”Packe” gör comeback på bloggen efter prestationen i Nattvasan (men Eklöf impnerade mest), Andersdotter till kvartsfinal i skandinaviska cupen och länslöparna utslagna på USM

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Adam Axelsson som gäst. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcast-appen på Iphone.

Jag försöker att hålla mig från klagomål här på bloggen, så se det mer som ett förbehåll: Om man tyckte att det var svårt att få en överblick över länsresultaten i Stafettvasan så är det ingenting mot Nattvasan som är indelad i sex olika klasser (individuellt och tvåmannalag över tre, 4,5 och nio mil) och där det saknas namn i många av tvåmannalagen och placeringarna inte alltid verkar stämma.
Men utefter bästa förmåga har jag försökt sortera ut de bästa lokala noteringarna jag har hittat, och de är följande:
** Häftigaste prestationen får man nog säga att Karlslunds Oskar Eklöf stod för. Han var tia på herrsidan i det individuella 90-kilometrsloppet, spurtade starkt i en grupp om fyra åkare från plats nio–tolv. Sluttiden för Eklöf blev 4.16.13, och med det slog han dessutom alla utom ett par i tvåmannaklassen (individuellt och totalt segrande norrmannen Sebastian Torgersen hade 3.47.14).
** I partävlingen över 90 kilometer blev Garphyttans Ronja Andersdotter (syster till Anja som tävlat så framgångsrikt i vinter och som den här helgen tävlar i skandinaviska cupen, se nedan) ihop med Östersunds Lisa Melén Olsson tredje bästa rena damlag på 5.45.53. Skidskytten Elistabeth Högberg anförde det vinnande laget på 5.02.
** Norabygdens Vilma Larsson och Merle Farup blev på samma sätt fyra av renodlade damlag på halva distansen, 45 kilometer, på 2.52.48.
** Faluboende örebroaren Patrik Karlsson, som tagit både JVM-guld och kört världscup i längdskidor (och var 55:a på Vasaloppet 2011) men som lade av för åtta år sedan, gjorde någon sorts minicomeback och slutade 22:a i det individuella 90-kilometersloppet, på 4.31 (”Packe” var mycket frekvent förekommande i bloggens barndom, men är nu vad jag kan se inte omnämnd på över fem år). Mindre än en minut före honom blev Garphyttans Mattias Törnqvist näst bäste länsåkare med en 20:e-plats på 4.30.14, och på 39:e fyllde Karlslunds Oskar Ekholm på (4.44.18).

Anja Andersdotters debut i skandinaviska cupen utanför Sverige, var det ja (hon blev ju tilldelad en av en handfull platser i tävlingen utanför landslagets regi, men med landslagets goda minne). I gårdagens sprint, som inledde helgen, kvalade hon som 27:a (vidare med nästan 13 sekunders marginal i ett lite tunt fält, men sedan fick hon ge sig i kvartsfinalen. Slutplaceringen i tävlingen blev 28:a – den klart bästa Andersdotters presterat i skandinaviska cupen. Dagens tiokilometerslopp i fristil blev inte lika roligt, där slutade hon på 38:e plats, drygt 6,5 minuter bakom Margrethe Bergane som anförde en norsk sextett längst fram (Moa Lundgren, som vann sprinten, var bästa svenska i dag också med en sjundeplats). I morgon avslutas hela den skandinaviska cup-säsongen med en jaktstart.

I Västerås inleddes på lördagen ungdoms-SM i friidrott för 15- och 16-åringar – och på löpsidan innebar det försök på 1 500 meter för den äldre klassen och på 1 000 meter för den yngre, med finaler i morgon. Trots att det är så kort resväg kom bara två länslöpare till start, och båda blev dessutom utslagna i dag: Åsbros Albin Wallgren slutade på 16:e plats totalt på 1 500 meter i P16-klassen (med personbästat 5.00,44) och Wedevågs Oliver Arnesson fick nöja sig med 19:e plats i P15-klassens 1 000-metersförsök (med personbästat 3.05,39).

Konstigt nog avgjordes samtidigt Tybblelundsspelen, säsongens näst sista större friidrottstävling i Tybblelundshallen, och där tog IF Starts Måns Dahlberg hem segern på P15-klassens 1 000-meterslopp med tiden 3.11,81 (med det var han 5,5 sekunder före tvåan). På flicksidan blev det inte ens ett lopp eftersom det saknades anmälda (vilket inte var så konstigt med tanke på USM), men de yngre sprang 800 meter (där vann KFUM Örebros Filip Gillberg 800-metersloppet i tolvårsklassen på nya personbästat 2.50,66).

Och vid Rynningevikens strand var Petra Hanaeus snabbast runt Örebro parkruns femkilometersslinga för 13:e gången i rad. Den här gången på 20.32 och ”bara” drygt 2,5 minuter före LK Gränslösts ultratraillöpare Carina Gustavsson. Ulf Blixt slog personligt rekord (på banan) med 18.18 för andra raka segern (nästan en minut snabbare än förra veckan, då det var rätt jobbigt underlag).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: