Schulstad, Tjernlund, Regborn – och så allt som inte fick plats i tidningen

Ibland hör personer (oftast ledare i idrottsföreningar) av sig till mig och undrar varför en eller annan prestation ”bara hamnar på bloggen” medan vi alltid skriver på na.se om ÖSK och Örebro Hockey och så vidare … Tja, det handlar ju uteslutande om nyhetsvärdet och läsarintresset (som vi har bra koll på när allt är digitalt). Skriver det här just i dag, eftersom den här söndagen är ett bra exempel på saker som lätt slår sig in i tidningen: Hela svenska orienteringseliten springer tävling i länet (läs artikeln från Zinkgruvan här) och Fanny Schulstad springer det snabbaste maratonloppet en länslöpare någonsin gjort (läs artikeln här).
Vad som däremot inte riktigt nådde upp till ribban den här späckade sportdagen var allt annat som jag nu ämnar gå igenom lite snabbt här på bloggen:
** De båda länslöparna med topp fem-potential i SM i 24-timmarslöpning i Växjö tvingades båda att bryta tidigt. På damsidan klev Jenny-Ann Ehrling, som har ett brons på distansen sedan tidigare, av redan efter 6,5 timmar (då hade hon kommit 58,3 kilometer) medan Daniel Brånn, som var fyra i fjol, kastade in handduken efter 16 timmar (då hade han avverakt 131,4 kilometer – 62,4 de första sex timmarna, 46,0 de andra sex). ”Tvärslut.. Flöt på bra en sju-åtta mil. Näringsbrist och yrsel var det som först fick mig på fall, inte att det gick för fort i början”, skriver Daniel till bloggen.
Bästa länslöpare som fullföljde blev istället Lindesbersbördiga Elin Engström (hon som åkte Vasaloppet med en stav) som blev nia på 176,8 kilometer. Abisko-Anna Carlsson, hon som har FKT på Bergslagsleden, motsvarade förväntningarna och vann på 228,3 kilometer (på herrsidan vann stockholmaren Erik Olofsson på nya svenska rekordet 266 587 meter i en tävling där tre löpare tog sig över 26 mil).
** I Kinnekulle cyclassic, Sverigecuptävlingen Kinnekulleloppets lillebror, prövades i dag en ny klassindelning – A-, B-, C- och D-klass utifrån cyklisternas styrka istället för deras ålder och kön. Oklart hur just det experimentet föll ut, men liksom i går saknades Ahlsson-bröderna, och liksom då fick deras hårdsatsande semiproffslag Motala AIF-Serneke-Allebik ge sig mot de svenska klubblagen (även om det blev en tredjeplats till Lukas Vernersson i dag). Garphyttan-fostrade Marcus Jansson, som på landsvägshoj tävlar för CK Hymer, var tvåa för andra dagen i rad, den här gången halvminuten bakom klubbkompise Hugo Forssell men nästan minuten före Vernersson efter att det spruckit av rejält i täten.
** Örebros svenske mountainbikemästare Matthias Wengelin har tjuvstartat säsongen med två småtävlingar i helgen, och lika många segrar: I Första chansen i Ramnäs vann han före bland andra Örebrokollegan Axel Lindh (resultatlista saknas dock) och i Mjölbybiken var han mer än tre minuter före Hymers Lukas Merkell över 21 kilometer.
** Örebroaren Karin E Gustafsson, som tävlar för Garphyttan och som har landslagsmeriter, var för andra dagen i rad främsta länscyklist i svenska mountainbikeorienteringscupen, vars premiärhelg utanför Västerås avslutas med medeldistans. Gustafsson var drygt tre minuter bakom segrande Nadia Larsson, bara drygt en minut från andraplatsen. Viktor Larsson stämplade fel.

Och så till sist ändå några ord om det som också tog sig in i tidningen – orienteringen och maratonlöpningen:
** När Tove Alexandersson väljer att inte springa verkar Hanna Lundberg numera vara namnet att slå i svensk orientering (på herrsidan är det alltjämt Gustav Bergman som sätter standarden). Lundberg, som är nästan lika lovande på längdskidor, vann elitseriedeltävlingen i Zinkgruvan (Zinkgruvemedeln) med nästan 2,5 minuter före Lisa Risby – och avstånden var rätt stora, även för att vara en tekniskt krävande medeldistans, där bakom också. Tisarens Josefin Tjernlund fixade en femteplats, den bästa av en länslöpare i någon swedish league-klass i tävlingen, och visade att hon vill vara med i snacket om EM-platserna senare i sommar. Andrea Svensson blev tia och Lovisa Persson 34:a (landslagslöparen Ellinor Tjernlund bommade bort sig och föll till 47:e plats, Lilian Forsgren var sjuk och kom inte till start). På herrsidan tog Martin Regborn en sjätteplats, drygt 2,5 minuter bakom Bergman men mindre än 1,5 från Max Peter Bejmer på andraplatsen. Inflyttade örebroaren Jerker Lysell dök upp och tog en elfteplats, ex-Tisaren Johan Runesson blev 15:e och Örebroboende Orion-löparen Anton Johansson 16:e, alla inom tre minuter från andraplatsen. På juniorsidan var Tisarens nyförvärv Fredrik Glännefors precis som i natt-SM starkast med en sjundeplats, men i elitseriens sammandrag är det Valter Pettersson (elva i dag) som ligger bäst till av alla länslöpare med en tredjeplats.
Zinkgruve-medelns 12-, 14- och 16-årsklasser var också första deltävlingen i Ullmax och ÖLOF:s ungdomsserie, där Ella Kruse och Axel Thybeck tog ledningen i de äldsta klasserna (båda var sexa i tävlingen, men bästa distriktslöpare).
** Och Fanny Schulstad sänkte alltså sitt eget distriktsrekord (eller Närkerekord som det numera kallas, eftersom det nya friidrottsdistriktet, som även spänner över Värmland, Västmanland och Södermanland, ännu inte lyckats få fram någon rekordlista) på maratondistansen när hon dammade till med 2.40.55 i Hamburg marathon i dag. Med på resan till Hamburg fanns också Örebro AIK-trion Andreas Ingberg, Martin Duberg och Fredrik Härdfeldt. Ingberg persade med mer än 2,5 minuter när han sprang in på 2.31.30 (halvorna på 1.14.41/1.16.49). och därmed klättrade han från 26:e till 18:e plats i Närkestatistiken genom tiderna – bara Erik Anfält , Jonas Nilsson och Thomas Chaillou har sprungit snabbare under 2000-talet. Duberg hängde inledningsvis på Schulstad, men fick släppa lite på andra halvan och gick i mål på 2.44.17 (1.20.14/1.24.13) medan Härdfeldt öppnade friskt men väggade och tog mål på 3.06.35 (1.18.50/1.47.45).
Schulstads mara var fantastiskt jämn och fin – hon hade 19.04/18.59/19.07/18.57/19.08/19.00/19.07/19.16 på de åtta femkilometarna, 1.20.18 på första halvan och 1.20.37 på andra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: