Örebroaren sprang Sverige till pallplats i världscupen: ”Otroligt skönt” (Plus: Rasmus landslagsdebut, Valters seger i klassiska loppet och debutantsegraren i parkrun)

Det blev en stor framgång men kunde blivit toksuccé och första världscupsegern (efter den individuella andraplatsen, EM-silvret i medeldistans, i augusti) för Anton Johansson i dagens stafett strax norr om Davos, men de schweiziska slutningarna och den höga höjden tog ut sin rätt och gjorde att det nog bommades lite mer än vanligt i stafetten som inledde den tre dagar långa världscupfinalen. Viktor Svensk på förstasträckan släppte 1.20 på schweizaren Daniel Hubmann i täten och växlade först som åtta, och efter att Emil Svensk gått ikapp det och bildat en fyramanangrupp längst fram ihop med Schweiz, Norge och Italien så lade han bort alltihop igen på en enda stor bom på en gafflingskontroll just före varvningen, och skickade ut Johansson som sexa, 1.31 bakom. Även Johansson öppnade stenhårt och var snabbt i rygg på Norge, Schweiz, Italien och det schweiziska tredjelaget. Han var tvåa vid varvningen, men kunde inte gå med i tempot som Joey Hadorn, som tog Schweiz till segern, och bommade till den 16:e av de 18 kontrollerna vilket kostade andraplatsen. Norske Eskil Kinneberg gick rakt på, och höll undan. Schweiz vann, Norge tvåa (32 sekunder bakom) och Johansson Sverige trea, 52 sekunder efter.
Men tredjeplatsen var ändå en framgång – han sprang ju upp laget från sjätteplatsen – och dessutom Johanssons andra pallplats i världscupkarriären.
– Det var kul och roligt i dag, väldigt brant och tufft och det var otroligt skönt att få knipa hem den här tredjeplatsen. Regnet gjorde det också svårt, men rent tekniskt passade det oss väldigt bra i dag med mycket sluttningsorientering. Det påminde lite om terrängen på SM i år. Det gäller att hålla i tekniken och hitta stråken och bara köra. Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades med det i dag, säger han till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
I morgon avgörs medeldistansen med 116 damer och 140 herrar till start. Johansson går ut som nummer 115 av dem, 13.22. Martin Regborn exakt en halvtimme senare, som 130:e man, Två minuter efter Joey Hadorn och två före Eskil Kinneberg. Världscupledaren Kasper Fosser (som inte gjorde som toppsvenskarna utan faktiskt sprang dagens stafett, och var tredje snabbast av alla på andrasträckan) startar sist, 14.12. SVT sänder. Förutsättningarna för att Regborn ska ta hem totala världscupen läser ni mer om här.

Karlskogaorienteraren Rasmus Pettersson slutade 25:a, som tredje bästa svensk, när sprintdistansen inledde europeiska juniorcupen i tyska Blankenburg på lördagen. Pettersson hade en minut till sjundeplatsen och 1.19 till seger. I morgon, söndag, avgörs långdistansen i det som är Petterssons landslagsdebut.

Tisarens junior Valter Pettersson, som i stället väntar på andra halvan av junior-VM, åkte på lördagen upp till Dalarna och sprang hem klassiska motbakkelöpet Hackmora bergslopp, med 203 höjdmeter på 2,9 kilometer löpning på grusväg och stig. Pettersson var bara 23 sekunder från Ola Nbyergs banrekord och nio sekunder före tvåan Ville Johansson (som i sin tur hade 13 på Roman Ryapolov på tredjeplatsen). Arrangörsklubbens största, Calle Halfvarsson, kom inte till start i år.

I Blänkabackens trail verkar Elin Sjöberg ha vunnit närmast före Petra Hanaeus på damsidan, men bland herrarna vågar jag inte uttala mig förrän resultatlistan kommer i morgon. Var det en Lundström som vann?
Vad jag kan säga är att 15-årige KFUM Örebro-medeldistansaren Lucas Asplund var snabbast i sin debut i Örebro parkrun, med 17.56, närmast före jämngamle klubb- och medeldistanskompisen Folke Eriksson på 18.06. Axel Lindh, som körde VM i mountainbike-maraton för några veckor sedan, var trea på 18.48 i sin parkrundebut. Maria Nagle första dam över linjen för nionde gången (men första sedan i februari) med 22.13. Nästa lördag arrangeras femkilometersevenemanget för 200:e gången.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: