Nilsson tog karriärens första SM-medalj (och länets enda JSM-medalj i år), Rosdal gjorde säsongsdebut i Spanien och Dasler fullbordade guldtrippeln

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden där Emilia Fahlin gästar. Finns där poddar finns, som på Spotifty eller i podcastappen på Iphone.

Allra sista tävlingen på junior-SM – då kom första medaljen för länet. Och för karlskogingen Simon Nilsson, som tog den, var det dessutom första SM-medaljen i karriären. Det var stafett, och JVM-åkaren Nilsson körde sistasträckan för sin klubb Hägglunds ski team från Örnsköldsvik och skickades ut som ledare. Viking Olsson och Oskar Höglund på de två första sträckorna såg till att Nilsosn var med i fyrmannaklungan längst fram ut på sista sträckan. Han kunde inte följa Anton Grahn (IFK Mora) som ryckte till soloseger och förlorade spurtduellen mot Melker Hendén (Ulricehamn) men klarade bronset med mer än en halvminuts marginal.
Garphyttans lag på damsidan – med två 17-åringar i en klass där man får vara upp till 20 år gammal – tog tolfteplatsen i en mycket tajt stafett, där det bara var 1,5 minuter upp till segrande Skellefteå. Ida Bervenståhl och Nelly Mårtensson körde de två första sträckorna, Elin Törnqvist avslutade med att vara sjätte snabbast av alla på sista och förde upp laget från 14:e till tolfte plats.
På samma banor inleddes också en tvådagarstävling i Sverigecupen för seniorer, där Klockhammarsonen Axel Ekström – som haft en även med hans mått mätt ovanligt strulig säsong – gjorde ett nytt comebackförsök men fick nöja sig en 40:e-plats över en 20 kilometer lång masstart i klassisk stil där han var över sex minuter bakom Björn Sandström som spurtslog Fredrik Jonsson till segern. Det räckte till att bli bästa länsåkare blott med 16 sekunders marginal till Zinkgruvanfostrade Markus Hallén Johansson på 43:e-platsen.
NA direktsände den tävlingen, liksom måndagens sprint där Ekström och Hallén Johansson kommer till start igen. För den sistnämnde kommer den tävlingsformen förstås passa mycket bättre.

Örebrobördige löparen Linus Rosdal, som sänkte maratonperset till 2.12.48 (och därmed gick in som nionde svensk genom tiderna) i december gjorde säsongspremiär i halvmaran i Elche i dag (som blev mest omskriven för att en 21-åring avled efter att ha kollapsat i målområdet; det var över 30 grader varmt). Rosdal sprang ihop med David Nilsson, Archibland Casteel och Kristofer Låås, och de tre första gick i mål inom två sekunder – Nilsson på 1.07.45, Rosdal på 1.07.46 och Casteel på 1.07.47 – som trea, fyra och femma i loppet som brittiske OS-löparen Ben Connor vann (på 1.05.09) före marockanske OS-löparen Abdelmajid El Hissouf (på 1.07.11). Det bjöds alltså inte på några riktigt snabba tider, för Rosdal var tiden nästan fyra minuter över perset från Köpenhamn i september (1.03.55), men så är Elche heller inte känd som någon snabb halvmara. Rosdal har satt upp halvmaraton-VM i Riga den 1 oktober som ett drömmål inför året säsong, och första möjligheten att göra en tid för att nå dit blir Berlin halvmaraton den 2 april.

Marie Dasler fullbordade sin guldtrippel på medeldistans på inomhus-veteran-SM när hon följde upp fredagens överlägsna 3 000-metersseger och lördagens ännu klarare 1 500-metersvinst med en betydligt tajtare viktoria på 800 meter. Utmanad av Helsingborgs Sara Johnsson vann IF Start-löparen nu ”bara” med drygt tre sekunders marginal när hon sprang in på 2.39,47. Totalt blev det tre medaljer för länet på 800 meter när Starts Lars Lundegård, som var fyra på lördagen (mindre än två sekunder från medalj) nu tog revansch och grejade bronset på 2.27,47 medan Lars Lundegård brons M55 och Östansjös Jan Myrtorp gjorde detsamma på tiden 4.04,23 i M80 (även om hans fjärdeplats i går kom på 400 meter, inte 1 500). Starts Mikael Hansson noterade också han sin bästa placering för helgen, när han efter två femteplatser landade som fyra i M60 med 2.32,88 (drygt fem sekudner från medalj).

Garphyttan fick ju inte ihop något lag till stafetten som i dag avslutade skidorienterings-SM (och hela skidorienteringssäsongen), men Elin Schagerström hängde inte läpp för det utan körde i stället en publiktävling där hon blev tvåa på längsta banan.

Säsongens andra stora orienteringshelg (den nationella premiären skedde ju i Skåne förra helgen) ägde rum i utanför Halmstad i helgen, och av länets bästa löpare var det främst de från Karlskogaklubben OK Djerf som var på plats där. Det bjöds på nattorientering på fredagskvällen, medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen, och Rasmus Pettersson – som avslutade juniortiden med landslagsdebut i europeiska juniorcupen i höstas – inledde seniorkarriären med placeringsraden sex–tolv–sju. På dagens långdistans var han knappt tolv minuter bakom Växjös Gustav Runefors som vann.
Djerfs jättetalang Ella Laine, som tagit ungdoms-SM-medaljer i både orientering och friidrott men till årets säsong tagit klivet upp i juniorklass, var snabbast runt alla tre dagarna – men lite väl snabb både fredag och söndag då det visade sig att hon hade stämplat vid fel kontroll, vilket föranledde diskning. Men den överlägsna segern i lördagens medeldistans – med över två minuters marginal över 28 minuters löpning – fick hon behålla, och på det hela taget var det så klart en mycket stark debut i tuffare klass.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: