Schagerström på landslagsläger – och Törnqvist på läger med nya tävlingsteamet

I föreningssammanhang är Elin Schagerström, 22, och Elin Törnqvist, 19, klubbkompisar i Garphyttans IF. Men dels satsar de på olika sporter – Schagerström primärt på skidorientering och Törnqvist framför allt på längdskidor – och den här veckan är de dessutom på läger på helt olika platser.
Schagerström hade ju en grym comebacksäsong (efter ett sabbatsår då hon bodde i Norge) i vintras med brons på U23-VM, en seger i U23-världscupen och en sjundeplats som bäst på stora VM, och nu har hon även officiellt förärats med en plats i det svenska utvecklingslandslaget inför vintern – och med dem är hon just nu på plats i tjeckiska Nove Mesto för ett barmarksläger.
– Vi har haft mycket fokus på rullskidor. Det är klassisk barmarksträning med ganska mycket volym men även ganska hårda fartpass. Vi har också sprungit lite orientering i skogen runt omkring här, säger förbundskapten Martin Hammarberg till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
I slutet av oktober samlas landslaget för läger på sparad snö i Idre, och därefter väntar uttagningstävlingar i Arvidsjaur och Sjusjøen i december inför den internationella säsongen som startar med Skio tour (skidorienteringens motsvarighet till Tour de ski) i Österrike och Schweiz i januari, EM i Lettland i månadsskiftet januari/februari och världscupfinalen i Norge en månad senare. Schagerström tävlar, precis som i fjol, i U23-klassen.
Törnqvist tog rejäla kliv framåt i vintras och och var bland annat JSM-sexa över fem kilometer (D20-klassens intervallstartsdistans motsvarande seniorernas tio kilometer), och tog ytterligare ett par topp tio-placeringar i Sverigecupen. I somras blev hon – vilket jag bommade då, eftersom jag var på semester – en del av långloppsteamet Lager 157 ski teams ungdomssatsning. Det är alltså samma stall som Britta Johansson Norgren skördat sina framgångar för, och som nu har åkare som Emil Persson och Marcus Johansson i uppställningen. För fyra veckor sedan tog Törnqvist silver i juniorklassen på rullskid-SM, och i dag drog hon tillsammans med Lager 157:s ungdomslag igång säsongens tredje barmarksläger, i Ulricehamn där rullskidtävlignen 157XCC open avgörs på lördag. Dit är Törnqvist och resten av laget förstås anmält. Tävlingspremiär på snö är planerad till ett testlopp i Edsåsdalen den 26 november. Det återstår att se vilka tävlingar Törnqvist därefter kommer att köra i vinter.

Rolles nattcup är en klassiker i värmländsk orientering, som numera verkar gå under namnet Kristinehamns nattcup – och den andra deltävlingen av tre ägde rum i går. Som vanligt med en hel del deltagande från västra Örebro län, och den här gången med Djerfs Linus Bodin-Liliegren på en tredjeplats i herrklassen (dock distanserad med nästan tio minuter av DM-kungen Viktor Skoog, Kil). Det anmärkningsvärda var dock att Rasmus Pettersson åkte direkt ut i mörkret i Kristinehamn efter tre dagars tävlande i europeiska juniorcupen i Tyskland, och tog en sjätteplats. Sista deltävlingen löps på onsdag.
Strax söder om Lindesberg har det också sprungits nattorientering i veckan, och där var Milans Per Eklöf snabbast på den längsta banan, om än bara 2,5 minuter före klubbkompisen Therese Korkeakoski på andraplatsen. Det här var i tisdags, när de flesta av länets topplöpare sprang 25-mannaträning i Hallsberg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: