VM-löparen kom, sågs och tog banrekordet i Åstadsloppet – och Tisaren topp tio (bra eller dåligt?) i 25-manna

Hanna Lindholm kom, såg, segrade och tog som förväntat också banrekordet i Åstadsloppet, om än med mindre marginal än väntat – åtta sekunder. 1.17.19 landade det nya bästatiden i halvmaran genom Örebro, som är platt och snabb men lite knixig, på. Bakom stockholmaren, som var bästa svenska maratonlöpare både på VM och EM i år, gick Erica Lech segrande ur tremannauppgörelsen om DM-guldet som jag haussat på förhand. Lech är i kanonslag för tillfället och sänkte perset med nästan en minut när hon gick in på 1.17.49, och därmed tog hon guldet med mer än 1,5 minuter före Fanny Schulstad (1.19.25) och ytterligare drygt fyra minuter före Liduina van Sitteren (1.23.38) som har en bit till försommarens storform. Även IFK Noras Jessica Haglund gjorde en finfin prestation med 1.25.10 för en femteplats i loppet och en fjärdeplats i DM (inga andra länslöpare gick under 1.30).
På herrsidan blev det spurtuppgörelse mellan Västerås Efrem Brhane och Ludvikas Kim Andersson, som Brhane vann även om båda noterades för samma tid, 1.11.09. Per Arvidsson kom inte till start, och i hans frånvaro tog Karlslunds Jimmy Axelsson skrällartat hem titeln som bästa länslöpare med 1.12.25 (det gav en tredjeplats i tävlingen och ett DM-silver, i det nya jättedistriktet, bakom Brhane). Axelssons enda tidigare registrerade halvmaratid var nästan sju minuter sämre, och noterades i Semesterhalvmaran i fjol – om ni vill ha en förklaring till skräll-epitetet, alltså. Erik Anfält har däremot gjort många snabb(are) halvmaror och landade den här dagen, med sin gryende form efter en period med mindre skadekänningar, på 1.13.15 vilket gav ett DM-brons. Berlin-succémannen Simon Karlsson, som dragits med förkylning i veckan, och Jonas Nilsson gick in strax bakom på 1.13.30 respektive 1.13.39.
Jag brukar även notera alla veteran-DM-vinnare, men det avvaktar jag lite med eftersom den enda resultatlista som finns ute för tillfället är rejält svårläst, och jag tror att det kommer komma en bättre version. Lech och Anfält tog i varje fall gulden i klasserna för 45-49-åringar.
I långloppscupen tog Erica Lech över ledningen i och med sitt tredje DM-guld för säsongen, och hon har nu 47 poäng. Marie Dasler (som springer Budapest marathon i morgon) är tvåa på 41, men får bara räkna poäng från en tävling till, vilket gör att det börjar se svårt ut för henne att ta titeln. Schulstad, med 30 poäng från fem tävlingar, har bättre chans om hon tävlar flitigt på slutet (och Lech inte gör det).
EM-löparen Sanna Mustonen, från Stockholm, sprang för andra helgen i rad i Örebro och vann tiokilometersloppet på 34.26 (med det slog hon alla i herrklassen men hade Jens Ljunggren, som gjorde 34.12 i motionsklassen, framför sig). Lidköpings Karl Wilenius var bäst i herrklassen med 35.42 före KFUM Örebros 16-åring Lucas Asplund på 36.50 (Emma Reinhed-Liljeqvist bäst av länsdamerna på tiokilometaren med 41.17). KFUM Örebros Rasmus Ahlgren, som tävlat sparsamt i år, vann femkilometersklassen på fina 15.27 (pers med fem sekunder) och hans sambo Lisa Brorson var bäst av länsdamerna på samma distans med 20.50 (Västerås Leira Sandvall vann den på 18.26).

Örebro parkruns 200-loppjubileum kom ju lite olägligt när det hamnade på samma dag som en sådan stortävling, som lockar över tusen deltagare, men 47 löpare hittade ändå till Rynningeviken och av dem var Folke Eriksson, tvåa förra veckan, snabbast med 18.58 (det var första gången han var snabbast). Linda Pettersson var bästa dam för femte gången, med 25.06.

Å ena sidan kan man skriva att potentialen var högre och att Tisaren bara presterat ett sämre resultat i 25-manna en gång de senaste tio åren. Å andra sidan kan man säga att en placering som tia (och sjätte bästa svenska klubb) i en tävling som korar världens bästa förening är ett riktigt vasst resultat av gänget från Närkeslätten. Hur som helst var det just en tiondeplats det blev för klubben i jättestafetten i Flemingsberg i dag. Josefin Tjernlund hängde med i tätgruppen (nio lag inom 20 sekunder) på förstasträckan och växlade som trea, och Valter Pettersson hängde med längst fram när den gruppen decimerades till sex lag inom 16 sekunder på andrasträckan (han växlade också som trea).
Sedan är inte jag expert nog att avgöra exakt vad som hände, men om jag tolkar resultaten rätt så tappade Tisaren tätkontakten bland annat på grund av att Simon Sanderi tappade sju minuter på sin sträcka (men här reserverar jag mig för att resultaten är svårlästa). Tisaren var hur som helst nere på åttonde plats, 12,5 minuter från täten, efter de fem fem-parallelliga sträckorna, och då räckte det inte att Robin Helmersson sprang in över fem minuter (och tre placeringar) på sin singelsträcka och att klubben hade sina landslagsmeriterade toppar Andrea Svensson och Oskar Andrén på de två sista sträckorna. Svensson tappade tid och Andrén placeringa,r och i mål blev det alltså en tiondeplats, 12.24 bakom Stora Tuna som var allra bäst av de fem svenska lagen som tog fem första platserna. Bästa länslöpare? Quentin Rauturier vars OK Ravinen, som var tvåa på Tiomila i Ånnaboda i våras, nu blev femma.
KFUM Örebro blev näst bästa länsklubb med en 43:e-plats. Hagaby 63:a, Tisarens andralag 84:a och Djerf 87:a (utanför topp hundra var Lindebygdens och Milans kombinationslag 120:e, Garphyttan 153:a och KFUM Örebros andralag 190:e; Almby stämplade bort sig).
I morgon avgörs elitseriedeltävlingen 25-mannamedeln.


Ett svar till “VM-löparen kom, sågs och tog banrekordet i Åstadsloppet – och Tisaren topp tio (bra eller dåligt?) i 25-manna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: