Danielsson tappade greppet om titelförsvaret av ”årets länsåkare” i Vasaloppet – Schagerström och Ericsson först till Mora (och så gick Sverigepremiären i orientering)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Adam Axelsson som gäst. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcast-appen på Iphone.

Titelinnehavaren Filip Danielsson såg ut att ha avgjort det halvvägs – men i slutändan blev det Elin Schagerström som tog den bästa placeringen av en länsåkare i Vasaloppet 2023, följd av Rickard Ericsson.
Danielsson, som haft en strulig första vinter som dedikerad långloppsåkare, blev 57:a i sin debut i Vasaloppet förra året och var den av länsåkarna som orkade följa tätgruppen längst. Kanske blev det med facit i hand lite för länge. In mot spurtpriset i Evertsberg, drygt halvvägs, blev det hårdkörning längst fram, och då drog klungan som i det läget bestod av 68 man ut (Danielsson passerade som 58:a). Och därefter klev topplagen upp och började stöta på allvar, vilket gjorde att klungan aldrig återsamlades utan splittrades i molekyler. Örebroaren Rickard Ericsson, som gör sin andra fulla säsong för ett italienskt team i långloppsvärldscupen skiclassics, hade tvingats släppa någon mil innan och låg förbi Evertsberg i en grupp tre minuter bakom täten, 2.20 efter Danielsson, på 81:a plats. Men sedan höll Ericsson bättre, och strax före Eldris passerade han sin gamla klubbkompis och skiljde två placeringar – men också nästan två minuter: Ericsson 76:a på 3.53.15, Danielsson 78:a på 3.55.04.
Schagerström? Hon fick ju otacksamt nog starta från tredje led, med 1 400 (mestadels manliga) åkare mellan sig och de 70 damerna i elitstartledet, och var därför bara 86:a på toppen av backen, tre kilometer in i loppet. Men sedan plockade hon successivt placeringar hela vägen till Evertsberg, där hon var 64:a. Runt Oxbergskontrollen tröt krafterna för den nyblivna Europamästaren i skidorientering från Latorp – som är helt grön i de här sammahangen (även om hon gjort det betydligt kortare Kinesiska Vasaloppet för en handfull år sedan) – och hon föll tillbaka till en 72:a-plats på 5.18.40. Ändå en grym debut, med en placering som gjorde henne till bästa länsåkare overall. Kollega Hugo Levinsson pratade med henne efteråt, för en text ni kan läsa här. Garphyttans Josefine Wallenhammar blev 177:a på 5.47.11 och Berber IS:s Kajsa Rosdal 177:a på 6.14.54. Ytterligare tolv länsåkare tog sig in på topp 500 på damsidan. Bland herrarna slutade Vasaloppsdebuterande sprintkanonen Markus Hallén Johansson, fostrad i Zinkgruvan, och Adam Gillman, som liksom Ericsson kör hela skiclassics-cirkusen, på 109:e respektive 114:e plats på 4.00.23 respektive 4.01.05 (de två verkar ha åkt mer eller mindre hela loppet ihop, medan Karlslundskvartetten Jimmy Axelsson, Robert Brundin, Gustav Hindér och Anton Hallor (den sistnämnde den ende av dem som inte fick starta i elitledet) alla tog placeringar mellan 224 och 284. Ytterligare två länsåkare tog sig in på topp 500 på herrsidan.
Men det skulle ju vara en åttonde herråkare från länet i elitstartledet? Jo, Bill Impola fanns allt med där, men han valde att kliva av i Risberg. I det läget låg den gamle storåkaren från Kopparberg på 268:e plats.

I skandinaviska cupens final i Madona, Lettland, valde Anja Andersdotter att avstå start i den avslutande jaktstarten i dag.

Förutom en otrolig skidhelg var det här också årets nationella premiärhelg i orientering, med sedvanliga tävlingar nere i Skåne. Tisarens Moa Alsiö var en av bara två seniorer från länet som kom till start i huvudklasserna, och hon tog en tiondeplats i lördagens medeldistans och en elfteplats i söndagens långdistans. Tio respektive 16 minuter bakom Falköpings Alva Sonesson som vann båda dagarna. På juniorsidan tog KFUM Örebros Anton Kruse två femte- och en sjätteplats (det avgjordes nämligen också en nattävling på fredagen, men den sprang inte Alsiö), och i äldsta ungdomsklassen tog Lindebygdens regerande svenska mästare Axel Thybeck både en andra- och en femteplats (pallplatsen kom på natten) och KFUM Örebros Ted Nilsson en femte- och en sjätteplats.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: