En första titt på kalendern 2023, banan spikad för långa terräng-DM och klubbmästare korade

Vi är fortfarande inte inne i årets sista kvartal, men redan börjar kalendern för nästa säsong att ta form. I söndags släppte både Bergslagsleden ultra och Sommarro snabbare sina datum för 2023, och de kör båda vidare med samma datum som i år: Tredje lördagen i september respektive andra lördagen i maj. Bergslagsleden ultra – den 45, 65 eller 82 kilometer långa tävlingen som nästa år firar tioårsjubileum – avgörs således den 16 september medan Sommarro snabbare – ett frontyardinspirerat lopp där en 2,6 kilometer lång slinga ska löpas snabbare och snabbare för varje varv – går av stapeln den 13 maj.
Även i orienteringen har det börjat trilla in datum för 2023: Det blir Boforsloppet och Letälvsträffen 22–23 april, Tisarträffen 29–30 april, Närkekvartetten 13–14 maj och 26–27 augusti, DM i sprint och sprintstafett i Kumla den 10 juni, medel- och långdistans-DM arrangeras av KFUM Örebro 2–3 september, natt-DM avgörs i Hällefors (!) den 22 oktober och stafett-DM i Almbys regi den 24 september.

Men året är långt ifrån över, och först häromdagen kom detaljerad information om årets långa terräng-DM. Arrangerande Vretstorps IF har under året rekat en fullång tiokilometersbana uppe vid Gallabergssjön, men har i slutändan beslutat sig för att köra tävlingen över två varv på en femkilometersloop med start och mål vid folkparken (där korta terräng-DM avgjordes i fjol och förfjol) som delvis utnyttjar elljusspåret. Tävlingen avgörs den 29 oktober, och på schemat står förutom DM också veteran-DM. Alltihop för hela det sedan årsskiftet nya distriktet södra Svealand.

På tal om orientering finns några småtävlingar från senaste veckan som jag inte gett någon uppmärksamhet:
** Den lite annorlunda tävlingen Dubbelfajten avgjordes i Nora i lördags. Det är en hybrid av tvåmannatävling, där lagdeltagarna först springer varsin stafettsträcka i sprint och sedan tillsammans ger sig ut på en patrullorientering över långdistans. Den är primärt för ungdomslag, och Lindebygdens Axel Thybeck följde upp sina USM-guld från förra helgen med nytt guld ihop med Viggo Holmberg i den äldsta pojkklassen (H16), näst före arrangörsklubben Milans Fabian Larsson och Edvin Lindh. Karlstadsklubben OK Tyrs lag vann på flicksidan, före hemmaklubbens Cecilia Eriksson och Wilma Wikström.
** Tisaren hade klubbmästerskap över medeldistans förra tisdagen, tre dagar före SM-kvalet på samma distans. EM-löparen Ellinor Tjernlund, som sedermera hade en tung helg i Dalarna, vann 2,5 minuter före systern Josefin Tjernlund (som det gick betydligt bättre för på SM) med Lovisa Persson på tredjeplatsen. Simon Sanderi – ett namn jag har rätt dålig koll på, men visst har han tävlat för Hagaby tidigare? – tog ett överraskande guld på herrsidan före Mikael Pihel och Martin Sand (men Erik Berzell, som springer för Järla, var åtta minuter snabbare än Sanderi, utom tävlan).
** Garphyttans IF, länets mest livskraftiga mountainbikeorienterings-förening, arrangerade klubbmästerskap i lördags. Rasmus Doering tog guldet på herrsidan, medan inga damer från klubben kom till start på KM-distansen. KFUM Örebros Anna Janegren och Anders Kallin var snabbast i tävlingen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: