Wikers bästa terrängresultat sedan 2016, Johansson förlorade spurt kostade 5 000 kronor och Lech och Axelsson tog storsegrar på hemmaplan

Louise Wiker toppade lördagens åttondeplats på fyrakilometersloppet vid terräng-SM på Grimstafältet med en sjundeplats i söndagens tiokilometerstävling (på samma tid som sexan Louise Jernberg). Den Hälleforsbördiga veteranen, som bland annat har två friidrotts-VM på meritlistan och som sedan snart 20 år representerar Stockholmsklubben Hässelby, var med tiden 37.34 över tio rätt sugande kilometer gräslöpning drygt 2,5 minuter bakom överlägsna segraren Samrawit Mengsteab, Hälle, och knappt 1,5 minuter från medalj. Sjundeplatsen var Wikers bästa individuella placering på terräng-SM sedan bronset på det korta loppet 2016, och ihop med Kerstin Axelsson och Ida Blom (22:a och 23:a) räckte det dessutom till lagmedalj för andra dagen i rad (i går ett silver, i dag ett brons). De här två loppen är det bästa Wiker – som hunnit fylla 43 och gå igenom minst en skadeperiod sedan SM-bronset i maraton 2020 – presterat i år. ”Den här helgen ska jag ta med mig in i grundträningen. Jag är så nöjd utifrån mina förutsättningar. Två lopp på toppen av min nuvarande nivå får jag vara nöjd med när det är SM”, skriver hon på instagram.
Liduina van Sitteren slutade på 20:e plats på 39.20, alltså knappt två minuter bakom Wiker, och på herrsidan blev Heshlu Andemariam, som startade sin löparkarriär i Örebroklubben IF Start, 30:e man på 33.17 (knappt fyra minuter bakom Turebergs Andreas Almgren som liksom Mengsteab vann för andra dagen i rad).

Örebroaren och EM-silvermedaljören Anton Johansson gick ut som trea i jaktstarten som avgjorde elitseriesäsongen i orientering i dag, nästan fem minuter bakom ledande Gustav Bergman men med drygt en halvminut bak till närmaste jagande löpare. Men mellan de 21:a och 23:e kontrollerna anslöt Emil Svensk bakifrån, och sedan hängde de ihop hela vägen in till mål där Svensk tog tredjeplatsen med fem sekunders marginal via en långspurt (en spurtförlsut som kostade Johansson 5 000 kronor eftersom en tredjeplats i swedish league ger 10 000 kronor i prispengar, en fjärdeplats bara 5 000). Bergman vann trots att han, efter en förkylning, tappade nästan hela 3,5-minutersförsprånget till Simon Imark (bara 13 sekunder blev kvar) som ändå aldrig såg Bergmans rygg förrän upploppet (och då var det för sent). Johansson och Svensk tog in ännu mer och minskade avstånd fram till Bergman med nästan fyra respektive över 4,5 minuter. Regerande Europamästaren i just långdistans, Martin Regborn, startade som sexa, nästan 7,5 minuter bakom Bergman, och sprang i ett ingemansland. Tog in nästan tre minuter men blev kvar på sjätteplatsen hela vägen, med drygt tre minuter upp och 1,5 ned. Jonatan Gustafsson var en av dagens vassaste klättrare, från 31:a till 20:e plats, medan Jerker Lysell låg tolva innan han stämplade fel på 18:e.
Tisarens Andrea Svensson sprang på sekunden lika snabbt som världsstjärnan Tove Alexandersson på dagens tävling, men blev ändå kvar på den sjätteplats hon startade på efter en förlorad duell mot Stora Tunas Tilda Östberg över de sista tre kontrollerna. Alexandersson tappade för övrigt sin ledning i en spurtduell – Karolin Ohlsson kom ikapp och gick ifrån med fem sekunder från sista kontrollen och in i mål för fjärde raka totalsegern i swedish league. Josefin Tjernlund, som startade som nia, fick någon sorts problem drygt halvvägs in i loppet (hon låg i det läget elva) och valde att bryta en stund senare. Systern Ellinor Tjernlund blev i stället näst bästa länslöpare på damsidan med en 17:e-plats (tappade från tolfte) före Lovisa Persson på 22:a (samma position som hon startade på).
Valter Pettersson gick ut som trea, 1.24 respektive 44 sekunder bakom Växjös Noel Braun och Bredaryds Axel Elmblad i H20-klassen, men lyckades aldrig ansluta till tätduon. I stället tappade hade han över sex minuter upp till andraplatsen i mål (och nästan sju bak till fjärdeplatsen), så tredjeplatsen blev helt odramatisk (Elmblad sprang förbi Braun och vann med 33 sekunder). Petterssons klubbkompis i Tisaren, Fredrik Glännefors, avancerade hela vägen till fjärdeplatsen (startade som sexa) via en stark avslutning medan Djerfs Rasmus Pettersson tappade från femte till tionde (han var bara ielva sekunder från sjätteplasen, men drog kortaste strået i spurtuppgörelsen i den femmannagruppen).
För de allra flesta elitorienterare var det här säsongens sista tävling, men en sådan som Alexandersson ska snabbt ladda om för VM i traillöpning.

Länets, sett ur ett nationellt perspektiv, vassaste löpare just nu, Erica Lech, kom till start i Wadköpingslöpet, och därtill tillkom en hel del habila namn som gjorde att startlistan i slutändan inte alls blev så skral som jag befarade tidigare i veckan. Lech vann så klart enkelt, ledde med 47 sekunder efter det första av de två krävande femkilometersvarven och höll sedan nästan på sekunden samma fart på andra varvet medan tvåan Kajsa Rosdal tappade 1,5 minuter på sitt eget tempo och var drygt tre minuter efter i mål (men hon var ändå drygt två minuter före Starts Marie Dasler i mål, Dasler som i går tog silver i D50-klassen på terräng-SM och nu sprang ikapp och förbi Karlslunds Lena Hasselgren Lindsten på andra varvet för en ny pallplats). Tiderna på topp tre: 41.05, 44.21 respektive 46.31 över milen på rätt ordentligt kuperad och bitvis lite teknisk trail.
Bara tre herrar var snabbare än Dasler: Arrangörsklubbens Jimmy Axelsson som programenligt följde upp tredjeplatsen i Åstadsloppet (som gav silver i halvmaraton-DM som bästa länslöpare) på 35.42. Start-duon Andi Mghele Moyo och Johan Ingjald tog andra respektive tredjeplatserna på 40.20/40.38 efter att ha gjort en hel del av loppet tillsammans.
I långloppscupen innebär Lechs seger att hon nu tar över ledningen, på samma poäng med med fler segrar än Dasler (45–45 i poäng, 6–1 i segrar). Dasler har nu nått tio tävlingar och måste alltså börja räkna bort ett resultat för varje ny tävling hon ska räkna, och med en femteplats (två poäng) som sämsta resultat behöver hon alltså minst en fjärdeplats för att återta ledningen. Therese Persson, som blev sjua och utan poäng i dag, är alltjämt trea i cupen på 38 poäng. Tre deltävlingar återstår, närmast långa terräng-DM (med extra DM-poäng, så där räcker det för Dasler att vara sexa om Lech inte kommer till start) i Vretstorp nästa helg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: