Fryxell fullbordade medaljsuccén på junior-EM, Korkeakoski och Hedman vann Markanatten, och Sjögren och Schulstad starka i parkrun

Ebba Fryxell och hennes inlånade blandrashund Zelma fullbordade succén vid linlöpning i junior-EM i draghund, barmark, i Tyskland i dag och förvaltade inte bara tredjeplatsen från fredagens lopp till en bronspeng utan var dessutom näst snabbast av alla under det andra loppet, bara slagna av segrande franskan Shaïny Pignon (med 14 sekunder över 3,5 kilometer). Banan i dag var förkortad (i går var den ganska exakt fyra kilometer, i dag runt 3,5) på grund av de extremt varma novembervädret som tär på undarna (14–15 grader i skuggan i Leipa). I går sprang Ebba och Zelma på 12.28 (3.07 per kilometer), i dag på 11.03 (3.09), och totalt var de 1.09 bakom Pignon och 18 sekunder från slovakiska Monika Pasmíková som tog silvret (men bakåt slog Fryxell franska Louise Pla Nou med 1,1 sekunder på fredagen och 1,5 sekunder på lördagen för totalt 2,6 – nästa löpare var däremot betryggande 42 sekunder bakom Pla Nou). Totalt kom 21 löpare från åtta länder till start i klassen, där maxåldern var 20 år. Och Fryxell från Latorp är alltså bara 14 och gjorde mästerskapsdebut. Ett otroligt resultat.
Jag pratade med henne efteråt för en artikel ni kan läsa här.

Olle Hedman (i fjol för arrangörsklubben Almby, i år tävlandes för Skövdeklubben IF Hagen) försvarade titeln i Markanatten trailrun – men det krävdes en förbättring jämfört med fjolårstiden för att slå Almbys 14-årige orienteringstalang Sixten Widmark. Widmark klarade de sex bökiga, stökiga, blöta och kuperade kilometerna (med inslag av bottenlös mosse) på 27.48 – händelsevis exakt samma tid som Hedman vann på i fjol. Men Hedman höll undan och vann på 27.26 (och därmed tog han herrklassen med exakt en minuts marginal till KFUM Örebros Edvin Halldin, för Widmark springer i ungdomsklassen, som han för övrigt vann 1.14 före Lindebygdens 15-årige jättetalang Axel Thybeck, som var sjätte snabbast av alla).
Regerande segraren på damsidan, Lindebygdens Sofia Carlsson, förbättrade sig med över en minut jämfört med i fjol – men nu var motståndet av den karaktären att hon ändå fick nöja sig med en sjundeplats. Milans Therese Korkeakoski, som ju vann Granbergsdalsterrängen på en liknande bana i somras, tog i stället hem segern 39 sekunder före Älvdalens Carolina Olsson och ytterligare halvminuten före systern Jessica Korkeakoski. Axels 14-åriga lillasyster Lovisa Thybeck vann flickklassen (hade varit fyra av seniorerna) 48 sekunder före IFK Noras 15-åriga Kim Semstrand.
Allt det här med tidsavstånden och duellerna hade löparna ingen koll på ute på banan, eftersom det precis som i Östansjölopp var två-och-två-start, var 30:e sekund. Bra för att få spridning på en tajt bana – och förstås ingenting som orienterarna (som många av de deltagande var) är ovana vid.

Ett gäng av löparna som var med i Markanatten sprang kvällen före Garphyttans IF:s öppna klubbmästerskap i nattorientering uppe i Ånnaboda.
Ja, på den tuffaste banan – den med KM-status – var alla löpare på de sju första platserna även med i Marka. Axel Thybeck vann 1.29 före Linköpings Maxime Bonneau (han var trea i herrklassen, fyra om man räknar in Thybeck där också, i Marka) medan Tom Korkeakoski (betydligt längre ned på lördagen) var drygt sju minuter bakom på tredjeplatsen. Elisabeth Ahlgren var bästa dam på fredagen (fyra på lördagen), tio sekunder före Therese Korkeakoski och 36 före Jessica Korkeakoski (som båda alltså slog henne dagen därpå).
Klubbmästare? Det blev Karin E Gustafsson (som slog alla herrar i Garphyttans IF) och Joakim Jansson (han var knappt tre minuter bakom Gustafsson).

Örebro parkrun fortsätter locka lokala storlöpare nu när antalet andra (ej-terräng-)lopp minskat i antal, och i dag fanns både maraton-laddande Fanny Schulstad (18.28), comebackande (?) Per Sjögren (16.36), ”Super-Sören” Forsberg (19.44 som M55:a), Oskar Hansson (17.08), Petra Hanaeus (20.55), Erik Jansson (17.31) och Björn Engqvist (19.06) bland de 55 startande. ”Peiza” var alltså tre sekunder snabbare än när han vann för två veckor sedan (i sin första tävling/träningstävling på mycket länge) och nu bara 26 sekunder från sitt pers som är den näst snabbaste tiden som löpts i Örebro parkrun. Schulstad var 18 sekunder från sitt pers (som också är näst bästa tiden på banan) och 45 från Liduina van Sitterens banrekord.


Ett svar till “Fryxell fullbordade medaljsuccén på junior-EM, Korkeakoski och Hedman vann Markanatten, och Sjögren och Schulstad starka i parkrun”

  1. Kan meddela att det inte är någon comeback, jag springer enbart för att må bra och eventuella resultat det medför är bara en bonus. Dock ej uteslutet att jag dyker upp på någon tävling framöver då jag tycker det är rätt kul att mäta krafterna och få plåga sig lite.

    Min ”rekordtid” på Örebro parkrun satte jag i samband med ett träningspass inför SM 10000M 2017. Sprang då 2x5km med 4 minuter vila på 16:10/16:19 enligt mina anteckningar i Strava. Det var inget max just då, men självklart ett väldigt hårt tempo, fokus låg på att ha en bra känsla.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: