Sennvall Forsberg veckans poddgäst, besked efter Fahlins krasch i premiären, Regborn världscuputtagen och nu jagar Schagerström nya medaljer

I morse släppte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Karin Sennvall Forsberg som gäst. Den tidigare EM- och finnkampslöparen har de två senaste åren satsat hårt på landsvägscykel och bland annat tagit veteran-SM-silver och blivit sjua på veteran-VM – men nu har hon beslutat sig för att lägga ned den satsningen för att kunna börja springa igen, som motionär. I podden berättar hon om ultimatumet från fysioterapeuten, beslutet, kärleken till löpning, sin coachverksamhet och mycket annat. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify.

Årets säsong började som den förra slutade för Emilia Fahlin – med en krasch. Hon låg med långt fram i klungan – skulle endera dra upp lagkompis eller spurta för eget resultat, det är lite oklart – när hon 2,8 kilometer före målet på första etappen i världstourtävlingen UAE tour fick en rejäl tryckare, tappade balansen och gick omkull. Hon drog dessutom med sig ett helt gäng andra cyklister i backen.
”Det går så fort och är trångt och jag får någon som knör sig på mig helt plötsligt bakifrån/från sidan och tar bort cykeln från mig så att jag helt plötsligt hänger sidledes”, förklarar Fahlin i ett meddelande till bloggen.
Tre etapper återstår, men det återstår att se om Fahlin kan fullfölja tävlingen, som i dag hade målgång nere i marinan i Dubai men som i morgon fortsätter ut på vägar i öknen med förväntat styg sidvind (totalt 133 platta kilometer): ”Jag har slagit i ena vaden ordentligt i någon ram, då jag fastnade med folk på sidan så att foten satt kvar i pedalen i stället för att lösa ut. Så jag har svårt att gå på den då muskeln fått smällen. Jag hoppas att det ska vara bättre på cykeln. Jag får helt enkelt testa i morgon och se. Annars mirakulöst nog ej något skrap eller annat”, skriver Fahlin.
Det var fler vurpor, och bland annat var stora förhandsfavoriten Lorena Wiebes nere mindre än fyra kilometer före mål. Osannolikt nog tog hon sig ändå tillbaka fram till täten och gick för segern, men blev omspurtad av förra teamkompisen Charlotte Kool. Efter Fahlins krasch letade sig ingen av hennes lagkompisar långt fram, och Gladys Verhulst blev bästa FDJ-cyklist först på 16:e plats. Fahlin rullade i mål fem-sex minuter efter täten, som 116:e av 118 startande, men eftersom hennes krasch skedde mindre än tre kilometer från mål fick hon samma tid som tätgruppen och är bland de 87 där framme (sju cyklister skrapade dock ihop bonussekunder vid målet och två andra spurtpriser, så Kool toppar sammandraget fyra sekunder före Wiebes, och Fahlin och de andra utan bonussekudner är tio sekunder bakom – men det kommer betyda mindre när cyklisterna når berget på lördag).
Eurosport sänder även morgondagens etapp – precis som i dag med start 11.50.

Martin Regborn vann förstås sjätte deltävlingen i Ullmax vinterserie (även känd som Nattcupen) i Karlslund i kväll – men hans bästa besked på torsdagen var utan tvekan att han redan nu blivit uttagen till världscuppremiären i norska Østfold 27–30 april (långdistans på torsdagne, medeldistans på lördagen och stafett på söndagen), och därmed behöver han inte bry sig om form eller prestation vid elitseriepremiären i Valdersmarsvik 15–16 april, vilket vid sidan om resultat från mästerskap och världscup 2021–2022 är de prestation som kommer att bedömas för uttagning till de totalt åtta dam- och åtta herrplatser som Sverige har där (vid sidan om Tove Alexanderssons personliga friplats). Utöver Alexandersson, som redan hade sin plats, blev sex svenska löpare uttagna på torsdagen: Regborn, Gustav Bergman, Albin Ridefelt, Emil Svensk, Sara Hagström och Lisa Risby. Sex dam- och fyra herrplatser finns därmed kvar att kämpa om för länslöpare som Jonatan Gustafsson, Andrea Svensson, Anton Johansson, systrarna Tjernlund och Oskar Andrén.
– Egentligen hade vi kanske velat ta ut ännu fler i förhand. Det är ju så många som gjorde bra resultat i fjol. Det blir en hård uttagning om övriga platser. Med tanke på att VM går i Schweiz så vill man som löpare förbereda sig i god tid med höghöjdsuppladdning eller annat individuellt upplägg. Nu ger vi de här löparna möjligheten att förbereda sig på det sätt som passar dem bäst, säger förbundskapten Anneli Östberg till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Regborn har redan friplats till långdistansen på VM (den 13 juli) som regerande Europamästare.
Ullmax vinterserie, då? Jo, där fick Regborn som väntat hårdast konkurrens av Erik Berzell, som vunnit alla tre deltävlingarna i Regborns frånvaro (han har framför allt varit på träningsläger). Berzell tappade ryggen in mot den andra kontrollen (efter runt åtta minuters löpning) och därefter följde ett spridnings-bo som gjorde att Regborn kunde gå ifrån med drygt 1,5 minut, vilket sedan växte och växte tills han bommade den 14:e av de 17 kontrollerna. Berzell kom ändå aldrig ikapp, och i mål skiljde 79 sekunder till Regborns fördel. Förstaårssenioren Valter Pettersson (nyss hemkommen från läger med Team Emit) var före Berzell i början och låg länge trea, men blev omspurtad av Jacob Eriksson i kampen om tredjeplatsen (och bommade sedan sista kontrollen och blev 49 sekunder efter). De fyra i täten var inom 3.12, övriga 7,5 minuter och mer bakom Regborn.
Tisarens Anna Hallmén och Lovisa Persson var återigen ensamma damer på långa banan, och den här gången drog Hallmén längsta strået med nästan 16 minuters marginal. I sammandraget har Hallmén nu tre första- och en andraplats, Persson två första- och två andraplatser (1–1 i inbördes möten) vilket gör att Hallmén leder poängställningen med 78–76. På herrsidan leder Berzell överlägset med sina tre första- och tre andraplatser – extra mycket så eftersom han är ensam på topp sex om att ha startat alla sex tävlingarna (men i slutändan måste en av åtta räknas bort). ERiksson är tvåa och Joel Aristondo Magnusson (femma i kväll, best of the rest) trea. Regborn klättrar till delad sjätteplats (med unge Axel Thybeck, nia i kväll), men då har han alltså bara sprungit hälften av tävlingarna.
På mellanbanan kom hela 19 löpare till start. Tre elever från orienteringsgymnasiet i Hallsberg (tävlandes för klubbar utanför länet) tog de tre första platserna: Kolmårdens Alva Karlsson vann drygt tre minuter före Tolered-Utbys Amanda Cliffordson och drygt åtta före Alehofs Wilma Reinholdsson (Lindebygdes Sofie Carlsson blev bästa reguljära länslöpare på fjärdeplatsen).

I morgon inleds världscupfinalen tillika U23-VM i skidorientering i norska Beitostølen, och Garphyttans IF:s Elin Schagerström går ut som 31:a av 38 startande (näst sist av de 21 åkare som också konkurrerar om U23-medaljerna) vid 11.01 i den medeldistans som inleder tävlingshelgen. Schagerström tog ett brons på U23-VM förra året, och gör nu sin allra sista tävlingshelg i klassen (sista tävlingen är lördagens sprint, för söndagens jaktstart på sprintresultatet ingår inte i VM, bara i världscupen).
Schagerström ligger nia i totala världscupen (hon hade varit som sämst sjua om det inte vore för matförgiftningen som gjorde att hon missade masstarten på EM förra veckan) och trea i U23-världscupen (där hon hade varit i ledning om det inte vore för den missade tävlingen). Bland U23:orna har hon dock totalen i egna händer – tar hon U23-VM-guld båda dagarna och följer upp med seger i U23-klassen på söndag kommer poängen också att räcka till totalseger i cupen, oavsett vad konkurrenterna hittar på.
Extra krydda på helgens tävlingar sätts av superstjärnan Tove Alexandersson, som gör comeback och sin första världscuptävling sedan VM 2019. Efter att ha funderat ända sedan Internationella olympiska kommittén i somras valde att stryka den klassiska distansen från skidalpinismens program vid OS 2026 (det var den distansen Alexandersson siktade mot, men nu finns bara sprint och stafett kvar på programmet) har hon nu beslutat sig för att definitivt avbryta satsningen på sporten och i stället återgå till skidorientering. Hon gjorde ju ett par tävlingar med landslaget i Norge i december, utan att placera sig allra längst fram i resultatlistan, men det återstår att se hur god formen är nu. Hon går ut redan med startnummer två, 58 minuter före Schagerström.

I morgon inleds också Sverigecuptävlingen i längdskidor för seniorer och juniorer i Ulricehamn, som NA sänder. Det bjuds på sprint i fristil på fredagen, mixedsprint på lördagen och distanslopp i klassisk stil (tio kilometer för juniorer och 15 för seniorerna) på söndagen.
Markus Hallén Johansson, normalt sett bäste sprintern från länet, saknas i fredagens startlistor och i stället får man på seniorsidan koncentrera sig på Garphyttans Anja Andersdotter, som nästan med garanti kommer ta sig vidare till kvartsfinal och som har en hygglig chans på semifinal (det är 32 startande och hon är 14:e-rankad). På juniorsidan är karlskogingen Simon Nilsson (äldre juniorklassen) och Garphyttans Nelly Mårtensson (yngre juniorklassen) hemma från varsitt junior-VM (i längdskidor respektive skidorientering) och dessutom är Garphyttans Elin Törnqvist (äldre juniorklassen) tillbaka i spåren (hon hade ju primärt tänkt satsa på långlopp i vinter, men har dragits med skador). Till start kommer också karlskogingen Ellen Berg och Garphyttans Ida Bervenståhl och Alfons Wedin.
Någon Axel Ekström eller Ludvig Berg är inte anmäld till hela helgen.
Sändningen hittar du här!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: