Gustafsson sexa i Nordenkampen på nytt Närkerekord, Fahlin avslutade i Abu Dhabi och sprintern främst i sexmilaloppet

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Karin Sennvall Forsberg som gäst. I podden berättar hon om ultimatumet från fysioterapeuten, beslutet, kärleken till löpning, sin coachverksamhet och mycket annat. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify.

Jonatan Gustafsson kan inte ställa sig på en löparbana utan att slå Närkerekord just nu. När Nordenkampen avgjordes i Karlstad i dag fick han som väntat slitat ont långt bak i ett högklassigt fält, men han slog de två löpare som det på förhand såg möjligt ut att slå och tog på så sätt de poäng han skulle. Därtill på 3.46,53, nytt personligt inomhusrekord med nästan nio sekunder och drygt 2,5 sekunder under Tim Sundströms åtta år gamla Närkerekordsnotering. Sverige tappade därmed bara en poäng på Norge i loppet, men när Felix Francois föll och skadad sig i 800-metersloppet tappade Sverige de poäng som visade sig bli avgörande: Norge vann på 130,5, Finland tog andraplatsen på 126 och Sverige fick nöja sig med tredje på 125. Det är första gången någonsin som de svenska herrarna kommer så långt ned i tävlingen – på elva tidigare upplagor hade Sverige tio segrar och en andraplats.
Gustafsson har nu Närkerekekord på 1 500 meter både inomhus och utomhus och därtill på 3 000 meter inomhus, och Närkes bästa noterade resultat på tio kilometer landsväg. På fredag avslutar han inomhussäsongen med SM-loppet på 3 000 meter, men innan dess ska han vara med i Konditionsbloggenpodden.

Trots en femminutersutbrytning som hon fick hjälpa till att jobba ifatt blev nog söndagens avslutande etapp (119 platta kilometer med mål i centrala Abu Dhabi) den lugnaste under UAE tour för Emilia Fahlin. Hennes lag, franska FDJ-Suez, körde för franska nyförvärvet Gladys Verhulst, men var lite tidigt ute med att dra upp spurten åt henne, och i slutändan fick hon nöja sig med en niondeplats (lagets enda topp tio-placering under touren) efter att stjärnskottet Charlotte Kool (Nederländerna/Team DSM) spurtat hem segern före Chiara Consonni (Italien/UAE team) och förhandsfavoriten Lorena Wiebes (Nederländerna/SD Worx). Fahlin rullade i mål som 30:e cyklist, mitt i tätklungan, efter att ha slutfört sitt jobb för dagen. Elisa Longo Borghini vann sammandraget efter sin vinst på gårdagens etapp med bergsavslutning, medan FDJ:s klättrare Marta Cavalli fick nöja sig med 19:e-platsen (bäst i laget). Ny flyger Fahlin hem till Europa med en riktig genomkörare i benen och gör sig redo för fyradagarstävlingen Setmana Valenciana med start på torsdag.

Elin Schagerström fick trots allt starta söndagens jaktstart, som avslutade säsongens skidorienteirngsvärldscup, trots att hon stämplade fel och diskades i sprinten i går (som låg till grund för jaktstarten), men hon fick göra det utom tävlan. Därför var det förstås inte så intressant att hon gjorde en topp tio-tid, men känsla var i varje fall god berättade hon när jag pratade med henne efteråt för den här artikeln (där hon också avslöjade att hon funderar på att köra Vasaloppet). I världscupen innebar de här två nollpoängarna på slutet att Schagerström fick nöja sig med en niondeplats (trots två tredjeplatser under säsongen), och i U23-världscupen tappade hon till en tredjeplats. Superstjärnan Tove Alexandersson körde upp sig hela vägen till seger i dagens jaktstart, hennes första vinst i skidorienteringsvärldscupen sedan hon tog hem sammandraget 2017/18 (det var senaste gången hon var med).
I veteran-VM, som avgjordes parallellt med världscupfinalen i Beitostølen, tog Karlskogabördiga Åsa Zetterberg-Eriksson, OK Djerf, sitt andra guld på tre dagar när medeldistansen avslutade tävlingarna på söndagen. Hon var nästan fyra minuter före alla andra över 26 minuters skidorientering – precis som i långdistansen alltså helt överlägsen.

Det blev Zinkgruvanbördige sprintern Markus Hallén Johansson som visade framfötterna (skidspetsarna?) mest av länsåkarna i klassiska långloppet Engelbrektsloppet och inte fjolårstrean Filip Danielsson, som man hade förväntat sig. Hallén Johansson, som är van vid tävlingstider på tre–fyra minuter, låg med i tätgruppen hela vägen i 2,5 timmar (även om förhandsfavoriten Gabriel Thor, Bengtsfors, bröt sig loss efter fyra av de sex milen), men hade inte kraft kvar för att vinna spurten om andraplatsen mot Storvretas Jonathan Hedbys (som blev tvåa) och IF Hagens Dan Moberg (som blev trea) – men han fixade i varje fall en fin fjärdeplats, 51 sekunder bakom solosegrande Thorn. Danielsson troppade av från tätgruppen ungefär samtidigt som Thorn satte iväg, och gick i mål först som elva, fem minuter bakom täten. Karlslunds Robert Brundin hängde bättre, och tog en meriterande åttondeplats, minuten bakom Hallén Johanssons gäng. Jimmy Axelsson blev 22:a.
På damsidan blev Karlskogabrödiga Susanne Hedlund tvåa, och även om hon var över elva minuter bakom segrande Hedda Bångman hade Hedlund i sin tyr mer än fyra bak till trean Sofia Svensson, Vassunda.
Karlslunds långloppsess Olivia Hansson körde en dubbelhelg med en 13:e-plats i Kristinaloppet (Engelbrektsloppets 30 kilometer långa motsvarighet till Tjejvasan) på lördagen och en sjundeplats i 50 kilometer långa Bessemerloppet på söndagen. I det förstnämnda loppet blev hon faktiskt slagen av Garphyttans Josefine Wallenhammar, som tog en fin tiondeplats.

I distansloppen i Sverigecupen i Ulricehamn, som NA sände i dag, tog Garphyttans Ida Bervenståhl återigen den främsta placeringen av länsåkarna, nu med en niondeplats i den yngre juniorklassen (D18), knappt tre minuter bakom segrande Kajsa Johansson, Hägglunds. Karlsogingen Simon Nilsson blev elva i äldre juniorklassen (H20), knappt 2,5 minuter bakom segrande JVM-kompanjonen Elias Danielsson, Högbo. Även Nelly Mårtensson (19:e i D18) och Elin Törnqvist (20:e i D20 efter att ha valt den tävlingen före Bessemerloppet, dit hon också var anmäld) tog topp 20-placeringar. Anja Andersdotter bröt efter att ha varit 19:e halvvägs.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: