Fahlins lagkompis missade totalsegern med en sekund – efter sex dagar: ”Väldigt surt med ett sånt slut” (och Lysell slog VM-örebroarna)

Ibland är marginalerna löjligt små i sportens värld. Som i dag, när Emilia Fahlins lagkompis Grace Brown bommade totalsegern i sex dagar långa världstourtävlingen Women’s classic med en sekund. Australiern ledde ju inför sista etappen, och lyckades dessutom ta tre bonussekunder vid dagens första spurtpris. Därmed skulle hon ta totalsegern om inte italienska Trek-Segafredo-cyklisten Elisa Longo Borghini var topp tre i mål. Men Longo Borghini spurtade som en furie och tog just tredjeplatsen med ett framhjuls marginal före tjeckiska Movistar-cyklisten Tereza Neumanova, som kom starkt bakifrån, och lade därmed beslag på de fyra bonussekunderna som krävdes för att gå om Brown med en sekunds marginal. Då räckte det inte att FDJ:s Clara Cooponi höll sig framme och tog andraplatsen (det gav henne en tredjeplats i poängtävlingen och dessutom det åtråvärda Richard Moore-priset), bakom nederländska Lorena Wiebes som tog sin tredje etappseger den här veckan.
Fahlin fanns återigen med och hjälpte de båda cyklisterna som stallet satsade på hela vägen, och rullade själv i mål i bakkant av tätgruppen. Jag misslyckades med att få tag i henne efteråt, men hon har uttalat sig för Vårgårda cycling:
– Väldigt surt med ett sånt slut för vår del. Det såg ju så bra ut ända fram till den sista metern, säger hon till hemsidan, om Copponis sekunddrama och tillägger, för egen del:
– Det har varit slitigt med jobb för båda etappvinster och totalledare. Men samtidigt känns det bra att ha klarat av slitjobbet och ända lyckats vara med ända in på upploppet.
Fahlin har nu kört två etapplopp på 16 dagar (totalt nio tävlingsdagar) och lär behöva en del vila. Återstår att se om hon kör linjeloppet på SM nästa vecka (och kanske till och med tempoloppet!) eller var hon annars dyker upp härnäst.

Borlänge tour, vars sammandrag är en deltävling i Sverigecupen i mountainbike, avgörs över tre dagar lördag–måndag, med en sju kilometer lång shottracktävling i dag, ett 28 kilometer lång crosscountrylopp i morgon och ett 26,3 kilometer långt crosscountrylopp på måndag. Varbergs André Eriksson var snabbast av alla på prologen, men Matthias Wengelin tappade mindre än två sekunder på sin tredjeplats (Sernekes Emil Lindgren däremellan) medan Axel Lindh var drygt åtta sekunder bakom på sjätteplatsen). Räkna med att båda örebroarna kommer röra sig uppåt i resultatlistan under söndag och måndag.

När Västmanlands distriktsmästerskap i sprintorientering avgjordes i Köping i dag var det fyra länsorienterare som var först i herrklassen. Alla utom tävlan, förstås. VM-ratade Jerker Lysell, med två VM-guld hemma i prisskåpet, var snabbast av alla, tre sekunder före VM-uttagna Örebrokollegorna Martin Regborn (tre sekunder bakom) och Jonatan Gustafsson (29 sekudner bakom), och best of the rest var karlskogingen Rasmus Pettersson på fjärdeplatsen (knappt 2,5 minuter bakom). DM-guldet? Det gick till Västerås SOK:s Sixten Slagbrand, som var nio sekunder bakom Pettersson. På damsidan var för övrigt Degerfors OK:s Amanda Nylén, numera kanske mest känd som ultralöpare (men orienterare i grunden) trea i mål (även hon utom tävlan, förstås).
Rasmus Pettersson lär, i lag med Lindebygdens Axel Thybeck, också ha varit tvåa (utom tävlan) i den efterföljande DM-sprintstafetten, men ett datahaveri har gjort att arrangörerna ännu inte lyckats redovisa några resultat.

Fyra veckor efter sin tolvtimmarsmangling var Fredrik Johnsson i dag tillbaka på Örebro parkrun-banan och sprang ett enda varv, men var å andra sidan snabbast av alla med 18.22 (förvisso 55 sekunder från banperset men över minuten snabbare än någon annan). Petra Hanaeus var snabbast för 44:e gången med 20.18. Totalt kom 73 löpare till start, lika många som i måndagens nationaldagsupplaga, och räknar man bort femårsjubileumet i april var det flest på en lördag sedan 18 september i fjol.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: