Hanaeus vann pallkampen trots DNS, Bergentz tvåa i comebacken, Gillman sekunder från topp tio i lagtempot och Laine mot ungdoms-OS i skimo

Ni vet det där jag skrev om Petra Hanaeus och Therese Perssons kamp om tredjeplatsen i långloppscupen inför finaltävlingen, Lucialoppet i Vretstorp i dag? Den blev precis så spännande som den kunde bli – när Hanaeus på grund av sjukdom inte kom till start (eller ja, hon hade varit sjuk och ville därför inte springa för hårt, i stället ”joggade” hon Örebro parkrun på 23.25 och var snabbaste dam där för 53:e gången, Andreas Kjellin var snabbaste herrlöpare på 19.32). Örebro AIK-Persson behövde därför bli tvåa för att passera Hanaeus med en poängs marginal – men i slutändan blev hon trea på 45.47, 2.44 bakom Starts Emma Reinhed Liljeqvist (44.03) och ytterligare 34 sekunder bakom segraren Marie Dasler (42.29) som också springer för Start. Därmed tog Hanaeus sin tredje raka tredjeplats i långloppscupen medan Persson fick nöja sig med fjärde (på färre segrar, vilket är särskiljningen om två löpare slutar på samma poäng i cupen) – men hon har å andra sidan en fin utvecklingskurva med en sjätteplats, en femteplats och en fjärdeplats de tre senaste säsongerna. Övriga pallplatser i cupen, på både herr- och damsidan, var redan klara inför finalen.
När det gäller Dasler ska tilläggas att hon alltså vann tävlingen mindre än en vecka efter att hon sprang maratonloppet i Valencia på 3.04.06 (som tredje bästa länslöpare). Nu höll hon lite högre snittempo – 4.15 mot 4.21 i söndags. Kumlas Malin Sjödin tog tredjeplatsen på 48.48, Vretstorps Anna Karlsson var fyra på 50.27 och Starts Rose Marie Enmalm sexa på 51.46.
På herrsidan sprang Örebro AIK:s Anton Öhman och comebackande Hälle-örebroaren Wilhelm Bergentz tillsammans större delen av loppet, innan Öhman spurtade ifrån till seger på 34.31 (Bergentz hade 34.38). Tisdagsklubbens Oskar Hansson var trea på 36.58 (men tvåa i långloppscupen då, eftersom Bergentz tävlar för Hälle), Örebro AIK:s Villem Raudsepp var fyra (37.25), Tisdagsklubbens Hannes Andersson femma (37.34) och Gränslösts Ulf Blixt sexa (39.08).
På prisutdelningen efter loppet utsågs Dalenrundan till årets tävling efter att Norasjön runt hade vunnit utmärkelsen två år i rad.
Nästa säsong av långloppscupen – vars fullständiga schema spikas inom kort – drar igång den med Nora maraton (som nu officiellt tilldelats maraton-DM) den 18 mars. Men däremellan kommer Inneserien, som alla vet.

Samtidigt som löparsäsongen i mångt och mycket avslutades i dag så inleddes den internationella långloppssäsongen i skidåkning. Långloppsvärldscupen skiclassics hade premiär med ett lagtempo över 15 kilometer där tiden för varje lags näst bästa herråkare och näst bästa damåkare lades ihop till en totalsumma, som avgjorde lagens placeringar. Länet hade två åkare med i Garphyttans Adam Gillman, som inför årets säsong liksom Filip Danielsson (som inte körde i helgen) sadlat om och blivit långloppsåkare och som tävlar för svenska Exsitec ski team, och så örebroaren Rickard Ericsson som gör sin andra säsong i skiclassics, i italienska Team Futura Trentino.
Gillman var hjälpryttare åt Gabriel Strid och Einar Kalland-Olsen, och laget slutade på elfte plats, 18 sekunder från topp tio. Ericsson körde i mål ihop med toppduon i sitt team, Stefan Mich och Emanuele Bosin. Deras tider räckte till en 20:e-plats för Team Futura Trentino.
Team Engcon, med åkare som Ida Dahl och Linn Sömskar, vann en sekundstrid mot Max Novaks och Stian Hoelgaards Team Aker Dæhlie.
11.00 i morgon avgörs säsongens första individuella lopp, om än inget långlopp (bara 35 kilometer, och dessutom ett varvlopp; damerna kör redan 9.15, men där finns inga länsåkare med). Även det i Sportgastein i Österrike. Ericsson har startnummer 82 och Gillman nummer 126. SVT sänder rubbet från skiclassics i år.

En som främst kommer åka långlopp i år – i varje fall enligt planen – är Garphyttans Elin Törnqvist, som dock gjorde säsongens första riktiga tävling i ett distanslopp i dag – och var bästa länsåkare, placeringsmässigt, i fristilsloppen i Sverigecupen i Idre i dag. Över tio kilometer med intervallstart tog hon en elfteplats i den äldsta juniorklassen, D20.
2.15 bakom segrande Täby-åkaren Erica Lavén, men mindre än minuten från fjärdeplatsen. Ida Bervenståhl och starka skidorienteraren Nelly Mårtensson var tolva respektive 19:e i yngre juniorklassen, D18. Anja Andersdotter bästa senior med en 23:e-plats (drygt tre minuter bakom Lisa Ingesson över tio kilometer). Juniorlandslagets Ludvig Berg, från Karlskoga, kom inte till start på grund av förkylning och skjuter upp säsongspremiären ytterligare minst en vecka. Men redan i morgon körs nya distanslopp i Idre, då i klassisk stil. Precis som i dag sänder NA.
På tal om Berg kan ni som har inlogg på Karlskoga Tidning/Kuriren inte missa artikeln de publicerade häromdagen med en intervju med juniorlandslagsmannen. Där berättar han bland annat om ett gemensamt läger som juniorerna hade med seniorernas C-landslag:
– Jag märkte direkt vilket stort kliv det är. Flera är bra många år äldre också, men det är ett stort kliv. Samtidigt är det inom räckhåll att vara där om något år. Får jag fortsätta med en bra känsla och få ut det mesta ur varje lopp i vinter tror jag att jag har en chans.
Och på tal om skidor skrev jag i går en artikel inför Wadköpingsloppet som nu är mindre än två månader bort. Den hittar ni här.

Hur läckert vore det inte med multitalanger Ella Laine (ungdoms-SM-medaljer i både friidrott och orientering i år) och Linus Wedin (som redan tampas med länets bästa i terränglöpning, men som också tävlar i längdskidor i europeiska ungdoms-OS i skidalpinism/skimo (som går ut på att gå uppför backar med stighudar under skidorna och sedan svischa ned för dem) i januari? Nå, helt och fullt otänkbart är det faktiskt inte. Och framför allt för Laine framstår det som helt sannolikt och möjligt efter utklassningssegern i Åre vertical, en sprint över fyra kilometer, som avgjorde i dag och som var uttagningstävling till ungdoms-OS (eller europeiska ungdomsolympiska vinterfestivalen som tävlingarna egentligen heter, och som hålls i regionen Friuli-Venezia Giulia 21–28 januari). 16-åriga Laine från Svartå, i Degerfors kommun, vann med nästan två minuters marginal till Elsa Hedin på andraplatsen. Frågan är vad mer som krävs för att få en plats i det svenska laget – och för Wedins del också hur stort laget kommer att vara. Wedin blev nämligen tia totalt (knappt fem minuter bakom svenske trail-världsstjärnan Petter Engdahl, men bara drygt två minuter bakom tvåan André Jonsson) och hade bara två andra i ungdoms-OS-ålder (14–18 år) före sig: 17-årige Jonathan Anderson (klubb oklar) som var sjua, 16 sekunder före Wedin och Värmdös 16-årige Max Österberg som var nia, nio sekunder före Wedin (inom elva sekunder bakom fanns ytterligare två juniorer). Bloggen lovar att följa hur det här utvecklar sig!


Ett svar till “Hanaeus vann pallkampen trots DNS, Bergentz tvåa i comebacken, Gillman sekunder från topp tio i lagtempot och Laine mot ungdoms-OS i skimo”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: