Danielsson lägger skidorna på hyllan, Regborn med sensationell tid efter ljumskproblemet (pers och näst snabbast av en Närkelöpare genom tiderna), och Hanaeus monstersvit bruten

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, där Jerker Lysell är gäst. Den dubble orienterings-världsmästaren och superprofilen har flyttat till Örebro och precis bytt klubb till Hagaby Goif. Finns där poddar finns, som på Spotify, i podcastappen på Iphone och så vidare.

Filip Danielsson lägger av med skidåkningen. Det meddelade han efter Lofsdalen epic i dag, där han avslutade karriären med en tredjeplats (Ulricehmans Andreas Svensson kom loss halvvägs och vann med 69 sekunders marginal till Lager 157:s Adrian Lundberg, som drog en långspurt och säkrade andraplatsen fem sekunder före Danielsson som i sin tur var 2,3 sekunder före IFK Moras Andrea Lamov).
Danielsson är bara 26 år gammal, men har dragits med ryggproblem sedan han var 19. Det var det som lockade honom att förra våren börja experimentera med långlopp (ryggen kändes konstigt nog bättre när han bara stakade) och som inför årets säsong fick honom att helt lämna den traditionella skidåkningen bakom sig. Men ryggproblemen har återkommit i vinter, och nu tvingas han alltså ge upp karriären, många år i förväg. ”Jag har sedan cirka sju år tillbaka slitit med ryggbesvär vilket har resulterat i tre diskbråck som inte verkar vilja ge med sig helt. Därför har jag bestämt mig för att lägga upp skidorna på hyllan och låta kroppen återhämta sig inför nya äventyr i livet”, skriver Danielsson på instagram.
Danielsson tillhörde svenska landslagets utvecklingsgrupp säsongen 2018/19 och gjorde totalt tio världscuptävlingar under karriären, varav sex i Ski tour i Sverige och Norge våren 2020 då han också tog sin enda världscuppoäng (det var topp 30 som fick sådana på den tiden) i sprinten i Trondheim där han blev 30:e (lite paradoxalt eftersom Danielson aldrig var någon sprinter). Förra våren sällade han sig till Sixten Jernberg och ”Mora-Nisse” som segrare i klassiska långloppet Skinnarloppet.
Men största meriterna har Danielsson från ungdoms- och junioråren, innan ryggproblem stötte till. Han tog totalt 19 medaljer på ungdoms- och junior-SM varav fyra guld – ett individuellt och så var han med i alla tre upplagorna när Garphyttan skrev historia och vann JSM-stafetten tre år i rad 2014–2016. Han gjorde två junior-VM och var som bäst nia individuellt och femma i stafett. Och på U23-VM 2018 var han bästa svensk på båda distansloppen med en elfte- och en 16:e-plats.
Han avslutade karriären med en säsong i Wedevågs IF (han är uppvuxen i Vedevåg), som han lämnade för Garphyttans IF när han klev upp i ungdoms-SM-klass sommaren 2010. Han fortsatte tävla för Garphyttan under hela tiden på skidgymnasiet i Torsby, men bytte därefter till Torsbyklubben SK Bore sommaren 2016. När deras elitsatsning mycket överraskande lades ned 2020 gick han vidare och gjorde två säsonger i Falun-Borlänges dräkt.
I sin generation är det av länslöpare bara gamla klubbkompisen Axel Ekström som kan mäta sig med Danielssons meriter i traditionell skidåkning.
det här sista loppet fick Danielsson tävla mot länsåkare som Markus Hallén Johansson (7,5 minuter bakom Svensson) och Bill Impola (10,5 minuter bakom). På damsidan blev örebroaren Elin Törnqvist elva, drygt 20 minuter bakom segrande Wilma Jönsson.

På tal om långlopp så blev örebroaren Rickard Ericsson 92:a i Reistadløpet i dag, knappt 22 kilometer bakom Martin Løwstrøm Nyenget som vann 25 sekunder före lagkompisen Eirik Svedrup Augdal. I morgon avslutas skiclassicssäsongen med det 70 kilometer långa Summit 2 Senja med start i Bardufoss och mål i Finnsnes (jag skrev visst att loppet gick i andra riktningen i gårdagens blogginlägg, det var fel) där har Ericsson, som tävlar för Team Futura-Trentino-Dolomiten Trauma Clinic, med startnummer 68. SVT sänder som alltid, herrarna startar 9.05.

Rapporterna på förhand sa att Martin Regborn hade dragits med lätta ljumskproblem senaste veckan, efter att ha halkat på en isfläck, och därför inte skulle utmana kroppen med någon riktigt ansträngande löpning i Startmilen i dag. Och enligt coachen Mikael Kroon, som cyklade med runt tiokilometersbanan, höll han också igen en del. Men tiden … ändå 30.07 – pers med en sekund och det näst snabbaste en länslöpare någonsin presterat på distansen (Närkerekordet har Jonatan Gustafsson med 29.52 från fjolårets Startmilen). En helt sjuk prestation av Regborn, så klart. ”Planen var goodpace men kändes bra så fick feeling vid 3 km. Var ändå väldigt kontrollerat hela vägen så grundformen är bra. Kul med alla som var ute och hejade längs med banan”, skriver Regborn själv i träningsdagboken på Strava.
Orienteringslandslagskompisen Albin Ridefelt, IKHP, blev tvåa på 31.36 och Ludvikalöparen Kim Andersson, Umara SC, som ofta springer i länet gick in som trea på 32.31. Av alla starka länslöpare som ställde upp visade Tim Sundström bäst form med 32.36 (fyra) medan Anton Öhman noterade 32.44 (sjua), Simon Karlsson 33.40 (13:e), John Lundström 34.13 (16:e), Hugo Örn 34.44 (19:e) och Mattias Nätterlund 34.53 (21:a – så många var de som gick under 35 minuter i detta högklassiga startfält).
Lika stor toppbredd var det inte på damsidan (fyra löpare under 40 minuter och tio under 45), men även där dök flera starka löpare upp och efteranmälde sig – bland annat Örebro AIK:s Erica Lech som var länets starkaste löpare i fjol med SM-silver på maraton (i år har ju Jonatan Gustafsson redan grejat samma valör på 3 000 meter). Lech har svenskt veteranrekord på tio kilometer landsväg i K45-klassen med 35.16 från i somras, men fick nu nöja sig med 36.31 (det är bara två veckor sedan hon vann Nora marathon), och en tredjepalts bakom Tisarens Josefin Tjernlund (som sprang orienterings-EM i somras) på 36.03 och Örebro AIK:s Liduina van Sitteren på 36.07. Örebroboende SLK Oxelösunds-löparen Ida Hylander (som är mer känd som orienterare) blev fyra på 39.28, Petra Hanaeus femma på 40.57 och Marie Dasler sexa på 41.18.
Bo Perssons jakt mot svenska veteranrekordet i M75-klassen? Han var 36 sekunder kort i dag, gick i mål på 43.16.
I motionsloppet över fem kilometer var Arbogas Erik Ragnar Swedlund etta på 18.50. Där joggade gamla stjärnlöparen Josefin Gerdevåg runt med sin nioåriga dotter och blev på köpet trea av damerna (Pansy Ståhl var snabbast med 25.12). Av femkilometerslöparna imponerade Västerås Embla Allard, som fyller elva i år, allra mest med 19.46.
Det här var den andra av 23 individuella tävlingar i långloppscupen, men regerande mästaren Erica Lech har redan kopplat ett tidigt grepp med 12 av 14 möjliga poäng så här långt. Tim Sundström övertar ledningen på herrsidan.

På grund av att Hanaeus, som ovan nämnts, valde att springa Startmilen sprack till slut hennes svit av 15 raka första-placeringar i Örebro parkrun. Startmilen slog för övrigt hårt mot Örebro parkrun, som i 221:a upplagan slog bottenrekord i antalet deltagare – bara 18 stycken. Linda Pettersson (25.54) och Fredrik Zita (22.49) var snabbast. Zita för första och Pettersson för sjätte gången.

Även om det helt saknas länsåkare i SM-tremilen och -femmilen i morgon så ska ni så klart ändå kolla på NA:s sändning från Kalix.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: