Regborn åtta i världscuppremiären: ”Inte det lopp jag ville göra” (Och favoritsegrar i Vintrosaloppet – när favoriterna inte kom till start)

En åttondeplats i världscupen kan ju vara en stor, stor framgång eller … En liten missräkning. Direkt när Martin Regborn hade kommit i mål i sprinten i Borås, och långt innan han visste vad prestationen skulle räcka till eftersom han startade relativt tidigt, ställde sig örebroaren i SVT:s intervjubås och var rätt missnöjd med sin prestation.
– Det var var inte det lopp jag ville göra, det var väldigt trevande. Jag blev lite förvånad över att det var så lätt till första kontrollen: ”Det är bara att springa.” Så jag läste in framåt och tyckte att jag gjorde det bra, men till trean sprang jag förbi en liten passage jag hade sett på kartan som jag skulle igenom, men så sprang jag förbi den och det gick fem sekunder där och sedan blev det fem sekunder extra till varvningen också. Sedan kändes det som att jag började växa in i loppet, men det går inte att ta in tio sekunder på löpning när det är en så tajt sprint, sa Regborn till SVT.
Om bedömningen om totalt tio sekunders bommar stämde så tappade Regborn två sekunder på sina två tidiga missar, men faktum är att han var en halvminut bakom ledare, och sedermera vinnaren, Kasper Fosser i varvningen och 36 bakom i mål – så nästan allt försvann på första halvan. Regborn var alltså 36 sekunder bakom segrande Fosser och 25 från pallen, 24 bakom Gustav Bergman som var bäste svensk med en fjärdeplats. Viktigt inför VM-uttagningen att Regborn var topp tre av svenskar (Sverige har åtta startplatser i världscupen men bara tre på VM, utöver Isac von Krusenstiernas friplats), bakom Bergman och Max Peter Bejmer.
Jonatan Gustafsson gick ut tidigt och fick ingen tv-tid, men fick tillbringa över en timme på den provisoriska pallen innan han puttades nedåt i listan av sent startande. Till slut blev han 14:e (sjätte bästa svensk), bara elva sekunder bakom Regborn (de var exakt lika vid varvningen). Anton Johansson blev 22:a, var ytterligare tolv sekunder bakom, som åttonde och sista svensk (totalt var det 111 löpare till start).
Åttondeplatsen var Regborns 18:e individuella topp åtta-placering i världscupen. Han har en seger och tre pallplatser. För Gustafsson var det första topp 30-placeringen i världscupen och för Johansson var det bästa världscupplaceringen sedan 2016.
På lördag springer Regborn, Gustafsson och Jerker Lysell knockoutsprint och på söndag är det sprintstafett.

Det blev dubbla favoritsegrar när regnet föll över Vintrosaloppet i dag (om man räknar bort Lisa Ring och Anton Öhman som inte kom till start). Siri Englund vann det kuperade femkilometers-landsvägsloppet med över tre minuters marginal (19.33 mot Malin Sjödins 22.44 och Jenny Dollerups 22.56) medan Simon Schagerström (16.29) fick en tuffare fajt mot Eskil Persson, Hammarby, som var elva sekunder bakom och Andreas Ingberg som var ytterligare fem sekunder efter. Jättetalangen Linus Wedin trea av länslöparna, och tvåa i fråga om långloppscupspoäng (eftersom Schagerström bytt klubb från Örebro AIK till Hälle), på 17.25. Oskar Hansson fick cuppoäng som distriktstrea på 17.47 och gick i och med det upp som fyra i långloppscupens sammandrag, bästa placeringen av de som sprang i dag (topp tre är alltjämt Anton Öhman/Per Arvidsson/David Lundström). Detsamma gäller Englund som nu är fyra bakom Erica Lech/Therese Persson/Liduina van Sitteren.

Örebro backyard ultra är i full gång, men det är kanske ett dygn (eller mer) kvar till avgörandet. Knappt 20 löpare gav sig ut på det 13:e varvet, nu vid 22.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: