Gustafsson krossade sitt eget Närkerekord, Hedlund krossade konkurrenterna och Berzell krossade Sörbyskogen

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med militära femkamparen och löparen Siri Englund som gäst! Finns där poddar finns, till exempel på spotify.

Det finns rekordputsningar – och så finns det rekordputsningar. Jonatan Gustafsson har senaste vintrarna undan för undan sänkt Närkerekordet på 3 000 meter inomhus från Martin Regborns notering 3.15,81 på SM 2016 till 8.12,08 (i Vinthundsvintern i Sollentuna i januari 2021) via 8.09,56 (på SM i Malmö i februari 2021) till 8.07,42 (i SM-bronsloppet i Växjö i februari 2022). Totalt knappt 8,5 sekunder på tre sänkningar, alltså. Men i Sollentuna på lördagen, i årets upplaga av Vinthundsvintern, plockade Gustafsson av mer än så på ett enda bräde. Han persade med exakt 8,5 sekunder och vann tävlingen på nya Närkerekordet 7.58,92 (det är, precis som hans förra notering, också bättre än Bo Engdahls gamla utomhusrekord på distansen; utomhus är ju 3 000 meter en rätt udda distans, men inomhus är den med på alla mästerskap).
Gustafsson öppnade med cirka 2.42 på både första och andra kilometern och klämde sedan av en avslutning på 2.35 för att gå under drömgränsen åtta minuter, och på vägen ställde han av hela fältet (fler satsade mot sub åtta, så Gustafsson hade länge en grupp att gå med, men ingen orkade följa och ingen annan klarade att gå under). Tiden gör Gustafsson till Sverigetrea i vinter bakom Spårvägens Emil Danielsson (7.48,23) och Lidingös Simon Sundström (7.54,13) som båda slog till i world indoor tour-deltävlingen i Manchester i kväll. Två svenskar ska bli uttagna till Nordenkampen i Karlstad om två veckor, och tackar någon av toppgubbarna rätt kan Gustafsson – som i somras tog VM-brons i orientering – alltså få göra debut i ett nytt seniorlandslag.
Blir det ingen Nordenkampen har Gustafsson bara en tävling kvar i inomhus-planeringen – SM i Malmö fredagskvällen den 17 februari.
Gustafsson fick inte sällskap av några andra Närkelöpare i Stockholm i kväll, men 17-åriga Ebba Broms, som tills nyligen tävlat för Brevens IF, sprang in som fyra i damhatet på perset 9.36,37 (hon hade bara sprungit distansen utomhus tidigare, på 10.40 som 15-åring).
Jag snackade med Gustafsson efter loppet för en artikel ni hittar här.

Jag underskattade Karlskogafostrade Susanne Hedlund rejäljt när jag skrev förhandstexten inför Lospåret i går (eller också överskattade jag värmlänningen Sofia Holmgård, Grava, lika mycket), för Hedlund tog en helt överlägsen seger, vann med över 25 minuters marginal (och Holmgård klarade andraplatsen med mindre än fyra minuters marginal till örebroaren och Kajsa Rosdal, mest känd som traillöpare och tidigare vinnare i Bergslagsleden ultra). Inte heller på herrsidan höll mitt förhandstips – Ulriksbergs Albin Andersson bröt sig loss från fältet och vann 1.43 före örebroaren Robert Brundin, som hade en duell med dalaåkaren Stefan Sunnerberg om andraplatsen (han klarade den med fyra sekunders marginal). Karlskogaveteranen Magnus Hedlund tog fjärdeplatsen i ett ingenmansland, Karlslundsduon Jimmy Axelsson och Mattias Fritz blev sjua och åtta.
Filip Danielsson, som i år gör en uttalad långloppssatsning, hade lite otur och åkte på covid efter andraplatsen i säsongspremiären, Byggdialog ski marathon i Långberget. Men i dag var han tillbaka och valde start i Billingens långlopp i Skövde istället för Lospåret, och där blev han fyra, som tvåa i sexmannaklunga drygt tre minuter bakom Andreas Svensson (Ulricehamns IF) och Gabriel Thorn (Träningskonsulten ski team) som kom loss i täten drygt halvvägs in i loppet och gjorde upp om det. Karlslunds Olivia Hansson tog sjundeplatsen på damsidan, knappt sju minuter bakom segrande Linnea Johansson (Lager 157 skiteam) över de 42 kilometerna.

I morgon avgörs Marcialonga nere i Italien, bakom Vasaloppet och Holmenkollens femmil en av skidvärldens absolut mest klassiska tävlingar (tillsammans med Birkebeinerrennet och Jizerska padesatka). Det väntar 70 kilometer med ihållande men ganska lätt stigning de första 19 kilometerna följt av närmare 50 mycket lättåkta (men bitvis knixiga) kilometer fram till den berömda avslutningsbacken, cascatan, som skiljer agnarna från vetet. Örebroaren Rickard ERicsson, som tävlar för italienska Team Futura-Trentino-Dolomiten Trauma Clinic har startnummer 84, Garphyttans Adam Gillman, som kör för svenska Exsitec ski team, har nummer 113. SVT sänder som vanligt, start 8.00 för herrarna och 8.05 för damerna.

Linus Wedin och Ebba Fryxell tog sig båda vidare från kvalet till dagens sprint på ungdoms-SM i skidor – som 22:a respektive 27:a – men ingen av dem överlevde kvartsfinalen. Wedin blev fyra i en jättetät spurtuppgörelse i det som blev den långstammaste kvarten på herrsidan medan Fryxell fick släppa täten men ändå räddade fjärdeplatsen på damsidan.
”Mitt första USM summerar vi med två topp 20-placeringar! En bra distans som resulterade i en 15 plats. Samt en sämre sprint där jag åkte ut i kvarten, men vi tar med oss saker att utveckla framöver”, skriver Fryxell på instagram.
I morgon avslutas mästerskapet med stafetter, men ingen länsklubb får ihop lag. Fryxell kör dock förstasträckan för ett kombinationslag från Dalarna (hon tävlar ju för Dala-Järna även om hon är från Latorp). NA har sänt hela helgen, och visar stafetterna också (ni hittar sändningen här).

Trots att jag själv var med och sprang Sörbyskogen svartare i dag vet jag inte riktigt hur det gick. Eller ja, jag vet att Örebroboende orienteraren Erik Berzell (han som leder Ullmax vinterserie/Nattcupen) vann längsta herrklassen efter att ha gjort tävlingsvarvet på 11.17 (och att Karlstads dubble SM-guldmedaljör och VM-löpare André Rangelind blev tvåa, typ en halvminut bakom). Men inte så mycket mer än, tyvärr, så vi får avvakta eventuell publicering av resultatlistor.
Tävlingen gick ju ut på att först klara elva vändor på en bitvis väldigt klafsig (men bitvis väldigt, väldigt fin!) trekilometersrunda med start varje halvtimme för att sedan springa samma runda på tid (först i mål vinner!) den tolfte och sista halvtimmen, vid 18.30 på lördagskvällen.

46 löpare valde istället Örebro parkrun, och där var Petra Hanaeus snabbaste dam (och näst snabbast av alla, 27 sekunder bakom Tommy Theoren som gjorde 20.03) för åttonde gången i rad. Därmed tangerade hon sin egen rekordsvit från samma period i fjol. Totalt har Hanaeus, som är mesta parkrun-vinnare i hela Sverige, nu varit snabbast 57 gånger.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: