Allt du behöver veta inför Fahlins start i Amstel gold race – och så gick det för länsåkarna i sprinten i Sollefteå

Efter fem race på 15 dagar fick Emilia Fahlin ett litet minibrejk inför slutspurten på comeback-våren. Tio dagar att ladda batterierna – delvis hemma i Örebro – inför våravslutningen med världstourtävlingen Amstel gold race på söndag och debuten i Paris-Roubaix nästa lördag. Helgens 128,5 kilometer långa tävling i Nederländerna har start i Maastricht och mål i Valkenburg. Den inleds med en längre slinga på 67 kilometer och avslutas med drygt tre varv på en 18,9 kilometer lång slinga som innehåller tre namngivna styningar: Geulhemmerberg (900 meter med 53 höjdmeter), Bemelerberg (700 meter med 38 höjdmeter) och den mer beryktade Cauberg (600 meter med 53 höjdmeter där ett parti av backen lutar 14 procent). På den inledande vägen fram till finalloopen passeras dessutom ett gäng stigningar, så det lär bli utslagsgivande och banta klungan, men det lär ändå bli spurt in mot mål (mållinjen kommer två platta kilometer efter sista passeringen av Cauberg).
Fahlins franska arbetsgivare FDJ-Nouvelle aquitaine-Futuroscope ställer över både sin danska kapten Cecilie Uttrup Ludwig och sitt franska stjärnskott Clara Copponi, men har ändå starka namn som Marta Cavalli och Brodie Chapman till start vid sidan om Fahlin (som alltjämt tävlar sig i form som hjälpryttare), Victorie Guilman, Stine Borgli och Marie Le Net.
2019 var Fahlin nära att gå loss med Marianne Vos och Katarzyna Niewadoma i den vinnande utbrytningen, just på toppen av Cauberg (två kilometer från mållinjen) när kedjan gick av – något som vid sidan av segern i Vårgårda GP hade blivit hennes främsta resultat i karriären. Nu blev hon i stället 15:e på reservcykeln. Hennes tre andra starter i tävlingen har hon hjälpt lagkompisar, som Uttrup Ludwig i fjol (då tävlingen gick på en helt annan, covidanpassad, bana).
Regerande världsmästaren Elisa Balsamo, som vann tre tävlingar på en vecka i slutet av mars, Niewiadoma (som alltså vann 2019), Annemiek van Vleuten och Demi Vollering räknas till förhandsfavoriterna. Tävlingen startar 10.45 och har beräknad målgång strax efter 14. Eurosport sänder från 13.

Det blev en länsåkare i final i sprinttävlingen i Sverigecupens avslutningshelg i Sollefteå i dag – den nyblivna ungdoms-OS-medaljören Ludvig Berg. Sprintspecialisten från Karlskoga tog sig till final, i H20-klassen, den här gången också men hade inte nog med kräm kvar för att utmana där. Tappade lite på andra krönet och kom in på upploppet med en lucka till topp fyra – och blev omåkt av den enda han hade bakom sig. En sjätteplats blev ändå dagens bästa länsresultat – med en placerings marginal.
Garphyttans duo Elin Törnqvist (som tagit jättekliv i vinter) och Anja Andersdotter (som nu gjorde säsongens vassaste resultat, om jag inte missat något) tog sig nämligen båda till semifinal i D20-klassen, och placerades in i det andra heatet. Tove Ericsson (Hudiksvall) och Lisa Eriksson (Strömnäs) som sedemera blev etta och tvåa i tävlingen stack iväg från resten av fältet i den semifinalen redan i det första motlutet, ut från start, och skapade en stor lycka. Törnqvist lade sig inledningsvis sist i fältet men avancerade på upploppet förbi de andra tre i klungan (ledarduon var 16 sekunder före i mål!), men tiden räckte inte för någon av lucky loser-platserna till finalen. Törnqvist placerades in som sjua i tävlingen, Andersdotter (som blev femma i heatet efter den täta spurtuppgörelsen) som nia.
Axel Ekström bommade att ta sig vidare från kvalet i elitklassen med med 2,7 sekunder marginal, blev 35:a av 69 åkare där. Men den nyblivna SM-silvermedaljören från Klockhammars klart bästa chans den här helgen är ju morgondagens distanslopp i fristil. Zinkgruvans sprintkanon Markus Johansson (som numera tävlar för Offerdal) och Garphyttans Adam Gillman tog sig däremot vidare (Johnasson som kvaltrea!), och placerades in i kvartsfinal fem. Johansson bytte från fästvalla till blanka skidor inför kvarten, vilket visade sig vara fel val. Han såg ut som Bambi på hal is när han försökte sax-springa uppför de två brantare motluten i snöstormen, och han var klart sist över båda krönen. En remarkabel uppkörning (uppstakning?!) på det långa, slakmote-upploppet tog honom till en tredjeplats i heatet, men tiden var 2,5 sekunder ifrån att ge honom en lucky loser-plats vidare. Gillman gick med fäste och var med i kampen om tredjeplatsen länge, men slutade sist i heatet.
NA sände rubbet, det går att se i efterhand här. Sändningen av morgondagens distanslopp i fristil publiceras inte förrän 6.00 i morgon bitti på na.se (sändningen startar just före nio) så någon länk kan ni inte få, men startlistorna finns här (Ekström startar 12.47).

Notera också att morgondagens Örebro parkrun – då femårsjubileet skulle ha firats – blivit inställt på grund av snöovädret. Nytt firandeförsök nästa vecka. Nere på gränsen mellan Skåne och Blekinge, där elitserien i orientering drar igång i morgon förmiddag, har det däremot inte snöat något, som tur är. Här är startlistan för den tävlingen.


Ett svar till “Allt du behöver veta inför Fahlins start i Amstel gold race – och så gick det för länsåkarna i sprinten i Sollefteå”

  1. […] Bröderna Ahlsson – Jacob och Jonathan – har haft en strulig start på säsongen på grund av sjukdom. Tio planerade, internationella tävlingsdagar var i mars, för nya svenska continentallaget Motala AIF-Serneke-Allebike, blev till totalt 2,5 för Jacob och noll för Jonathan. Men på lördagen tog Jacob revansch med en seger när den nationella säsongen satte igång med Östgötatempot. Över 15 kylslagna kilometer visade 2020 års svenska tempomästare att han alltjämt är på topp i den här disciplinen genom att knipa segern 2,2 sekunder före tidigare lagkompisen Hugo Forssell (som i år gått till CK Hymer) och 44 sekunder före alla andra.Tävlingen ingår inte i Sverigecupen, som i stället startar med Kinnekulleloppet om två veckor. Men redan i morgon är det dags för Östgötaloppet. Jacob är anmäld dit också, men inte Jonathan som heller inte körde i dag. Måhända alltjämt sjukdomsproblem.Morgondagens cykelhöjdare är ändå Amstel gold race med Emilia Fahlin – lite förhandsläsning inför det hittar ni här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: