Lechs nya skalp – slog VM-löparen och var bara en sekund från Närkerekordet (allt från kvällens KM – och bloggarens egna seger i Kvarntorp)

Stockholmaren Johanna Bäcklund, som sprang maran på friidrotts-VM så sent som 2019, var ju storfavorit i Örebro AIK:s öppna klubbmästerskap över tio kilometer, på banvallen mellan Karlslund och Latorp, i kväll. Men när både arrangörsklubbens egen Erica Lech, nybliven SM-silvermedaljör i maraton, och KFUM Örebros Fanny Schulstad, som slog distriktsrekordet i maraton i våras, efteranmälda sig blev det toppklass på tävlingen där jag i gårdagens inför-inlägg baissade damklassen (ur ett länsperspektiv).
Och faktum är att Lech inte bara utmanade Bäcklund – hon rett och slett sprang ifrån henne och vann med 34 sekunders marginal på nya personbästat 35.16 (därmed är hon nu bara en, i stället för tre, sekunder bakom Liduina van Sitteren i kampen om det inofficiella Närkerekordet på distansen; van Sitteren saknades, liksom Lisa Bergdahl, i kväll).
Bäcklund sprang in på 35.50 medan Schulstad tog tredjeplatsen på 36.42. Västerås Emilia Brangefält, ensam kvinna i B-ehatet, tog fjärdeplatsen på 37.50 och därmed tredjeplatsen i cup-räkningen eftersom Västmanland från och med i år ingår i distriktet. Kristlina Smårs och Julia Johnsson sprang i C-heatet och tog femte- och sjätteplatserna i loppet vilket gav fjärde- och femteplatserna i cupen och silver och brons i KM (för man får ju inte glömma bort att det, som namnet antyder, också är ett klubbmästerskap) på 39.55 respektive 40.54. Petra Hanaeus tog sista cuppoängen på 40.59, 21 sekunder före ultradistans-VM-löparen Frida Södermark.
Segern för upp Lech i topp i långloppscupen igen (hon ledde från segern i premiären, Nora marathon, tills Therese Persson gick förbi i Vintrosaloppet senast), via tre segrar och en andraplats. Persson är tvåa nu, trots att hon var utanför poängplats i kväll, van Sitteren är kvar på tredjeplatsen.
På herrsidan drygade Per Arvidsson ut sin ledning i cupen med sin fjärde seger på fem starter i år och blev dessutom den 23:e herrlöparen från distriktet genom tiderna att göra landsvägsmilen under 32 minuter (enligt den officiella statistiken, som just på den här distansen dock enbart inkluderar SM och lopp i länet, så det finns en viss felmarginal). Han persade med 32.03 i Startmilen i april och kutade nu på 31.55, och vann med 45 sekunders marginal till Västerås Felix Persson (32.40). Men eftersom Arvidsson springer för IF Start var det Andreas Ingberg på tredjeplatsen som blev klubbmästare på 32.42 (två sekunder bakom Persson men tre före Tomas Mikaelsson från Vilhelminakluben Dalasjö IK, som blev fyra). Jonas Nilsson tog femteplatsen, cup-fjärdeplatsen och KM-silvret på 33.02 medan Anton Öhman stärkte sin andraplats i cupens sammandrag genom att bli cup-femma och KM-bronsmedaljör på 33.18. Tisdagsklubbens Simon Karlsson tog sista cuppoängen, och var siste löpare under 34 minuter, på 33.36.
Västerås-Persson är nyss fyllda 17 år och var därför snabbast junior – men värda att nämna är också Startduon Linus Wedin och Edvin Halldin som tog andra- och tredjeplatserna i juniorklassen på 37.03 respektive 38.20, finfina tider, inte minst som de är två respektive ett år yngre än Persson (inga damjuniorer kom till start).

När alla katterna var upptagna med att springa i Örebro passade råttan på att dansa runt Söderhavet, utanför Kvarntorp. Ja, alltså, konditionsbloggaren själv sprang hem tredje upplagan av Söderhavet runt. Jag sprang bara fem sekunder snabbare än i fjol (10.32 nu mot 10.37 då) över 2,8 kilometer stig, men då var det betydligt fler snabblöpare med (Michael Weldai vann på 8.50). Men i dag var konkurrensen snällare, och jag vann 52 sekunder före Tomas Karlsson, Vretstorp, och ytterligare 22 sekunder före trean, Örebro AIK:s Tomas Galmén. Tina Galmén vann damklassen (på 15.39), drygt 2,5 minuter före Anthe Patuzzo. Det var 18 deltagare i år, mot drygt 20 de senaste åren. Inte dåligt med tanke på krocken med klubbmästerskapet i Örebro, men det är lilla fina loppet förtjänar fler löpare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: