysell får bara plats till lördagens knockoutsprint, inte den individuella sprinten som inleder tävlingarna på torsdag. Till den första tävlingsdagen är örebroarna Martin Regborn, Jonatan Gustafsson och Anton Johansson redan uttagna, i knockouten kommer förutom Lysell också Regborn och Gustafsson att springa. På söndag är det dessutom mixedstafett.

För många motionärer är Göteborgsvarvet årets stora löparmål, där man ger allt och är rätt tömd efteråt. För andra, mer inbitna löpare, går det bra att springa tävling igen två dagar senare – och vinna. I lördags sprang IF Starts Maria Nagle halvmaran i Göteborg på 1.32.32 och blev med det 106:e dam, femma i K45 (två minuter från en pallplats) och fjärde bästa länslöpare (bakom Liduina van Sitteren, Tuva Svedin och Ronja Lindgren Fjellner, om jag inte läst förbi någon i den svårsökta startlistan). På måndagen sprang hon hem segern i Rallarrundan, femkilometersloppet i Hallsberg som var årets sjunde deltävling i långloppscupen. Trots slitna ben gjorde hon stabila 20.04 för vinst med 20 sekudner före klubbkompisen Emma Reinhed Liljeqvist (20.24). Östansjötalangen Ester Skoglund tog tredjeplatsen på 20.56 och Starts Lisa Brorson var fyra på 21.25.
På herrsidan följde Örebro AIK:s Anton Öhman upp segrarna i Kumla stadslopp och korta terräng-DM med en ny, på 15.44 (det finns inga officiella listor för fem kilometer landsväg, men det är en tid som närmar sig topp 100-listan genom tiderna på 5 000 meter på bana i Närke). Ytterligare tre löpare gick under 17 minuter: Garphyttans Kevin Henriksson (16.23) på andraplatsen, inflyttae örebroaren Erik Berzell (16.28) som följde upp andraplatsen i Blodomloppet med en tredjeplats nu, och Starts 15-åriga jättetalang Linus Wedin (16.44).
I långloppscupen går Öhman nu upp som ny ledare på herrsidan, fem poäng före Per Arvidsson som avstod loppet i Hallsberg. Det kan bli en intressant kamp under året, eftersom Arvidsson verkar föredra de längre tävlingarna och Öhman de kortare, och i cupen räknas bara de tio bästa resultaten. Arvidsson är hittills etta-etta-tvåa i sina tre starter, Öhman etta-etta-etta-trea i sina fyra – men de har bara ett inbördes möte och det vann Arvidsson med 4,5 minuter över 21,1 kilometer i Örebro AIK:s halvmaraton.
På damsidan påverkades inte topp tre i cupen av resultaten i Hallsberg, men Nagle klev upp på fjärde- och Skoglund på femteplatserna.
Redan på torsdag är det dags för nästa deltävling i cupen, även det ett femkilometerslopp: Vintrosaloppet. Dit är Linköpingsbördiga Lisa Ring anmäld – hon som tagit VM-guld på den udda kombinbationen 10 kilometer landsväg (2017) och 100 kilometer landsväg (2019) och dessutom sprungit maraton på friidrotts-VM och slagit fem världsrekord på löpband (mest notabelt det som just nu står på sextimmarslöpning, 76,400 kilometer). Oklart vad Ring är kapabel till på fem kilometer just nu, men hon ställs i alla fall mot bland andra örebroaren Siri Englund, god för nedåt 19 minuter. På herrsidan går Anton Öhman för att utöka ledningen i cupen, och utmans främst av Andreas Ingberg, Simon Schagerström och Björn Engqvist. Men anmälan är fortfarande öppen, så fler vassa namn kan tillkomma.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: