Veteran-SM i Ånnaboda växer – Garphytteloppet på lördagen före Wadköpingsloppet på söndagen: ”Så efterlängtat – ett lyft”

Du har väl inte missat att veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden släpptes i morse? Oskar Andrén är gäst och lägger ut texten om sitt försök att slå Närkerekordet i maraton i mars, men berättar även om allt från hans upplevelser inifrån norska karantänhotell (som ett träningsläger!) och beermile till hur han räddade livet på en medtävlar som fått hjärtstopp och hur han själv blev akutopererad när halsen svullnade igen förra året. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify.

Årets veteran-SM i skidor, som avgörs i samband med Wadköpingsloppet i Ånnaboda, utökas från en till två dagar. Utöver det stora masstartsloppet i klassisk stil på söndagen den 5 februari kommer det att bli fristilslopp med intervallstart i konstsnöspåret i Ånnaboda dagen före, lördagen den 4 februari.
Fram till 2019 års mästerskap i Hällefors (eller egentligen till 2020 i Piteå, men det mästerskapet blev inställt på grund av pandemin) avgjordes veteran-SM över två dagar med intervallstart i både klassisk och fristil (över 5–10 respektive 5–15 kilometer beroende på åldersklass) och en masstart i klassisk stil (över 10–30 kilometer beroende på åldersklass). Från och med fjolårets mästerskap i Skövde (som egentligen skulle avgjorts redan 2021, men det blev inställt) övergick långlopps-SM till att arrangeras ihop med ett långlopp i klassisk. Då Billingens långlopp, i år Wadköpingsloppet. Men att addera ett intervallstartslopp i fristil under samma helg har hela tiden varit Svenska skidförbundets mål, och nu blir det alltså verklighet för första gången. i Ånnaboda.
Det är ju Karlslund som arrangerar Wadköpingsloppet, men det blir Garphyttans IF som tar den andra halvan av veteran-SM, under paraplyet för Garphytteloppet (som också blir en nationell ungdomstävling). Åkarna mellan 35 och 64 år kommer att åka tio kilometer, medan de som är 65 och över kommer åka fem (det är en fjärdedel av längden mot söndagens masstartslopp där man kör 40 kilometer upp till 64 år, 20 kilometer från 65). Någon banskiss är ännu inte släppt, men gissningsvis blir det väl två eller fyra varv på en 2,5-kilometersslinga – om man inte lyckas lösa en femkilometersslinga (snöläget är väldigt gott i Ånnaboda, så omöjligt är det absolut inte).
Nyheten kom i dag, så vi får väl se hur många som hinner anmäla sig, men nu har de i varje fall två veckor på sig.
– Otroligt glädjande att det äntligen blir fler tävlingsdagar på master-SM, detta är så efterlängtat och kommer vara ett lyft för så många, säger Kjell Carlgren, ordförande i Ski MastersClub XC (föreningen som tidigare hette Sveriges skidveteraner), till Svenska skidförbundets hemsida.
”Med två tävlingsdagar öppnas möjligheterna för kringaktiviteter”, skriver förbundet som också skickar med ett gemensamt uttalande från de båda tävlingsledarna, Ronja Andersdotter i Garphyttan och Anders Ericsson i Karlslund:
– När vi satte oss ner och började se vad vi kunde göra så blev detta en väldigt bra lösning. Vi har inte helt separata organisationer och vi kommer att hjälpa varandra att skapa härliga dagar i Ånnaboda för alla deltagare.
Till Wadköpingsloppet och söndagens veteran-SM är än så länge bara 58 åkare anmälda, men här lär det hända väldigt mycket sista två veckorna. Mest intressanta namnen hittills är Karlslunds egna långloppsrävar Olivia Hansson och Robert Brundin, Gravas Sofia Holmgård (som vann en spurt om andraplatsne över just tävlignsledare Andersdotter i fjol) och Gnosjös Isak Nilsson (sexa 2019).

I dag startade Djerfs stadsorienteirngsserie i Karlskoga på allvar med den första deltävlingen med prick-orienteringen (ett handikappsystem där man får fler opasserbara prickar utsatta på kartan av de andra löparna, ju bättre det gått för en tidigare). Toppseedade Rasmus Pettersson (JSM-silver i medeldistans i somras) är inte bara påhittare av tävlingsformen utan också toppseedade (så klart) och fick kanske lite väl månag prickar i kväll – han slutade nämligen sist. Pär Jansson vann masstarten, 15 sekunder före Jens Malmros. Serien pågår hela vintern, varje torsdag.

Redan i måndags avgjordes den femte av de sju deltävlingarna i Sverigecupen i e-cykling (Zwift), men några stora framgångar för länscyklisterna blev det inte när Johan ”Limpan” Lindbom och Matthias Wengelin uteblev (och bröderna Ahlsson och Karin Sennvall Forsberg har ju inte varit med på hela vintern).
Garphyttans och CK Hymers Marcus Jansson (världsmästaren i mountainbikeorientering) var i varje fall med i tätgruppen och slutade tolva, 2,2 sekunder bakom Johannes Randrop Keiding tog fjärde segern på fem tävlingar (han toppar förstås cupen överlägset, Jansson är tia i sammandraget trots att han missat en deltävling).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: