Ekström långt efter i premiären – och Hanaeus först till 50 som Sveriges mesta bästa parkrunlöpare

Vart står Axel Ekström formmässigt den här säsongsinledningen? Inte där han vill, av dagens tiokilometerslopp att döma. Den alltjämt hårdsatsande Klockhammarsonen, som tog SM-brons i stafett i våras, fick nöja sig med en 25:e-plats i dagens tiokilometerslopp under den nationella premiären i Bruksvallarna. Nå, i klassiska lopp måste man alltid ha brasklappar runt vallning (även om det såg ut att vara ganska enkla förhållanden, vallamässigt), och därtill har Ekström senaste säsongerna presterat klart bättre i fristil än i klassisk stil. Betänk fjolårets premiär i Gällivare, där Ekström var 24:a i lördagens klassiska distanslopp och sedan följde upp med en sjätteplats i söndagens fristilslopp. Men en 25:e-plats, över minuten bakom över tio kilometer, är naturligtvis inte där en erfaren världscupåkare som Ekström vill vara.
Ekström tappade tid hela vägen från start till mål, blev av med några sekunder från mellantid till mellantid och var till slut 63,5 sekunder bakom segrande klubbkompisen (i IFK Mora) Eric Rosjö och 29 sekunder från topp tio.
Annars har Ekström ofta varit på topp just i början av säsongerna. Han fick sitt genombrott som senior när han var tvåa bakom Marucs Hellner (och närmast före Lukas Bauer!) i Bruksvallspremiären 2016 och så sent som för två år sedan var han trea och fyra i de båda distansloppen i Bruksvallarna, vilket gav honom en biljett till premiären i Ruka. Nu krävs något alldeles extra i morgon, söndag, om Ekström ska kunna knipa en plats till årets världscuppremiär på samma ställe.
Garphyttans Anja Andersdotter blev 54:a i seniordebuten, knappt 6,5 minuter bakom segrande Ebba Andersson (2,5 minuter från topp 30), och på juniorsidan blev Ida Bervenståhl 27:a och Ellen Berg 41:a.
SVT sänder i morgon också, startlistorna hittar ni här när de är spikade.

Petra Hanaeus blev först till 50. Först till att vara snabbast i Örebro parkrun vid 50 tillfällen, alltså. Och det med bred marginal. Johan Ingjald är tvåa med 31 snabbast-noteringar och Annica Sjölund trea med 17. Hanaeus resultatrad är dessutom Sverigebäst (en mer än Robin Pino som springer sina parkrun i Uppsala), men internationellt har hon en bit kvar till brittiska Hannah Oldroyd som varit snabbast 399 gånger (på 450 försök).
50-noteirngen kom när hon i dag sprang de fem kilometerna på 20.41 (1.20 från perset) den här kylslagna novemberförmiddagen där. Snabbaste var hon med drygt fyra minuters marginal. Av herrarna var Erik Jansson överlägsen, noterade 17.38 (Fredrik Johnsson näst snabbast med 19.01).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: