Laine tackade nej till ungdoms-OS, Hallén Johansson slagen av 37 norrmän och redan dags för jul-parkrun

Missa inte tredje avsnittet av Konditionsbloggenpodden – med löparesset Erica Lech som gäst. Du hittar det i den här artikeln eller på de flesta ställen där poddar finns (som i podcast-appen eller på Spotify).

I går togs de första åtta svenskarna ut till europeiska ungdoms-OS (eller europeiska ungdomsolympiska vinterfestivalen, som det egentligen heter) som avgörs i regionen Friuli-Venezia Giulia 21–28 januari. Jag skrev ju om Svartå-löparen och -orienteraren Ella Laines sensationella framfart i den svenska uttagningstävlingen i skidalpinism i Åre i lördags (som avgjordes i samband med ett läger för ungdomar/juniorer i rätt ålder) – vinst med nästan två minuters marginal över en fyrakilometerssprint i tävlingsdebuten i sporten. I går fanns Laines namn ändå inte med bland de åtta uttagna, men faktum är att hon faktiskt blev uttagen till OS direkt efter superresultat – men tackade nej. Det skriver hon i ett meddelande till Konditionsbloggen.
”Tillsammans med min tränare har jag valt att tacka nej. Jag känner mig inte redo även om jag verkligen vill åka. Jag kommer dock fortsätta att träna och tävla en del i skimo. Men fokuset ligger på friidrotten och orienteringen, och målet är där att bli uttagen att springa för Sverige nån gång.”
Ett moget beslut, naturligtvis, även om det hade varit hyperintressant att se 16-åringen göra upp med Europas bästa i samma ålder i alp-slutningarna.
Om Linus Wedin kan få chansen – och om den 15-årige traillöparen från Garphyttan i sådana fall tackar ja – återstår att se. Han var trea av grabbarna i rätt ålder i sin åldersklass.
Trefaldige olympiern Johan Röljer från Örebro – just nu kanske mest känd som Nils van der Poels tränare – leder den svenska truppen ihop med den gamla skeetskytten Nathalie Larsson (som varit fyra på OS).

I Sverigepremiären förra helgen var Markus Hallén Johansson precis utanför finalplats i sprinten. När sprinten i dag inledde den andra tävlingshelgen väntade samkörning med skandinaviska cupen – och då blev det några resor tuffare. För trots att sprintern från Zinkgruvan var 16:e av svenskarna (mot 17:e i kvalet förra veckan) så fick han nöja sig med en 61:a-plats – eftersom 37 norrmän, fyra finländare, tre estländare och en lett också klämde sig in före. Ja, faktum är att 21 av 30 herråkare som tog sig vidare till kvartsfinal var norrmän – bara fem svenskar. Men ingen kan säga att det inte var tajt: Upp till hägrande topp 30 skiljde bara 2,78 sekunder – men också alltså 31 placeringar …
Karlskogingen Ludvig Berg, som tillhör juniorlandslaget och jagar en JVM-plats och nu gjorde säsongsdebut efter dubbla förkylningar, var 94:a i kvalet (25:e svensk), ytterligare 3,86 sekunder bakom.
En enda svensk, Högbos Emil Danielsson, gick vidare till semifinal på herrsidan (han slutade åtta). I finalen var det bara norrmän, Lars Agnar Hjelmeset (Odd-Bjørns son) vann. På damsidan står sig Sverige som vanligt bättre, och Jonna Sundling vann med Linn Svahn som trea och Moa Lundgren som fyra. Enda anmälda lokala åkaren Anja Andersdotter avstod start.
NA sände tävlingarna, och gör så även i morgon då 223 herrar och 96 damer kör tiokilometersloppet i klassisk stil. Länsåkarnas starttider: Markus Hallén Johansson (startnummer 39, start 10.00.30), Ludvig Berg (66, 10.14), Anja Andersdotter (219, 11.59.30). Sändningen hittar ni här.

Örebro parkrun har vartenda år sedan starten (ja, utom 2020, då det var corona-paus) kört parkrun med jultema – och faktum är att årets evenemang går av stapeln redan i morgon eftersom det är sista lördagen före julafton (parkrun på julafton blir det inte, däremot på nyårsafton, meddelar arrangörsstaben). Det innebär att det är läge att dra på sig sina snyggast jul-löparustyrslar och ta sig till gamla oljehamnen vid 9.30 i morgon. Det brukar bli en folkfest och en av årets mest löpta parkruns – i fjol förvisso bara 64 deltagare (på grund av vädret?!) men 2019 130 löpare, 2018 125 och premiäråret 2017 90 stycken.


Ett svar till “Laine tackade nej till ungdoms-OS, Hallén Johansson slagen av 37 norrmän och redan dags för jul-parkrun”

  1. […] Senast jag skrev om Ella Laine hade hon blivit uttagen till, men tackat nej till, europeiska ungdoms-OS i skidalpinism. I går var multitalangen från Svartå tillbaka i orienteringsskogen i stället, och vann mellanbanan när fjärde deltävlingen i Kylklampen, Värmlands motsvarighet till Nattcupen i Närke. Det var masstart med 23 startande, och efter en liten bom i inledning var Laine snart uppe i ledning och ryckte ifrån övriga fältet ungefär halvvägs. I mål var hon över 2,5 minuter före tvåan, hemmalöparen Mattias Hane (som anförde en lite utspridd klunga med sju löpare inom 31 sekunder; Djerfs Linus Bodin-Liliegren var trea). Näst bästa kvinna var hemmaklubbens Izabella Ljungberg (hon som var tvåa i Skinksvängen i måndags), över 5,5 minuter bakom Laine.På längsta banan kom bara fyra löpare, alla herrar, till start, och där var Djerfs tyngsta namn Rasmus Pettersson i ledningen efter elva av 19 kontroller. Men efter en serie misstag därefter var han plötsligt sist (av de tre som tog sig runt), och i mål var han nästan sex minuter bakom segrande Lukas Olm, Kils OK. Så kan det gå i orientering.Nästa tävling går i Skattkärr den 11 januari, därefter återstår ytterligare fyra före jaktstartsfinalen i Forshaga den 22 mars. Ullmax vinterserie återupptas dagen därpå, den 12 januari, i Markaskogen.På tal om Laine så dök hon i dag upp på startlistan till Sylvesterloppet, som en av fem nya namn jämfört med listan som publicerades när anmälningstiden hade gått ut i tisdags. Bland övriga nya namn märks unge Milan-orienteraren Edvin Lindh och Sara Gunnarsson från Lindesberg som bland annat hållit sig framme i Utmattningen. Men Laine är namnet som står ut – av de som är anmälda i dagsläget får hon nog ses som favorit. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: