Fahlins lagkompis tvåa utanför London, klent startfält på DM på 5 000 meter (men van Sitteren är lysande undantaget!) och dags för sprint-SM

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Noha Olsson som gäst. Vi pratar om både löpning, livet och döden. Går att avlyssna på många ställen där poddar finns, bland annat på Spotify och i podcastappen på Iphone.

Emilia Fahlins franska lagkompis Clara Copponi gick, med facit i hand, kanske lite tidigt i spurten som avgjorde första etappen av Ride-London classique i dag – så när Charlotte Kool (Nederländerna/Team DSM, som ni kanske minns från när hon spurtade hem två etapper i UAE tour där Fahlin inledde säsongen i februari) vek ut från hennes hjul och tryckte till kunde hon inte svara, men Copponi tog ändå andraplatsen. Svenska 38-åringen Hanna Johansson (som tävlar för continentallaget Torelli i år) attackerade direkt från start ihop med hemmacyklisten Francesca Morgans-Slader (Storbritannien/AWOL O’Shea), hade som mest nästan tre minuters försprång och höll undan i tio mil. När de hämtades in, med runt 45 kilometer kvar, följde ett gäng attacker i klungan innan 15 stycken kom loss med 28 kilometer kvar till målet i Colchester. Bland dem alltså Kool och Copponi, men också hemmafavoriten Lizzie Deignan (Storbritannien/Trek-Segafredo) som tog tredjeplatsen. Huvudklungan, som var 30 sekunder bakom, bestod av ett 50-tal cyklister och där rullade Fahlin i mål som 29:a totalt. Bonussekunder gör att Kool toppar sammandraget sex sekunder före Copponi medan Fahlin och de andra som fanns i klungan är 42 sekunder bakom inför lördagens snäppet tuffare etapp, över 133 kilometer med start och mål i Maldon. Den sänds, liksom dagens, på Discovery. Tävlingen, som är en del av världstouren, avslutas på söndag med en etapp i centrala London.

I morgon är det dags för något så historiskt som en deltävling i långloppscupen utanför det gamla Närkedistriktet (som bestod av mycket mer än Närke, närmare bestämt 10,5 kommuner i Örebro län): DM på 5 000 meter i Karlskoga (lustigt nog är det däremot långt ifrån det första distriktsmästerskapet i löpning som avgörs utanför distriktet – det gamla, lilla Närkedistriktets medaljer har till och med delats ut efter tävlingar i Stockholm!). Tyvärr är startlistan väldigt tunn. Kanske beror det just på att tävlingarna går i Karlskoga (på fina, nyrustade Nobelstadion), kanske beror det på att det är veckan före Stockholm marathon eller kanske beror det på att det finns så många andra konkurrerande tävlingar de här dagarna i maj och många i länseliten i stället valde Blodomloppet i går och kanske väljer Rallarrundan på måndag och/eller Vårruset på tisdag i stället.
Oavsett saknas de flesta av de bästa med ett lysande undantag: Liduina van Sitteren är anmäld och kommer kunna jogga in som bästa Närkelöpare. Om DM-guldet kan det ändå bli hårt eftersom Götas Sofie Nelson Rask är anmäld. Hon har pers på 17.10 mot van Sitterens 16.51 och årsbästa på 18.10 mot van Sitterens 17.55, så även om Örebro AIK-löparen är favorit så är det tajt. Bakom dem finns Hällefors Mathilda Wiker, som skrällde hem ett silver på korta terräng-DM, Starts Emma Reinhed Liljeqvist och Petra Hanaeus och IFK Noras Kim Semstrand.
På herrsidan är det ännu tunnare, bakom Lidköpings Karl Wilenius (som inte tävlar om DM-guld men väl om vinsten i tävlingen). Karlstadslöparna Fredrik Bengtsson och Erik Högkvist lär göra upp om DM-medaljerna med Hällefors veteran Fredrik Rådström (som bor just i Karlskoga).
Apropå löpning: 10.00 på lördag till 10.00 på söndag avgörs också årets upplaga av Hjälmargården backyard ultra (som alltså har en maxgräns på 24 varv/timmar (100 miles/161 kilometer löpning). Någon startlista dit har jag inte hittat, men min poddgäst Jenny-Ann Ehrling berättade ju att hon skulle delta (men inte springa alla varven). Dessutom är det så klart Örebro parkrun (som kan få fint uppställ den här veckan) och på söndag mitt eget Porla Brunnsloppet (dit det finns platser kvar!).

Jag har redan gått igenom anmälningslistan till helgens sprint-SM i orientering i Lund, men nu har också startlistorna till lördagsförmiddagens kval också publicerats. På damsidan är 54 löpare indelade i två 27-mannaheat där de 20 bästa från varje avancerar till finalen, så där bör mest vara en formsak för Josefin Tjernlund, Ellinor Tjernlund och Anna Hallmén som alla hamnat i andra heatet (och kanske också för Alice Johansson i den första, även om jag är lite mer osäker på hennes kapacitet). På herrsidan är 70 löpare indelade i två 30-mannaheat där de 20 bästa avancerar, så där ska i varje fall en tredjedel slås ut, men löpare som Martin Regborn, Jonatan Gustafsson och Oskar Andrén ska så klart inte ha några problem att klara det (och kanske inte heller Valter Pettersson). Finalerna, som för juniorerna startar vid 15-tiden och för seniorerna vid 16.30, kommer på något sätt att livesändas, men jag har inte hittat någon länk ännu (ska publiceras under lördagen) eller förstått om det är gratis- eller betalsändning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: