15 timmars kamp i fäders spår – men både Engström och Löfqvist tog sig i mål (och Ekström nära långloppsseger)

Det blev en lång dags färd mot natt för länsåkarna i Jubileumsvasan. Ja, tyvärr inte för Claes Åkeson, som jag skrev om inför, som tvingades kliva av i Risberg. Armbågen höll inte. Jag fick några korta kommentarer från honom på sms, som ni kan läsa i den här texten, och på instagram berättar han lite mer: ”Den armbåge som jag haft problem med under längre tid gjorde att jag ganska tidigt i loppet insåg att jag skulle få problem. Till slut blev dom lite för stora. Vid Risberg tog jag beslutet och klev rakt ut i djupsnön för att försöka nå bilvägen.” På torsdag släpps nästa avsitt av Åkesons podd Sportstudion, och då lär det bli en fullständig rapport.
Men de två damerna från länet krigade vidare, hela vägen in i mål. Lindesbergs Elin Engström gick i mål som 21:a dam på 14 timmar och 48 minuter, och örebroaren Emma Löfqvist som 23:a, 16 minuter bakom. I Oxberg, den sista kontrollen med 28 kilometer kvar, skiljde 51 minuter mellan de båda, men Löfqvist körde ikapp 35 (1.15 per kilometer i snitt) och var alltså inte särskilt långt bakom i mål.
Erik Wickström (6.57) och Sofia Lind (8.59) var först av alla i mål.

Elin Schagerström stod över sprinten i svenska cupen i skidorientering Härnösand i dag, men det höll ändå på att bli en pallplats till länet när veteranen Åsa Zetterberg-Eriksson (VM-brons 2007) bara var två sekunder bakom Magdalena Olsson på tredjeplatsen (och 29 från segrande Lisa Larsen). Snäppet värre var Garphyttans Nelly Mårtensson, som slog till med en andraplats i D18-klassen. I morgon är det dags för medeldistans.

Garphyttans Ellen Olsson och Dala-Järnas Leo Kristiansson vann äldsta klasserna (för 15- och 16-åringar) när ungdomstävlingen Lilla lo-spåret avgjordes i Hällefors på lördagen. På pojksidan var det så jämnt att fyra åkare noterades för samma tid över de tio kilometerna med masstart. Garphyttans Linus Wedin var bästa länsåkare där, men femma, 53 sekunder bakom.

Jag har förresten glömt att nämna att det körs skandinavisk cup i Otepää i helgen, men eftersom varken Axel Ekström, Filip Danielsson, Markus Johansson eller någon annan åkare från länet ställer upp har det ju begränsat intresse.
Ekström och Johansson körde på lördagen i stället långloppet Åsarna ski marathon, och Ekström gjorde efter 46 kilometer upp med tre andra om segern (övriga var mer än två minuter bakom). Det slutade med en andraplats, 1,7 sekunder bakom Östersunds Nils Persson. Sprintspecialisten Johansson grejade med minsta marginal en topp tio-placering (drygt fyra minuter bakom) medan Garphyttans Lucas Lennartsson, Adam Gillman, Marcus Lennartsson och Mattias Törnqvist blev 13:e, 20:e, 26:a respektive 33:a.

Petra Hanaeus segersvit sprack när Örebro parkrun startade om efter två isinställda lördagar – men hon gav sig inte utan kamp. Klubb- och veterankollegan Maria Nagle var bara fyra sekunder före över mållinjen, på 21.04 respektive 21.08. Därmed stannar Haneus rekordsvit på åtta raka vinster, totalt har hon varit snabbats 39 gånger. För Nagle var det sjunde förstaplatsen och för herrsegraren Andreas Kjellin femte varav andra i rad. Han sprang på 19.05. I det lite tveksamma vädret kom bara 29 löpare till start, sämsta deltagarantalet på nästan fyra år (och femte sämsta någonsin).

Årsmötet i Södra Svealands distriktsförbund? Nå, det enda jag hört säkert är att Mats Zetterlund precis som väntat blev vald till den första historiska ordföranden (han var tidigare sammankallande i den ordförande-lösa interimsstyrelsen) och att Nora marathon blev accepterat som distriktsmästerskap i maraton för både seniorer och veteraner.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: