Fahlin tillbaka på världstouren – och Vintrosalöpare vann Örebro backyard ultra

Jag har inte kunnat följa så mycket av första etappen av världstourloppet Ride-London classique som kördes i dag, med Emilia Fahlin i startfältet. Dels eftersom jag haft annat för mig – dels eftersom det inte funnits någon tv-sändning eller annan information heller (men sista etappen, på söndag, ska vad jag förstår det visas på Eurosport). Jag har hur som helst läst mig till att brittiska Jumbo-Visma-cyklisten Anna Henderson gick solo och hade nästan två minuter till godo på klungan ut på sista finalvarvet, 22 kilometer från mål (i Maldon, nordost om London), men blev inhämtad med 400 meter kvar. Upp till målet blev det i stället en klungspurt där Team DSM:s nederländska stjärna Lorena Wiebes var starkast, följd av Trek-Segafredos italiensak Elisa Balsamo. Fahlins stall FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope körde för italienska Vittoria Guazzini, som tog femteplatsen och blev den första i mål som inte fick några bonussekunder med sig. Därför är hon, precis som två andra, 13 sekunder bakom Wiebes inför fortsättningen. FDJ hade alla sina sex cyklister med där framme, och av dem rullade Fahlin i mål längst bak, som 76:a (men det är förstås bara av akademiskt intresse – det viktiga är naturligtvis vilket arbete de lade ned för att hämta in utbrytningen).
Etappen var 136,5 kilometer lång och tog 3,5 timmar. I morgon väntar en 142 kilometer lång och lätt böljande etapp mellan Chelmsford och Epping. Söndagens final avgörs över två korta följt av sju längre varv inne i centrala London för totalt 85,3 kilometer. Målet är beläget precis vid parlamentet.

Vintrosalöparen Björn Tikkanen vann den femte upplagan av Örebro backyard ultra på 25 varv/timmar (drygt 167,6 kilometer) efter att Erika Lundmark, från Norrbärke i Dalarna, gett sig efter 24. Lindesbergsfostrade Elin Engström (hon som åkte Vasaloppet med en stav!) tog tredjeplatsen på 20 varv och Karlstads Jenny Allared var fyra på 19 (tre damer på topp tre, alltså). Örebroaren Joel Tolsheden var femma på 18 varv och Garphyttans Staffan Gereonsson (som jag skrev det här reportaget om för ett par veckor sedan) blev sexa på 17. Det här var Staffans debut i backyard ultra, men han är extremt erfaren som ultra-atlet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: