Snökaos i Holland inför världstourtävlingen med Fahlin – och två väntade guld och fyra medaljer när veteran-SM drog igång

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, ett matigt avsnitt där Emilia Fahlin berättar om inledningen av årets säsong (och fortsättningen), plus tankarna inför nästar år, hur rollerna fördelas inför tävlingarna och om vad det längsta hon sprungit egentligen är. Finns där poddar finns, som på Spotifty eller i podcastappen på Iphone.

I det där poddavsnittet snackar vi upp lördagens världstourtävling Ronde van Drenthe, där Fahlin kommer att agera hjälpryttare i FDJ-Suez-stallet (förmodligen åt italienska Vittoria Guazzini, men det var när vi spelade in inte helt klart vem laget skulle köra för den här dagen).
Det råder riktigt busväder i Drenthe (en provins i norra Nederländerna, på gränsen mot Tyskland), med nollgradig väder och snöblandat regn med trafikaos som följd. På lördagen tvingades den lite mindre proffstävlingen Drentse Acht van Westerveld, som delvis går på samma vägar, avbrytas redan efter 17 av 87 kilometer på grund av att säkerheten inte kunde garanteras.
Men i skrivande stund, sent på fredagskvällen, ser det fortfarande ut som om lördagens tävling ska kunna köras – men organisationen har tagit beslut om att ta fram en alternativ färdväg och stryka alla partier med pavé (dåligt underhållen kullersten som sammanlagt skulle ha utgjort 17 kilometer av tävlingen) som Fahlin talade om med skräckblandad förtjusning i podden.
Hur nya sträckningen ser ut, och hur lång tävlingen nu blir (och om Col du VAM – ”Hollands motsvarighet till Kvarntorpshögen” – behålls) återstår att se – så det enda man egentligen kan säga något om på förhand är startlistan, där den stora attraktionen är säsongens första möte mellan superspurtarna Elisa Balsamo (Italien/Trek-Segafredo) och regerande mästaren Lorena Wiebes (Nederländerna/Team SD Worx). Fler starka namn? Tja, Marta Bastianelli (Italien/UAE Team ADQ), Audrey Cordon-Ragot (Frankrike/Zaaf cycling team) och Lotte Kopecky (Belgien/Team SD Worx) finns också på plats, men den sistnämnda lär få finna sig i att köra för Wiebes den här dagen.
Discovery sänder med start 15.00 (men starten går redan 13.07), och håller ni utkik efter Fahlin så kommer hon ha nummer 33 medan Guazzini, som hon kör för, har tröja 35. Övriga i FDJ Suez är nederländska Loes Adegeest (31), norska Stine Borgli (32) och franska duon Maëlle Grossetête (34) och Gladys Verhulst (36).

Det blev två väntade guld och totalt fyra medaljer till länet när inomhus-veteran-SM i friidrott i Uppsala på fredagskvällen inleddes med 3 000-meterslopp – det första av tre medeldistanstävlingar under mästerskapen.
IF Starts Marie Dasler varvade trean och fyran i K55-klassen fyra gånger (!) och var nästan ikapp tvåan Katarina Löf Hagström, Spårvägen, med en segermarginal på över 35 sekunder. 11.21,00 var visserligen ett antal sekunder från pers, men allt som krävdes och mer därtill den här kvällen. Och Almbys Bo Persson vann med lika stor marginal (och var också nära att varva tvåan) när han tog en lika väntad seger i M75-klassen, drygt 33 sekunder före Nyköpings Tommy Eriksson på andraplatsen. 12.25,87 var liksom för Dasler en bit från tiderna Persson gjort senaste åren, men mer än nog för ett SM-guld.
Perssons fru Ljiljana Persson tog silver i K70-klassen på 19.29,51 (även om hon var 3,5 minuter bakom segrande Britt Hellmark, Lidköping, så kan det bli i veterantävlingar ibland) och Start-klubbkompis Annica Sjölund tog bronset i samma heat som Dasler, på 14.28,82.
Annars, då? Jo, Starts Mikael Hansson blev femma i M60-klassen på 11.29,08, men fältet var ganska utdraget och även om han bara var drygt en sekund från fjärdeplatsen var han hela 36,5 från medalj. Superveteranen Håkan Eriksson (med tre VM-medaljer i orientering på meritlistan) som ofta tävlat i Örebro joggade hem guldet på för honom beskedliga 10.11,81. Örebro AIK:s Mikael Waldenborg, som har ett par maror på 2.56 som bästa resultat i rullorna, gjorde debut på 3 000 meter med en 15:e-plats i M40 på 10.15,66 (hemmalöparen Christian Seeger vann på 9.08,68). Och Maria Nagle klev av i K45-klassen (där Frida Södermark, femfaldiga svenska mästaren på 100 kilometer som alltjämt tävlar i elitklass där, fick nöja sig med en fjärdeplats, 41 sekunder bakom segrande Jenny Runström, Öbacka LK, och 13 sekunder från medalj).
I morgon fortsätter veteran-SM med 1 500 meter och på söndag avslutas det med 800 meter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: