Dahlgren dök upp och tog karriärens första DM-guld – 54-åriga Dasler helt överlägsen och utmanar nu om cupsegern (och Per Sjögren springer igen!)

Tillbaka från semestern, men ni som varit på hemmaplan lär inte ha missat pangresultatet i Vretstorp i lördags: Filip Dahlgren, örebroaren och orienteraren som 2014 var VM-tia i långdistans, slog till med ett guld på långa terräng-DM – mig veterligen hans allra första (jag hittar bara två DM-brons bland friidrottsmeriterna, på just långa terräng-DM 2020 och på DM på 5 000 meter 2011).
Dahlgren klarade den rejält utmanade (framför allt kuperat och bitvis inte helt enkelt underlag) tiokilometersslingan på 35.12, och vann med nästan 1,5 minuters marginal till tvåan Anton Öhman (36.39) och hade ytterligare drygt två minuter till trean David Klasson (38.47). Det behöver knappast påpekas att det saknades en hel del starka namn (från Per Arvidsson till Martin Regborn), men segern var så klart imponerande ändå. Dahlgren har i många år dragits med stora skadeproblem som lagt hinder i vägen för en väldigt spännande orienteringskarriär (som väl egentligen inte är nedlagd, och Dahlgren är trots allt inte 35 än).
På damsidan blev det ännu större avstånd (och lika skralt deltagande av toppnamn – och en minst lika imponerande seger av Marie Dasler, den 54-åriga superveteranen från Örebro. Hon gick in på 47.26 och vann med drygt fem minuters marginal till tvåan Therese Persson (52.31) och nästan åtta till trean Anna Karlsson (55.19). För Dasler var det inte första DM-guldet, så sent som i fjol vann hon på 10 000 meter.
Bara åtta deltagare kom till start i damklassen, vilket gjorde att Birgitta Jansson, 80, tog poäng i elitklassen i långloppscupen. Frågan är när det hände senast att en 80-plussare lyckades med det. Det mest imponerande var dock Birgittas tid, 69.51 på den rätt utmanande banan. Nästan så man undrar om den kan stämma (på herrsidan kom 42 man till start och där hade Arne Evertsson, 81, 97.24 som tid för veteran-DM-guldet i äldsta klassen).
I långloppscupen förstärkte både Dasler och Persson sina positioner rejält inför de två lopp som återstår, Kilsbergsleden till helgen och Lucialoppet i december. Erica Lech toppar alltjämt på 53 poäng (men hon kommer definitivt att missa Lucialoppet, och det är nog tveksamt om hon springer i Karlslund), men Dasler är nu bara två poäng bakom. Hon behöver dock ta in tre poäng (för Lech har ointagligt försprång i antal segrar, som är skiljeregel). För att klara det behöver hon en segern eller två andraplatser i de två loppen. Vilket motstånd som dyker upp lär bli avgörande för om det är görligt. För Persson, som är nio poäng bakom Lech i totalen, finns segerchansen bara i teorin – för henne handlar det i praktiken om att bli försvara tredjeplatsen. Ingen annan har längre ens teoretisk chans att nå ikapp Lech.
Dasler tog förstås också veteran-DM-guld i D50-klassen (Dahlgren är ett år för ung för att göra detsamma i H35, så han fick nöja sig med att ta en medalj hem från Vretstorp). Veteranmästare blev, förutom nämnda Jansson och Evertsson i de äldsta klasserna, också Magdalena Costasyn (Vretstorp, D35, 64.35), Joel Redeskog (Kumla, M35, 42.29), Anna Karlsson (Vretstorp, K40, 55.19), Villem Raudsepp (Örebro AIK, M40, 38.59), Therese Persson (Örebro AIK, K45, 52.31), Dan Bäck (Kumla, M45, 43.58), Annica Sjölund (Start, K55, 57.13), Robert Bäckbring (Vretstorp, M55, 46.11), Torbjörn Sjölander (Örebro AIK, M60, 48.56), Jan Ermefjäll (Örebro AIK, M65, 49.20), Torbjörn Hallenborg (Kumla, M70, 60.14) och Sven-Olov Dahlgren (Kopparberg, M75, 81.50).

Bara någon timme före Dahlgrens seger i Vretstorp dök en annan gammal blogg-bekanting upp: Gamle snabb-löparen (och -orienteraren) Per Sjögren (”Peiza”) har utöver några starter i orienteringsskogen (som i Tiomila och i 25-manna förra några veckor sedan legat väldigt lågt med tävlingslinnet de senaste åren men dök nu upp i semi-tävlingen Örebro parkrun (senaste gången jag såg honom i något liknande sammanhang var väl Mikael Kroons testlopp över milen våren 2021 – dessförinnan i DM-tävlingarna hösten 2020). Nu sprang han de fem kilometerna på 16.39, bara 29 sekunder från banperset på 16.10 från 2017, samma år som han slog svenskt veteranrekord på 5 000 meter inomhus med 14.49. Tim Sundströms banrekord är 15.52, Sjögrens 16.10 från 2017 är den näst snabbaste tiden. Ingen annan var inom två minuter (Carl Grundel gick in på 18.46). Ida Lilja snabbaste dam på 22.46.

Bortser vi från junior-VM som startar i Portugal på torsdag (mer om det i bloggen närmaste dagarna) så är orienteringssäsongen i princip över. Bara två små, små tävlingar avgjordes i länet under veckan jag var borta: Karl Kylborn vann Almby IK:s klubbtävling Nattsprintcupen (även känd som ”Älgen”) med tre omgångar av utslagning, och Lovisa Eklöf (tätt före Karin E Gustafsson) och redan nämnda Filip Dahlgren vann Hagabys natt-KM.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: