Gustafsson snabbast genom tiderna på landsvägsmilen – och först under halvtimmen (plus Lechs styrkedemonstration, 15-åringens supertid och Larssons comeback)

Frågan var, som jag skrev i ett blogginlägg tidigare i veckan, inte om utan vem som skulle slå det inofficiella Närkerekordet på tio kilometer landsväg när Startmilen avgjordes vid Universitetet i dag. Martin Regborn drog första halvan, drygt, men Jonatan Gustafsson var starkast i slutändan sprang in på 29.52 – 35 sekunder under den tid av Glanshammars Kjell-Arne Sjögren som i 39 år, så när som på några veckor, stått som Närkebästa (därtill blev Gustafsosn den fjärde Närkelöparen genom tiderna att gå under 30 minuter på distansen, om man räknar in banlopp – Regborn har gjort 29.41,82, Mikael Abrahamsson 29.48,95 och Sjögren 29.53,77 på 10 000 meter). Regborn landade på 30.08 – förvisso 16 sekunder bakom Gustafsson men 19 under Sjögrens gamla rekord och 22 under sitt tidigare pers.
Trea i tävlingen blev Jonas Andersson, som därmed fullbordade en KFUM Örebro-trippel såväl i Startmilen som i det nyinstiftade distriktsmästerskapet över tio kilometer landsväg (som liksom maraton-DM gäller södra Svealand – alltså även Värmland, Västmanland och Södermanland – men då som nu med endast Närkelöpare på pallen i seniorklasserna).
Andersson debuterade ju på distansen med otroliga 32.11 i Varvetmilen för två veckor sedan, och då hade jag ingen som helst koll på honom. Det visade sig vid närmare efterforskningar (förstås) handla om en orienterare, som tidigare varken tävlat på landsväg eller bana enligt resultatdatabaserna (men han har några resultat på traillopp). Han har OK Roxen som moderklubb men tävlar sedan i fjol för Kils OK och var SM-åtta över ultralång distnas 2021. Han kom till Närke för orienteringsgymnasiet i Hallsberg, bor numera i Åsbro där han arbetar som snickare och har under ett antal år tränat med KFUM:s framgångsrika grupp av medel- och långdistansare. En kille att hålla koll på framöver, helt klart. I dag slog han till med 31.55, pers med 16 sekunder således, och avancerade till delad 21:a-plats på genom tiderna-listorna i länet.
Lisa Bergdahl, som flyttat ”hem” (hon kommer ju från Fellingsbro egentligen) till Örebro efter en handfull år i Göteborg – och anmälde sig sent till Startmilen (eller om det var jag som hade läst förbi hennes namn på förhand). Att en så habil löpare bara blir fyra säger en hel del om hur starkt Närkedistriktet är just nu. Erica Lech, Fanny Schulstad (som hade order om att hålla igen lite med tanke på att vårens mållopp Hamburg marathon bara är tre veckor bort) och Liduina van Sitteren (tillbaka i gammalt gott slag efter ett tufft fjolår, vad det verkar) gick en fajt om segern och DM-medaljerna som Lech gick vinnande ur. 35.38 på henne, 35.43 på Schulstad och 35.44 på van Sitteren, medan Bergdahl kom i mål på 36.28. Lechs 35.38 20 sekunder från perset och 23 sekunder från van Sitterens Närkerekord.
Kollega Henrik Brändh var på plats och knäppt bilder och pratade med Gustafsson och Lech för en artikel ni hittar här.
Lech kunde ha fått med sig två guldmedaljer från tävlingen, eftersom hon var snabbaste K45:a (med drygt sju minuters marginal), men av någon anledning hade hon inte anmält sig som veteran. Veteran-DM-segrare från länet blev i stället Örebro AIK:s Ida Lilja (42.49 i K35), Östansjös Maria Lithell (50.04 i K40) och Startkvartetten Maria Nagle (42.56 i K45), Petra Hanaeus (42.02 i K50), RoseMarie Enmalm (46.49 i K65) och Susanne Malmqvist (51.44 i K70) på damsidan, Starts Per Arvidsson (32.03 i M35), Örebro AIK:s Andreas Ingberg (32.30 i M40), LK Gränslösts Nicklas Källmén (36.44 i M45), Hagabys Ulf Hallmén (38.41 i M50), Örebro AIK-trion Sören Forsberg (38.38 i M55), Torbjörn Sjölander (43.57 i M60) och Göte Pettersson (49.15 i M65), IFK Noras Eric Malm (1.10.05 i M70) och Storådalens Arne Evertsson (1.29.31 i M80). De enda klasserna där länslöpare inte tog veteran-DM-guld var i M75 (där Vilstas Anders Hansson imponerade stort med 44.19) och K55.
Till sist måste även sägas att toppbredden på herrsidan är imponerande just nu. Sju länslöpare gick under 33 minuter (förutom de redan nämnda även Rasmus Ahlgren på 32.09 och Simon Karlsson på 32.59) och för att få en poäng i långloppscupen (alltså vara topp åtta av löparna i det nya, stora distriktet) krävdes just 32.59.
Nästa tävling i långloppscupen är ÖAIK halvmaraton onsdagen den 20 april. Cupen toppas förstås av Lech, som vunnit två raka DM och har maximala 16 poäng, och Arvidsson som har 13 poäng (seger i Nora maraton, fyra i dag).
Det arrangerades också femkilometerslopp för ungdomar, med tunna startfält, under Startmilen. Den som imponerade mest av ungdomarna var i stället Linus Wedin, som valde att (som vanligt) ställa upp i seniorklass och som nyss fyllda 15 kutade på 36.14 (i höstas vann han ju seniorguld i långa terräng-DM som 14-åring). Halva tiden på fem kilometer, 18.07, hade räckt till seger i P15-klassen med 2,5 minuter.

Trots att så gott som varenda löpare man känner till sprang Startmilen valde 46 i stället Örebro parkrun, där Linköpings Bertil Grelsson, 56, var snabbast av alla i sin debut (på 21.28). Julia Markendahl var med för sjätte gången (men för första gången på över två år) och var snabbast på 25.01.

Filip Danielsson blev tia i Lofsdalen epic i dag, efter att ha tvingats släppa täten (Ulricehamns Andreas Svensson, som ju vann Wadköpingsloppet, spurtade hem segern även här, en tiondel före Gustaf Berglund som ju tog SM-silver ihop med Axel Ekström i stafetten förra helgen). Danielsson hamnade i en liten grupp ett par minuter bakom, ihop med Alfred Nilsson (som blev åtta) och Viktor Brännmkar (som blev nia). Tidigare under vintern har ju Danielsson bland annat vunnit Skinnarloppet, varit bästa länsåkare i Vasaloppet, debuterade i Birkebeinerrennet och varit på pallen i Wadköpingsloppet och Engelbrektsloppet.
Robert Brundin avslutade säsongen med 120 kilometer långa Lillehammer trollski marathon, och körde in som fyra (förvisso 26 minuter från täten).

Svensk mountainbikeorienterings fixstjärna på herrsidan, Garphyttans Marcus Jansson, vann som väntat säsongspremiären utanför Eskilstuna i dag, men det var ex-örebroaren Viktor Larsson som tog hem DM-guldet eftersom han var bäst av de tävlande från Södermanland. Larsson var trea i mål, fyra minuter bakom Jansson efter en knapp timmes tävling, i comebacken efter dubbel hjärtmuskelinflammation. Garphyttans andra landslagscyklist i disciplinen, Karin E Gustafsson, blev tvåa, slagen med bara 30 sekunder av tyngre landsmeriterade Linn Bylars (men ingen av dem tävlar för någon klubb i Södermanland).

Djerfs Rasmus Pettersson vann äldsta juniorklassen i Tibrotrippelns medeldistans i dag, minuten före IFK Moras Albin Gezelius. Det blev också dubbelsegrar för länet i äldsta ungdomsklassen, för 15- och 16-åringar, genom Djerfs Ella Laine (som sprang så bra i Varvetmilen) och Lindebygdens Axel Thybeck (vars syster Lovisa för övrigt vann D14). I morgon avslutas Tibrotrippeln med långdistans.


Ett svar till “Gustafsson snabbast genom tiderna på landsvägsmilen – och först under halvtimmen (plus Lechs styrkedemonstration, 15-åringens supertid och Larssons comeback)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: