16-åringen distriktsmästare på 800 meter, DM-medaljregn över länslöparna och Schagerström med nya topplaceringar

Lisa Ring är gäst i veckans Konditionsbloggenpodden. En mycket intressant avsnitt om funderar på vad som rör sig i hjärnan på en löpare som tagit SM-guld på så vitt skilda distanser som 10 och 100 kilometer – och som dessutom har skrivit en bok om att springa hela Östgötaleden. Podden finns där poddar finns, till exempel på Spotify eller i Podcaster-appen.

Länet har fått en ny distriktsmästare, och han heter Folke Eriksson. 16-åring, som tog ett USM-brons på 1 500 meter hinder 2021, sänkte sitt veckogamla pers på 800 meter med nästan tre sekunder när han sprang in som tvåa bakom Tjalves Elliot Jannert i herrarnas A-final i Örebro indoor games i dag, och eftersom Tjalve är en östgötaklubb och inte tillhör distriktet kunde Eriksson behängas med guldmedaljen efter att ha väntat ut B-finalen där Stocksäters Viktor Sjökvist gjorde 2.04,42 för andraplatsen (före Västerås David Wallén).
Även på damsidan blev det två DM-medaljer till länet, om än inget guld eftersom Götas Ella Holmqvist var helt överlägsen. Hon sprang in på 2.15,23 medan IFK Noras Kim Semstrand och Östansjös Ester Skoglund tog övriga pallplatser (både i tävlingen och DM) på 2.35,76 respektive 2.45,10 (två pers av 15-åringarna). Dessutom var Stocksäters Alice Lundström DM-fyra (det var Örebro AIK:s Pär Johansson på herrsidan, närmast före Noras Rodney Hundermark).
På 3 000 meter skulle ju den stora attraktionen vara Håkan Erikssons försök att slå sitt eget världsrekord, men han kom inte till start. I stället vann Ärlas Tage Häggmark på 9.17,54, och bakom honom blev det även i den grenen dubbla DM-medaljer till länet genom Örebro AIK:s Andreas Ingberg (9.21,38) och Tisdagsklubbens John Lundström (9.22,99). Lundströms klubbkompisar Oskar Hansson och Hannes Andersson fyra och femma där.
I morgon väntar 1 500-meterslopp.

Örebroare Rickard Ericsson slutade 56:a och Garphyttans Adam Gillman 61:a (med 55 sekunder mellan sig, 13 respektive 14 minuter bakom segrande Emil Persson) när långloppsvärldscupen skiclassics på lördagen startade om efter juluppehållet med 62 kilometer långa Pustertaler ski marathon. ”Bra kropp men fick släppa klungan utför mot Toblach”, skriver Gillman i sin offentliga träningsdabok på Strava. I morgon kör båda Prato Piazza mountain challenge, ett 30-kilometerslopp med 1 138 höjdmeter (rakt upp!) i samma cup.

Sprintern Markus Hallén Johansson strök sig från start i Kopparskidan – skandinaviska cupen och Sverigecupen i längdskidor – i Falun i dag, så Garphyttans Anja Andersdotter blev ensam länsåkare till start i dag också. Hon blev 35:a i sprintkvalet och missade att ta sig vidare till kvartsfinalerna med drygt tio sekunders marginal. Hon lär vara ensam från länet även i morgondagens masstart över 20 kilometer som avslutar tävlingshelgen på Lugnet. NA sänder.

Jag bommade att rapportera från om Elin Schagerströms framfart i gårdagens sprint i Schweiz, den fjärde av de sex deltävlingarna i Skio tour, skidorienteringens motsvarighet till Tour de ski (de tre sista ingår dock inte i världscupen). Hon blev hur som helst sexa i sprinten där, 1.12 bakom segrande norskan Anna Ulvensøen men bara 20 sekunder från pallen, och följde i dagens medeldistans upp med en femteplats, 52 sekunder bakom segrande estniska Daisy Kude Schnyder (Djerfs Åsa Zetterberg-Eriksson har dessutom varit 13:e respektive elva på de två etapperna). I sammandraget har Schagerström avancerat till sjätteplatsen (och Zetterberg-Eriksson till 18:e placering) inför söndagens avslutande långdistans.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: