Kleist bröt på leden, Andersson har startat jakten på ett svenskt rekord och Regborn med jätte-upplöpning till DM-guld

Det blev inte tredje gången gillt för Anders Kleist på Bergslagsleden. Det blev i stället tredje FKT-försöket som slutade med ett bryt. 42-åringen från Krokek, som tagit två SM-brons i halvmaraton och guld och silver i de två första svenska mästerskapen i ultratrail (i fjol och i år), kom 21 av 28 mil innan han avbröt (i Sixtorp) 19–20 september i fjol när energin var helt slut och runt sju mil innan värmen (och med den frossa och illamående) fick honom på fall den 4 juni i år. Den här gången kom han ganska exakt hälften, innan han sent i går kväll fick bryta i Blankhult, 143 kilometer in. Det var mortons neurom, en nervsmärta i foten som artar sig i form av elektrisk smärta varje gång man sätter ned foten, som fick Kleist på fall, och vi får se om det blir något fjärde försök. När jag skrev lite med honom efter det avbrutna försöket kändes det som om han var ganska klar med Bergslagsleden för tillfället.
Alla tre gångerna har Kleist gått ut inte bara för att slå Anna Carlssons rekord på 38.27 över de 28 milen (med runt 5 000 höjdmeter) utan för att sätta en ny supertid på 33 timmar. De tidigare gångerna har han legat under det målet när han brutit, alltså sprungit ännu snabbare (för en tid nedåt 32.30), men den här gången låg han runt en halvtimme över (för en tid runt 33.30).

På tal om riktigt lång löpning startade på söndagen årets upplaga av Viadal ultra six days, Sveriges största (och förvisso enda) sexdagarstävling, med en hel del lokalt intresse. Först och främst degerforsaren Filip Andersson som jag skrev lite med häromveckan och som lagt upp en ambitiös plan som skulle kunna leda till svenskt rekord. Det blir naturligtvis svårt, men Filip har gjort galna saker tidigare (han och Leonora Johnson var ju med och startade rekordhetsen på Bergslagsleden när de slog Johan Röjlers och Peter Knoblachs rekord, sprungit 28 timmar i backyard ultra och vunnit Vinkbo backyard ultra i Karlskoga fyra år i rad). Den här gången har han lagt upp en plan där han ska springa sju kilometer i timmen 20 timmar per dygn (och sova fyra), och struntar han sedan i att sova sista natten saknas bara 13 kilometer upp till Johnny Hällnebys svenska rekord på 880 311 meter.
Filip har nu på kvällen startat med 64 kilometer på nio timmar (mot 63 kilometer i planen), så med 135 timmar kvar ligger han precis på planen (även om han ”bara” är fyra i herrklassen så här långt).
Ännu längre har Elin Engström, bördig från Lindesberg, avverkat på de första nio timmarna (65,4 kilometer). Det gör att hon är i ledningen fem kilometer före karlskogingen Regina Johnson, som i fjol var fyra i tävlingen med 582 609 meter. Svenska rekordet på damsidan är Kristina Palténs 721 790 meter.

Det var absolut inget snack om det när Tisaren radade upp tre EM-löpare i sitt lag i dagens DM-stafett utanför Svennevad. Josefin Tjernlund, Ellinor Tjernlund och Andrea Svensson var alla snabbast på sina sträckor (framför allt Svensson var totalt överlägsen, drog ifrån med ytterligare över fem minuter på sistasträckan) och i mål var de över 14 minuter före det egna andralaget (med Lilian Forsgren, Anna Hallmén och Lovisa Persson) som blev tvåa och ytterligare nästan tre minuter före Hagaby (Elin Vinblad, Lovisa Eklöf, Benita Månsson).
Betydligt mer dramatiskt blev det på herrsidan där Hagabys startlöpare Johan Lindgren tappade nästan sju minuter på täten (Johan Aronsson i Tisarens tredjelag) och i det läget låg sexa. Jakob Wallenhammar sprang upp laget en placering och hämtade drygt tre minuter på täten. Det var ändå en diger uppgift kvar åt Martin Regborn, på sistasträckan, men Europamästaren Martin Regborn jagade ikapp JVM-löparen Valter Pettersson, i Tisarens andralag (som gick ut i ledning) och gick ifrån honom med nästan fyra minuters marginal. Pettersson hamnade i en spurtduell med Filip Jacobsson, i Tisarens förstalag, om andraplatsen, men höll undan. Jacobsson som i sin tur hade gått om KFUM Örebros Jacob Eriksson på sistasträckan.
KFUM saknade VM-bronsmedaljören Jonatan Gustafsson, som i stället (utom tävlan) sprang Västerbottens långdistans-DM och tog en andraplats bakom IK Thors Erik Hannrup.
I Värmlands-DM tog Djerf en dubbel i lördagens medeldistans: Åsa Zetterberg-Eriksson med 17 sekunders marginal på damsidan och Rasmus Pettersson med 65 på herrsidan. I dag följde de upp med att vara ankare när damerna tog silver och herrarna brons i stafetterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: