Vem är snabbast på fem kilometer löpning – Vasaloppstvåan eller VM-cyklisten? Här är svaret (plus allt annat från lördagen)

Vem är snabbast på fem kilometer landsväg av en Vasaloppstvåa och en mountainbikecyklist med VM-meriter, kanske du frågade dig när du vaknade i morse. Klockan hade inte ens slagit tio när du fick svaret, om du var på plats nere vid Naturens hus: Mountainbikecyklisten är snabbare, åtminstone om han är mitt i karriären medan långloppsskidåkaren lagt av sedan några år. Nåväl, det var finfrämmat på Örebro parkrun och Axel Lindh, mountainbikecyklisten som hade en sådan lysande start på årets säsong (och avslutade med långlopps-VM i Danmark) persade med nästan en minut när han gick in på 17.57 medan Bob Impola, Vasaloppstvåa 2018, sprang på 19.47 i sin allra första parkrunstart. Snabbast av alla var dock, för 51:a respektive 15:e gångerna, Petra Hanaeus (20.32) respektive Oskar Hansson (17.29).

Nästan lika fint uppställ hade tredje upplagan av Porla Brunnsloppet, som jag var med och arrangerade i dag. Lisa Ring drog förvisso en DNS och lämnade fältet öppet åt Milan-orienteraren Therese Korkeakoski att i överlägsen stil ta säsongens tredje trailseger (efter Granbergsdalsterrängen och Markanatten). Men det blev ändå en finfin fajt på herrsidan mellan regerande mästaren Janne Werner, starka traillöparen Ola Backlund och sexdagarsmästaren Filip Andersson (vinnare av Viadal sexdagars i år – och 2022 både bäst i Sverige, bäst under 35 år i världen och 15:e på totala världsrankningen). Backlund och Werner var helt jämna (det var individuell start) halvvägs, med Andersson något bakom, men den andra halvan av den rejält krävande (men nästan helt platta) banan passade Backlund sämre, och Werner sprang ikapp de två minuterna han startat bakom. Som tur var slog han inte av på takten, för några minuter framför dem gick Andersson som tåget och plockade sekund för sekund – och i mål skiljde bara 47 sekunder till Werners fördel (58.07 på Werner, 58.54 på Andersson, 60.36 på Backlund och 63.10 på Korkeakoski som var fyra totalt). Backyard-VM-löparen Leonora Johnson (73.25) och Ida Enger (86.10) var tvåa och trea på damsidan.
En kollega från tidningen var på plats. Det känns ju lite pinsamt – man vill inte bli anklagad för jäv eller liknande – men jag var faktiskt inte alls inblandad i att tipsa om att loppet skulle gå av stapeln och blev överraskad när Alexander dök upp på vår lilla tillställning. Reportaget lär komma i morgon eller på måndag.

Resultaten från långloppspremiären i Edsåsdalen har inte publicerats, mer än topp fem (utan tider och distans), så hur det gick för Elin Törnqvist och om det dök upp några andra länsåkare har jag ingen koll på (ingen var topp fem, i varje fall).

I Tybblelundshallen avgjordes Sveriges största inomhus-endagarstävling i friidrott, Triumfglasspelen, det blev en första- och en andraplats för länslöparna i 17-årsklassens lopp över 1 000 meter genom KFUM Örebros Albin Wallgren (3.11,88) och Östansjös Ester Skoglund (3.33,53). Kanske var starkaste prestationen ändå KFUM-talangen Sixten Axmons seger på 600 meter i P13-klassen, på 1.48.19 (pers och seger md 1,6 sekunder före klubbkompisen och namnen Sixten Didriksson). Och ja, för den som undrar blev det världsrekord (eller, de facto, två) i tresteg i M75-klassen när Olle Borg, KFUM Arvika, klämde till med 9,72 i sitt tredje hopp och sedan bättrade till 9,74 i sista omgången.

I morgon, söndag, startar som bekant Ullmax vinterserie, också känd som Nattcupen (men den här deltävlingen och en till går i dagsljus), och det blir fint uppställ med namn som Martin Regborn, Filip Dahlgren, Lovisa Persson, Erik Berzell och Emma Ling på startlinjen. Plus att det förstås går att anmäla sig på plats, vid Digerberget.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: