Pettersson till JVM, Berg till juniorlandslaget och Regborn genrepade med seger (världscuppremiär i morgon!)

Här har ni två ytterst väntade junioruttagningar – som ändå verkligen är värda att uppmärksamma:
** Valter Pettersson, 19-åringen från Åsbro som tävlar för Tisaren och är inne på sin sista juniorsäsong, kommer att få springa junior-VM i Portugal 10–16 juli. Pettersson vann ju både elitseriepremiären i Blekinge och sprint-SM och följde upp med en andraplats i JVM-testet i söndags (i långdistans) och har på en bra dag absolut medaljchans även i JVM. Pettersson nämns inte specifikt i snacket om tänkbara medaljörer i Svenska orienteringsförbundets text om uttagningen, men förbundskapten Thomas Landqvist håller gemensamt fram sistaårslöparna, där Åsbrokillen alltså ingår.
– Vi har en väldig hög högstanivå på 20-åringarna i truppen som är där för att ta medaljer, säger Lanqvist.
Förutom Pettersson finns också Jesper Johansson, från Frillesåsklubben OK Löftan, med i den svenska truppen. Han tog liksom Pettersson studenten från orienteringsgymnasiet i Hallsberg i fjol. Totalt är sex herrar och sex damer uttagna.
** Karlskogasonen Ludvig Berg lyfts in i längdskidornas juniorlandslaget. Sprintspecialisten har ju kört en del tävlingar i landslagsdress tidigare – och tog bland annat brons i ungdoms-OS i vintras och silver i rullskid-JVM förra sommaren – men har tidigare inte fått plats i de landslagstrupper som tränar och åker på läger ihop på sommaren och hösten. Men nu är han inne i värmen.
– Det här är ett otroligt intressant lag med många unga nytillskott som tillsammans med mer erfarna åkare utgör en bra mix. Jag ser fram emot sommaren och hösten, och inte minst vintern med JVM i Whistler som en av höjdpunkterna, säger landslagstränaren Andreas Domeij till Svenska skidförbundets hemsida.
I dag kom för övrigt beskedet att Falun tilldelas skid-VM 2027, och det är väl lagom tills Berg ska stå på toppen av sin karriär? Kom ihåg var ni läste det först.

Jag bommade helt friidrottens lag-SM-kval i helgen, trots att jag hade skrivit in det i kalendern. Dåligt, eftersom Martin Regborn kom till start och genrepade inför världscuppremiären (i orientering) med överlägsen seger på 5 000 meter (14.30,98, 24 sekunder från egna perset tillika Närkerekordet, men nog för att vinna med tolv sekunders marginal.
KFUM Örebros herrar blev trea, bara en poäng från Hammarby på andraplatsen – men med 16 upp till Tureberg som knep enda platsen till lag-SM-finalen i Uppsala. På damsidan klarade sig KFUM kvar i näst högsta divisionen med ett nödrop – egentligen skulle de två bottenlagen degraderas, men eftersom två lag dragit sig ur den andra gruppen, på samma nivå, så blev det bara bottenlaget som åkte ur och KFUM klarade att hålla Huddinge bakom sig med 5,5 poängs marginal.
Förutom Regborns fullpoängare kom KFUM:s enda grensegrar i spjutkastning (på både herr- och damsidan). Övriga löpinsatser: Jonas Andersson tog en andraplats bakom Napoleon Solomon på 3 000 meter hinder (på 9.53,25; ”Nappe” som vann har ju tagit tre SM-guld och sprungit VM på distansen, så det är inget att skämmas för …), Lisa Bergdahl trea på 5 000 meter (18.08,31), Kevin Bodén trea på 800 meter (1.55,90) och femma på 1 500 meter (4.26,16) Elin Freed fyra på 800 meter (3,5 sekunder från andraplatsen med 2.24,68), Johanna Berg femma på 3 000 meter hinder (13.49,32), Wera Falk sjua på 1 500 meter (6.17,82).
KFUM:s herrar har ju varit riktigt nära lag-SM-finalen tidigare, och kanske är det dags att knyta ihop säcken nästa år, men det behövs några fler toppar i laget.

SVT startar sin sändning från världscupen i orientering i morgon klockan 12.00, nästan en timme efter att Anton Johansson gått i mål och en timme efter att Jonatan Gustafsson startat (Johansson går ut 10.48, Gustafsson 11.00). Men Regborn kommer i varje fall få tv-tid direkt, han går ut 12.04.30 och har segerchans om han har en bra dag. Det är individuell sprint som gäller, och världscupen fortsätter sedan med knockoutsprint på lördag och mixedstafett på söndag.

Den fjärde och sista deltävlingen i Park tour Värmland, en sprintserie i orientering, avgjordes utanför Karlstad i kväll. Djerfs Rasmus Pettersson, som sprang så fint i JVM-testet i lördags trots något skit i kroppen, vann både tävlingen och därmed hela cupen med 13 sekunders marginal till Johan Söderlund från Karlstadsklubben OK Tyr (Söderlund var före i sammandraget inför, så de där sekunderna blev helt avgörande). Ex-Tisaren-löparen Linda Take var tvåa på damsidan men hade inte sprungit nog med tävlingar för att ha något med totalen att göra.
På söndag blir det mer sprint i Värmland då Värmlands och Örebro läns orienteringsförbund har gemensamt (samma banor men skilda klasser) distriktsmästerskap i sprint och sprintstafett. Att tävlingarna avgörs i helgen innebär ju att det inte blir någon Regborn eller Gustafsson på plats, men Filip Dahlgren ska i varje fall till Degerfors för att hämta två guldmedaljer (den andra ihop med Oskar Eklöf).

Och så var det andra deltävlingen i Moto tour i kväll, den lokala rullskidscupen. Jimmy Axelsson var tillbaka för 13 kilometer med individuell start ute i Eker, men det stoppade inte Robert Brundin från ännu sjätte raka segern. Han var 66 sekudner före Oskar Ekholm, som tog andraplatsen, och 85 före Mattias Fritz på tredje medan Axelsson fick nöja sig med tredjeplatsen, 99 sekunder bakom. Oliva Hansson var också tillbaka och vann förstås damklassen, var elva av 18 startande totalt sett. Den 8 juni är det dags för masstart med start i Garphyttan och mål uppe i Ånnaboda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: