Regborn årets orienterare – tack vare NA:s röst (Plus: Ekströms nya tunga lopp, inomhuspremiären och Fakiren)

Martin Regborn är årets orienterare i Sverige för första gången. Det är väl värt efter sommarens framgångar, de dubbla medaljerna i world games som toppades med EM-titeln i långdistans, Sveriges första herrguld på skogssidan på 18 år, i augusti. Men det var tajt om det. Sveriges orienteringsjournalister röstar fram vinnaren av priset, och för första gången någonsin (priset har delats ut årligen sedan 1948, och röstats fram på det här sättet sedan 70-talet) blev det oavgjort – så Regborn och Tove Alexandersson fick dela på titeln. Faktum är att NA:s röst därmed blev helt avgörande. Varje journalist får tre röster – en värd tre poäng, en värd två och en värd en poäng – och undertecknad gav Regborn tre och Tove noll poäng. Det kan ju låta hårt mot superstjärnan Alexandersson, men ett sånt här fantastiskt år för länsorienteringen var ju även Marcus Jansson (VM-guld) och Jonatan Gustafsson (VM-brons) tvungna att få ta del av NA:s röster. Lite lokalpatriotisk får man väl vara?
Regborn och Jansson fick även, precis som förväntat, ta emot priserna som årets långdistansare respektive årets mountainbikeorienterare. Däremot fick Jonatan Gustafsson och Anton Johansson, som var nominerade till priserna som årets sprinter respektive årets medeldistansare, och Örebroklubbarna Hagaby och Almby, som var nominerade för arrangemanget av Tiomila, lämna galan prislösa.
Senast en länsorienterare fick utmärkelsen årets orienterare var 1994, då degerforsaren Marlena Jansson, som tävlade för OK Tisaren, tilldelades utmärkelsen för totalsegern i världscupen. Dessförinnan Hagabys Rolf Pettersson 1976 och 1977.
I samband med galan – eller snarare tvärtom – arrangerades en inspirations- och kompetensutvecklingsträff där Regborn föreläste om sina framgångar och Gustafsson intervjuades om sina. Och dessutom körde A- och utvecklingslandslagen ett antal träningspass.

För de orienterare som inte befann sig i Väsby bjöd Arboga på ett utmärkt tillfälle att tävla av sig innan snön lagt sig för djupt i klassiska ultralånga tävlingen Fakiren. Hugo Örn letade sig upp på pallen med en tid just över två timmar (över 17,3 kilometer fågelvägen), drygt 8,5 minuter bakom segrande Ärlalöparen Joel Aristondo Magnusson och halvminuten före klubbkompisen, i KFUM Örebro, Anton Kruse på fjärdeplatsen. Inga damer från länet sprang längsta banan, men på näst längsta var det bara länslöpare: Emma Ling (som bor i Örebro men tävlar för IKHP) vann närmast före Therese Korkeakoski, Elisabeth Ahlgren, Jessica Korkeakoski och Ellen Pelander. Lindebygdens jättetalang Axel Thybeck var snabbast av herrarna på den distansen (i fjol vann han den tredje längsta).

Axel Ekström fick inte den där tillbakastudsen som jag förutspådde i gårdagens blogginlägg. I fjolårets nationella premiär var han ju 24:a i lördagens klassiska lopp bara för att ta en sjätteplats i söndagens fristilstävling. Men i dagens 15-kilometerslopp i fristil i Bruksvallarna fick ha ninte alls till det på samma sätt. Calle Halfvarsson och William Poromaa var i en klass för sig själva, men men även om man räknar bort dem var Ekström 1.15 bakom (Leo Johansson som var trea), och till Halfvarsson hade han över två minuter. Det blev en 20:e-plats i mål för Klockhammarkillen, som nu kan räkna bort världscuppremiären i Ruka nästa helg (vilket betyder att betyder att han i stället lär köra Sverigecupspremiären i Idre 9–11 december som NA sänder). Garphyttans Anja Andersdotter blev 39:a, knappt tio minuter bakom Ebba Andersson som vann fem sekunder före Frida Karlsson.
På juniorsidan samlade sig länsduon Nelly Mårtensson och Ella Berg inom 31 sekunder, på 30:e respektive 32:a, åtta-nio minuter bakom segrande norskan Eva Ingebrigtsen (totalt åtta norskor var före länsåkarna).

Det var inte bara premiär för längdskidåkningen, utan också inomhusfriidrotten i helgen. I Vinterspelen, Glanshammars IF:s tävling i Tybblelundshallen som främst riktar sig mot ungdomar, sprang seniorerna och de äldsta ungdomarna 3 000 meter, 15-åringarna 800 meter och de ännu yngre 600 meter. Åsbros Albin Wallgren, som gör första året i P17, var enda länslöparen som ställde upp på den längsta distansen och sprang i mål på perset 11.27,81 (Hässelbys Linus Jansson, på 9.02,27, och Västerås Edith Blomqvist, på 10.10,57, vann seniorklasserna). På 800 meter vann Wedevågs Oliver Arnesson på 2.28,48 (närmast före Karlskoga-orienteraren Gabriel Laine på 2.33,76) och Götas My Olsson på 2.29,04 (där var Stockästers Miranda Koubek bästa länslöpare på 2.24,00).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: