Törnqvist och Nilsson sexor på junior-SM – och Axelsson 1,5 sekunder från världscupkvaltiden

Garhpyttans Elin Törnqvist har ju, precis som Ludvig Berg som jag skrev utförligt om häromdagen, fått se sina två junior-SM i 18-årsklassen ställas in på grund av pandemin – men har fått någon form av mini-genombrott under årets mästerskap där hon gör första året i den äldre juniorklassen, D20. Efter en 14:e-platser i både masstart och sprint slog hon i dag till med en sjätteplats i distansloppet över fem kilometer i fristil – 51 sekunder bakom segrande Märta Rosenberg, Duved, och 40 sekunder från medalj över fem kilometer i fristil.
Granbergsdals Simon Nilsson drämde till med en kanske ännu vassare prestation när han tog sjätteplats i herrarnas H20-klass – som allra bästa 93:a. Alla fem som var före blir alltså seniorer nu i sommar och är borta ur juniorklassen när nästa säsong startar i hös, medan Nilsson (liksom Törnqvist och Berg) då har chansen att briljera i klassen. Karlskogakillen var 1.14 bakom Åsarnas Edvin Anger, hemmaåkaren som fullbordade guldtrippeln efter överlägsna segrar även i masstart och sprint (nu 25 sekunder före IFK Moras Erik Larsson på andraplatsen), och 46 sekunder från medalj över tio kilometer i fristil.
I övrigt blev det ett gäng platser bland de 30 bästa för länet: Nelly Mårtensson, som nästa vecka gör landslagsdebut i skidorientering i ungdoms-EM, blev 21:a i D18 (1.15 från medalj), Anja Andersdotter slutade på 24:e plats i D20 (1.34 från pallen, 68 sekunder bakom klubbkompisen Törnqvist) och sprintspecialisten Ludvig Berg (som tog SM-brons i torsdags) blev 26:a i H20 (1.41 från medalj).
I morgon avslutas junior-SM med stafetter Garphyttan kör Anja Andersdotter/Nelly Mårtensson/Elin Törnqvist över 3×3,3 kilometer i fristil i damjuniorernas klass medan Granbergsdal kör unge Melvin Törshagen på förstasträckan följd av Albin Källiden och Simon Nilsson över 3×5 kilometer i fristil i herrjuniorernas klass. Ludvig Berg körs förstasträckan i Bollnäsklubben Rhens BK:s lag (bröderna Erik coh Nils Bergström, som båda var topp fyra i dag, går de två andra sträckorna, så visst finns chans till en andra medalj för Berg). NA sänder stafetterna, precis som alla andra tävlingar under junior-SM, ni hittar den här.

Adam Axelsson har tävlat sparsamt i vinter, men just den här helgen när Nils van der Poel ger sin avskedsföreställning i Nederländerna, är örebroaren på plats i Calgary och försöker kvala in till nästa års världscuptävlingar redan nu. För det krävs 35,70 på 500 meter (Axelsson pers är 36,68) eller 1.11,00 på 1 00 meter (Axelsson har gjort 1.11,60). Gårdagens 500-meterslopp var det klart snabbaste som Axelsson, som tog alla tre gulden på sprint-SM i januari, gjort sedan oktober 2019, men ändå en bra bit från kvalgränsen – 37,05. I dag körde han 1 000 meter och gick i mål på 1.12,50 (kolla loppet cirka två timmar och tio minuter in i den här livesändningen). I morgon körs båda distanserna igen, och vi får se vilken Axelsson ger sig på eller om han kör båda.

Efter seniorerna, juniorerna och de äldre ungdomarna är det den här helgen dags för de yngre ungdomarnas inomhus-SM i friidrott. Där har vi just nu inga medeldistanslöpare som utmanar i den absoluta Sverigetoppen, men ett par kom ändå till start på lördagen: Lucas Asplund sprang 1 500 meter i P16-klassen (på 4.33,74, 15 sekunder från avancemang till final) och Sebastian Norlander sprang 1 000 meter i P15-klassen (på 3.02,24, tolv sekunder från avancemang).

Över 1 300 orienterare kom till start i Hallandspremiärens medeldistans i skogarna mellan Laholm och Knäred i dag. OK Djerf och KFUM Örebro hade runt 15 löpare på plats vardera (och därtill var det några spridda löpare från andra länsklubbar), men särskilt många från länet var det inte i elitklasserna – Djerfs Maja Welander var enda senior med en 26:e-plats i damklassen medan Djerfs Rasmus Pettersson och KFUM:s Julia Berg blev femma och sexa i de äldre juniorklasserna. I morgon löps det långdistans – men då är det så klart framför allt dags för finalen i Ullmax vinterserie med Jonatan Gustafsson, systrarna Tjernlund och klara slutsegraren Quentin Rauturier på startlinjen – alla i klassen ”lång långa” som går utöver den normala långa klassen (och därför inte ger poäng i cupen) – 16,6 kilometer för herrarna och 13,2 kilometer för damerna, en ”spetsträning” i Örebro läns orienteringsförbunds regi.

Det blev en helt ny vinnare i Örebro parkrun i dag, vilket sannerligen inte hör till vanligheterna så här efter 170 omgångar. Malin Sjödin var snabbast av 20 kvinnor med 22.05 medan Oskar Hansson för åttonde gången löpte i mål först av alla (37 herrar den här gången) på 18.19. Även Andreas Kjellin (18.47) gick under 19 minuter på den för dagen isfria men rätt leriga femkilometersslingan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: