Tre fortfarande kvar i kampen om 10 000 kronor i Karlskoga, Svensson och Jansson vann för andra dagen i rad, Wedin vann igen och Wengelin tog första segern efter knäsmällen

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden (som finns där poddar finns, som på Spotify och i podcast-appen), där ultralöparen Leonora Johnson är gäst och berättar om sin och pojkvännen Filip Anderssons 300-milavandring på Nya Zeeland. I skrivande stund är han en av tre löpare kvar i Vinkbo backyard ultra, som startade 10.00 på lördagsmorgonen och just nu alltså är ute på det 36:e varvet. Det innebär att löparna, när de kommer i mål den här timmen, tillryggalagt drygt 24 mil. André Rangelind och Mattias Edlund är de två andra som tagit sig så långt. Rangelind är Karlstadskillen som tagit dubbla SM-guld i ultralöpning och sprungit VM på 100 kilometer och lag-VM i backyard ultra, så Andersson – som vunnit i Vinkbo fyra år i rad – har att bita i. Han har redan passerat sitt personliga rekord (och Leonoras familjerekord från lag-VM 2020).
Vi får se när de kastar in handduken. Jag har svårt att tro att någon klarar den andra natten, men de här löparna har överraskat mig förr.
Leonora själv? Hon fick ge sig efter 15 varv den här gången, 100,5 kilometer.

Andrea Svensson fortsätter stärka sitt case för att ta en VM-plats. I dag tog OK Tisaren-löparen andra raka segern i orienteringens elitserie, swedish league, och efter gårdagens sekunddrama var hon i dag helt överlägsen, drygt 1,5 minuter före IFK Göteborgs danska Miri Thrane Ødum över en långdistans med knappt 80 minuters segertid, och över fyra minute före bästa svenska, IFK Göteborgs Elin Månsson.
Svensson drygade därmed ut sin totalledning i swedish league, och det ska bli extremt intressant att följa henne i VM-testerna i schweiziska Flims och Engadin 3–6 juni.
Kollega Billy Hammer snackade med Svensson efter helgens tävling, för en artikel ni hittar här!
Efter gårdagens pallplats fick Josefin Tjernlund i dag nöja sig med en niondeplats, nästan 8,5 minuter bakom klubbkompisen Svensson. Ellinor Tjernlund och Lovisa Persson 22:a och 24:a.
På herrsidan lyckades Martin Regborn däremot bättra gårdagens tredjeplats till en andraplats i dag, 1.10 bakom Ravinens Gustav Bergman som vann för andra dagen i rad. ”Lite småsega ben och svajigt på ett par sträckor men grundnivån är riktigt bra just nu. Nöjd med helgen”, skriver Regborn i sin träningsdagbok på Strava. Jonatan Gustafsson fick dock nöja sig med en 30:e-plats i dag (13 minuter bakom täten), och var med det bakom både Ravinens Örebroboende fransman Quentin Rauturier (27:a) och Tisarens förstaårsjunior Fredrik Glännefors (28:a). Gustafsson har ännu inte lämnat någon kommentar på Strava, men kollar man hans splittider verkar han inte ha gjort någon enskild superbom.
På juniorsidan fick Djerfs Ella Laine stor revansch efter gårdagens lopp och tog en andraplats bakom Tumba-Mälarhöjdens Freja Hjerne. ”Från besviken och tårar igår till revansch i dag! Hjärnspöken som stökade på medeldistansen och loppet var bara en ren besvikelse. Idag var målet att bara ha kul och det var det också”, skriver Laine på instagram. I äldsta ungdomsklassen, H16, som inte ingår i elitserien tog Lindebygdens Axel Thybeck en ny pallplats, som trea, mindre än 1,5 minuter bakom segrande Valle Larsson, IF Thor.

Marcus Jansson tog andra SM-guldet på två dagar, och Viktor Larsson andra silvret, när örebroarna fortsatte dominera svensk mountainbikeorientering på herrsidan. I dag stod masstart över långdistans på agendan, och Jansson vann 4,5 minuter före Larsson som i sin tur hade drygt en minut ned till tredjeplacerade Sebastian Svärd, Haninge. Garphyttans Thomas Jansson, som sensationellt var fyra på medeldistansen i går, slutade femma i dag. Karin E Gustafsson bröt tävlingen där Nadia Larsson tog damguldet.
SM-tävlingarna i Finspång var också premiär för årets Sverigecup, där Jansson följaktligen tagit en tidig ledning före Larsson. Sedan tidigare leder ju Jansson landsvägscyklingens Sverigecup också.

I dag avgjordes Grisrundan i Östansjö, en riktigt lerig och tuff tävling med mycket obanad löpning och långa perioder i myrar, i diken och i en sjö (med drygt knähögt vatten). Jättetalangen Linus Wedin stod över korta terräng-DM i går på grund av lite knäkänning, berättade han när jag pratade med honom före start, men för att jogga hem andra raka segern i ett ganska svagt startfält räckte hans grymma kapacitet gott. Faktum är att han lät konditionsbloggaren själv ta starten, och låg i rygg i drygt 1,5 kilometer. Sedan tröttnade han på tempot och försvann i fjärran. Vann på 46.08 (över åtta kilometer, vilket säger det mesta om hur tuff de här åtta kilometerna är). Även arrangerande Sydnärkepolisens egen Joakim Jansson gick förbi och distanserad undertecknad, och tog andraplatsen på 48.41 (2,5 minuter bakom Wedin), medan Jonas Brännmyr alltså fick nöja sig med tredjeplatsen, ytterligare 50 sekunder bakom (49.31 – men jag var nöjd eftersom jag ett tag var nere på sjätteplatsen efter juniorstarten). Maja Hörnström, från värmländska Garva SK, vann damklassen med över sex minuter, på 53.47 mot Hallsbergs egen Majja Lund. IFK Noras Kim Semstrand var bara 48 sekunder bakom henne, på 1.00.45.
Min kollega Tove Svensson var på plats och fångade både bilder och känslor, kolla in reportaget här.

Redan i går var det säsongspremiär för mountainbikens långloppscup, och örebroaren Matthias Wengelin tog säsongens första seger i 69 kilometer långa Billingeracet i Skövde (redan i andra tävlingen efter fjolårets svåra knäskada, alltså). Han gick ifrån Jakob Söderqvist (Team Vostroblock Evolite cycling) med fe msekunder på slutet, och var nästan en minut före trean. Team Norras Edvin Lindh blev femma (knappt 1,5 minuter från Wengelin och 34 sekunder från pallen), Adam Pettersen tog en tolfteplats och Axel Lindh en 15:e-plats efter en mycket strulig vår som jag hoppas kunna återkomma till. Nästa tävling i cupen är Lida Loop som avgörs i Stockholm den 28 maj.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: