Linder snabbast i Sommarro igen (på exakt samma resultat), Regborn tvåa i danska VM-testerna igen, Tjernlund snabbast i Mogetorp igen – och ett försök att hitta Göteborgsvarvets resultat, igen

Även om 100-kilometers-SM nu är över får ni inte missa att lyssna på veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med SM-fyran Erik Anfält. Det finns annars bland annat på Spotify och i podcastappen, och funkar att lyssna på även efter att SM-tävlingen nu avgjorts, eftersom vi pratar om mycket annat.

Något jag själv helt missade i går (och inför helgen) var att Sommarro snabbare avgjordes i går. Tävlingen har ett frontyard-liknande koncept, med en 2,6 kilometer lång slinga som först ska löpas på 25 minuter, sedan (omedelbart på 25.00) på 24 minuter, sedan (omedelbart på 49.00) springas på 23 minuter, och så vidare. På slutet blir det väldigt snabbt väldigt … snabbt. 13:e varvet går i fem minuter per kilometer-fart medan det 14:e går i 4.37-tempo och det 15:e i 4.14. Och ska man klara det 16:e varvet, på tio minuter, måste man lägga kilometerna på 3.51. Vinnare är den som är kvar längst, och den som är snabbast (men över maxtiden) på sista varvet om flera når samma varv men inte klarar ett till.
Örebro AIK:s Daniel Linder gjorde som i fjol och vann genom att vara ensam om att klara det 15:e varvet (elva minuter). Tvåa den här gången var Pär Ehrling med 14 varv medan Torbjörn Eriksson blev trea som den snabbaste på 14:e varvet av de tre som kalrade 13 varv men inte 14.
Klubblösa (?!) örebroaren Alva Johansson vann på damsidan med tolv varv (startade inte 13:e), två fler än sex löpare som fick nöja sig med tio varv (av de som försökte på elfte men inte klarade tiden var IF Starts Anna Pettersson snabbast). Linda Harradine behåller banrekordet med 14 varv från i fjol.

Efter gårdagens andraplats i Giro Himledalens tempolopp ställde Jacob Ahlsson i dag upp i tävlingens linjelopp, som också är en deltävling i Sverigecupen – hans första i disciplinen för året (Kumlakillen gör en renodlad temposatsning i år). Klungan sprack rejält över 18 krävande mil, och Ahlsson var distanserad med nästan fem minuter av tätduon Victor Hillerström Rundh, CK Hymer, och Jimmy Carlsson, Bålsta CK, när han kom i mål på 30:e plats. Marcus Jansson var 16:e man, i täten av en liten grupp. Det gav inga poäng, men Jansson kommer ändå från helgen – som han gick in i som totalledare – som trea i Sverigecupen där hans klubb CK Hymer nu innehar hela pallen med Hugo Forssell i topp. Två deltävlingar återstår: Nationaldagsloppet och Svanesunds 3-dagars.

Göteborgsvarvets resultatlista är fortfarande svårsökt, men några fler noteringar än gårdagens (då jag gick igenom länslöparna på topp 50 totalt): Örebro AIK:s super-veteran Sören Forsberg var snabbaste M60-löpare med 1.24.07 trots ömmande hälsenor, klubbkompisen Martin Duberg kom på pallen (tvåa, tror jag) i brandmanna-SM på personliga rekordet 1.18.35 (som gav en 111:e-plats totalt) och före sig hade han då förutom de jag skrev om i går också Tisdagsklubbens John Lundström (61:a på 1.15.21). På damsidan blev Karlskogas Ida Birath 74:a på 1.32.02.

I Schweiz var Martin Regborn för andra gången på två dagar näst snabbast i Danmarks VM-testlopp (som de svenska löparna på läger i Schweiz springer som träningstävling). Den här gången bara 14 sekunder från segern i en långdistans över 1,5 timmar, där Simon Imark till slut drog längsta strået (bäst dansk var tre minuter bakom). Tove Alexandersson ställde för övrigt upp i herrklassen och var drygt 17 minuter bakom Regborn i mål (men före åtta av elva danskar).
Anton Johansson valde att inte springa dagens tävling, men var bäst av örebroarna med en femteplats i gårdagens medeldistans (även om han var fem minuter bakom segrande Gustav Bergman då). Regborn var en placering och 42 sekunder bakom Johansson.

Tisarens EM-orienterare Josefin Tjernlund vann för andra dagen i rad närmast före klubbkompisen Lovisa Persson när Närkedubbeln i Mogetorp avslutades med medeldistans. Tjernlund var 2,5 minuter före Persson och drygt fyra före Hagabys Benita Månsson på tredjeplatsen. På herrsidan tog Hagabys Filip Dahlgren revansch för en jobbig långdistans på lördagen med seger, 27 sekunder före Malungs Rickard Börjesson och 31 före klubbkompisen Jakob Wallenhammar. Precis som på lördagen smög Rasmus Pettersson och Erik Berzell in på fjärde och femteplatserna, lite över en minut från segern den här gången.
Helgens två tävlingar ingick i Ullmax och Örebro läns orienteringsförbunds ungdomsserie, som har klasser för 12-, 14- och 16-åringar. I äldsta klasserna tog Almbys Emma Lindkvist andra och tre raka segrarna medan Lindebygdens jättetalang Axel Thybeck sopat rent i alla fyra (även om han i dag fick ge sig mot Järlas Gustav Netz, men bara orienterare från distriktet räknas i cupen).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: