Johansson och Svensson starkast i Stockholm, ”Super-Sörens” pang-tid i Chicago och Axelssons tuffa dubbeljobb

Men vi börjar med dagens mörkaste besked. Axel Lindh, landslags-mountainbikcyklisten som sedan ett gäng år bor i Örebro, gick på söndagsmorgonen ut i sociala medier och berättade att hans lillebror Vilgot, 22, avlidit i sömnen. ”Han hittades i sin säng av Edvin med kompisar när de skulle ut i skogen och vandra igår. Vi vet ännu inte varför. Resen av familjen är samlad”, skriver Axel. Brödraskaran kommer från Härnösand, men Vilgot var bosatt i Borlänge. Han tävlade också på hög nivå inom mountainbikebiken, och hade hunnit med landslagsuppdrag och mästerskap på junior-, U23- och seniornivå, senast två världscuptävlingar på försommaren. Tankarna går så klart till Axel och övriga familjen.

Anton Johansson (femma, 39 sekunder bakom segrande Gustav Bergman) och Andrea Svensson (sexa, 4.43 bakom som vanligt överlägsna Tove Alexandersson) tog de mest framskjutna läns-placeringarna när elitserietävlingen 25-mannamedeln avgjordes i Flemingsberg i dag.
Även Josefin Tjernlund (tia, 1,5 minuter bakom Svensson och 6.13 från Alexandersson) tog en topp tio-placering, annars var det tunt med länsnamn högt upp i elitlistorna i dag (Jerker Lysell tolva, Ellinor Tjernlund 20:e, Oskar Andrén 27:a och Filip Dahlgren 32:a). Men på juniorsidan var det tre länslöpare topp 13 i herrarnas äldre klass, H20, med Valter Pettersson som fyra (1.10 från segrande norrmannen Kornelius Kriszat-Løvfald), Fredrik Glännefors åtta och Rasmus Pettersson 13:e. Axel Thybeck var tvåa i äldsta ungdomsklassen, H16, 27 sekunder från ännu en vinst.
Elitserien avslutas med dubbla tävlingar i Strängnäs om två veckor. Då är Martin Regborn tillbaka. Sammandraget har ännu inte uppdaterats efter dagens tävlingar, men Svensson lär ligga bra till för en topp fem-placering.

”Super-Sören” Forsberg levde upp till sitt namn när han sprang Chicago marathon på 2.50.36 i dag, 59 år gammal. Han disponerade fint med 1.24.52 på först halvan och 1.25.44 på andra, och slutade femma i åldersklassen trots att han är äldst. Nästa år tävlar han i H60, och där räckte 2.58 till seger i dag. 2.50 var dessutom Forsbergs bästa resultat på distansen sedan 2019 (perset på 2.44 är från 2015). På facebook gläder han sig åt hur han krigade sig igenom: ”Loppet flöt på bra till halvmaran, men från 28 km tackade framsidorna för sig. Jag tror jag satte pb i pannben. Tappade konstigt nog inte mycket fart. Målgången var mycket efterlängtad.”
Forsberg var ensam länslöpare under tre timmar i Chicago, men Johan Svanholm gjorde 3.09 och Stefan Sager 3.14.
I Budapest maraton öppnade många av länslöparna stenhårt (om resultatlistan stämmer): Budapest i dag: Marie Dasler 3.09.42 (1.25.56 på första halvan, 1.43.46 andra), Jonas Svensson 3.22.59 (1.33.25/1.49.34), Fredrik Zeitelberg, 3.28.58 (1.28.13/2.00.45) och Fredrik Hartman 3.35.44 (1.29.11/2.06.33) hade alla väsentliga tapp på andra halvan, får man säga. ”Blev en rejäl kamp att överhuvudtaget hålla mig löpandes men galet nöjd i mål utan gång”, skriver Zeitelberg på instagram.

Vad gör man dagen efter man tagit DM-silver, som bästa länslöpare, och dyng-persat på halvmaran? Tja, heter man Jimmy Axelsson så kör man förstås en 32 kilometer lång rullskidtävling – finalen i Moto tour. Precis som på lördagen blev Axelsson trea i själva tävlingen, 7.20 bakom segrande Robert Brundin, som nu vunnit samtliga tävlingar i cupen två säsonger i rad, men bara 0,8 sekunder efter Daniel Olsson som tog hem spurtduellen om andraplatsen. Brundin och Olivia Hansson (som inte kom till start på lördagen) hade redan säkrat segrarna i sammandragen, och Brundin nådde nu alltså maximala 315 poäng. På damsidan gjorde Garphyttans Alma Olsson sin första start för året (och blev åtta av tolv totalt sett i tävlingen efter att ha spurtat ifrån Roger Hansson), vilket räckte till en andraplats i cupen. På herrsidan slutade Axelsson tvåa och Viktor Rikner (fyra på söndagen) trea.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: