ÖAIK:s stafettdominans bröt – och stora ledningar för länsnamnen halvvägs i sexdagarsloppet

I kväll avgjordes årets andra – och sista – stafett i långloppscupen, men efter storslamen i Stripastafetten senast bröts faktiskt Örebro AIK:s dominans något i Spartacusstafetten i Karlslundsspåret (där sträckorna för tremannalagen är sex, tre respektive nio kilometer långa). På damsidan tog ÖAIK förvisso en lika överlägsen (nästan åtta minuters marginal över 18 kilometer) som väntad seger med ett till två tredjedelar likadant lag som vann i Stripa – Siri Englund tog andra- och Erica Lech tredjesträckan medan Julia Johnsson hade bytt från förstasträckan i mixedlaget (seger i Stripa) till samma sträcka i damlaget här. IF Start, med en stark laguppställning i form av Petra Hanaeus, Lisa Brorson och Maria Nagle, tog andraplatsen medan Tisdagsklubben, med Kajsa Rosdal (delad tvåa på försa sträckan), Emma Lundström och Elin Sjöberg knep tredjeplatsen.
På herrsidan blev det desto tajtare mellan IF Start (som förstärkt laget med Linus Wedin och Per Arvidsson jämfört med Stripa, och plockat över Hugo Örn från mixedlaget), KFUM Örebro (som inte hade några herrar alls till start i Stripa men nu mönstrade starka trion Rasmus Ahlgren, Oskar Hansson och Axel Sandberg) och Tisdagsklubben (som inte hade någon alls till start i Stripa, men nu John Lundström, Solomon Gebrab och David Lundström). John gick loss på förstasträckan, och skickade ut Gebrab i åttasekundersledning, och han drygade ut till 15 sekunders ledning före Hansson inför sista sträckan. Men Arvidsson, som toppar långloppscupen individuellt, sprang ikapp de nästan 1,5 minuter han var bakom på de sista nio kilometerna, passerade både David Lundström och Sandberg och vann med tio sekunders marginal (KFUM tvåa, Tisdagsklubben trea). Örebro AIK, som vann med två tredjedelar samma lag i Stripa, blev fyra nu.
Och i mixed? Jo, där tog Start också segern, efter en dominant insats av Johan Ingjald, Emma Reinhed Liljeqvist och Elias Zika. Ledning från start till mål och seger med drygt 5,5 minuter före Hagaby på andraplatsen och Kumla SF på tredjeplatsen.
Stafetten ger bara poäng i långloppscupens klubbtävling. Nästa individuella tävling i cupen är halvmaran Norasjön runt på lördag.

137,5 kilometer det första dygnet och 128,1 det andra blev till 120,7 kilometer det tredje dygnet för degerforsaren Filip Andersson i sexdagarstävlingen i skånska Viadal. Det innebär att han återigen sprang längst av alla, men att han fortsatte tappa mot det svenska rekordet som nu med största sannolikhet är utom räckhåll. Andersson har tagit lite för långa nattvilor och inte riktigt kunnat hålla farten, och när han passerade vid halvvägs vid lunchtid i dag låg han 33,7 kilometer bakom målet på 42 mil. Nu vid 21-tiden har han tappat ytterligare ungefär en mil jämfört med ursprungsmålet. Men i tävlingen är han nästan sex mil före tvåan, Tommy Tedelund. På damsidan kom Lindesbergsbördiga Elin Engström igång och sprang lite igen, i dag, och har därmed hållit tredjeplatsen. Men 54-åriga karlskogingen Regina Johnson har dragit upp en totalledning på över fem mil nu. I fjol sprang hon drygt 543 kilometer för en fjärdeplats, i år hade hon avverkat 306,7 kilometer halvvägs.

Anmälningstiden till helgens långdistans-SM i Bjursås, norr om Falun, har gått ut. För Martin Regborn blir det en genomkörare inför världscupfinalen i Schweiz i början av oktober. Men för Jonatan Gustafsson, Andrea Svensson, Ellinor Tjernlund, Josefin Tjernlund, Jerker Lysell och Anton Johansson blir det sista chansen att knipa en plats just dit, eftersom de två sista dam- och tre sista herrplatserna ska besättas efter helgen. Alla länets topplöpare är anmälda till tävlingarna. Valter Pettersson, som verkar få en ny chans på skogsdistanserna i JVM i vinter, ställer upp i H20-klassen (och har medaljchans) och bland de intressanta namnen finns också Fredrik Glännefors (H20) och Lovisa Persson. Det är kval på lördag och final på söndag.
Redan på fredag startar ungdoms-SM på Gålö (en halvö i Stockholms skärgård) med sprint – sedan avgörs långdistans på lördag och distriktsstafett på söndag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: