Ahlsson tog säsongens första seger, Regborn femma i premiären och Ekström topp tio på nytt

Bröderna Ahlsson – Jacob och Jonathan – har haft en strulig start på säsongen på grund av sjukdom. Tio planerade, internationella tävlingsdagar var i mars, för nya svenska continentallaget Motala AIF-Serneke-Allebike, blev till totalt 2,5 för Jacob och noll för Jonathan. Men på lördagen tog Jacob revansch med en seger när den nationella säsongen satte igång med Östgötatempot. Över 15 kylslagna kilometer visade 2020 års svenska tempomästare att han alltjämt är på topp i den här disciplinen genom att knipa segern 2,2 sekunder före tidigare lagkompisen Hugo Forssell (som i år gått till CK Hymer) och 44 sekunder före alla andra.
Tävlingen ingår inte i Sverigecupen, som i stället startar med Kinnekulleloppet om två veckor. Men redan i morgon är det dags för Östgötaloppet. Jacob är anmäld dit också, men inte Jonathan som heller inte körde i dag. Måhända alltjämt sjukdomsproblem.
Morgondagens cykelhöjdare är ändå Amstel gold race med Emilia Fahlin – lite förhandsläsning inför det hittar ni här.

Martin Regborn tog en – placeringsmässigt – mycket stabil femteplats vid orienteringens elitseriepremiär, Ryssbergsdubbeln på gränsen mellan Skåne och Blekinge, i dag. Framför allt med tanke på att VM-orienteraren från Örebro dragits med sviter av förkylning både före och efter 30-minutersprestation i Startmilen förra lördagen. Men en bom till femte kontrollen, som kostade drygt 1,5 minut, grämde lite efteråt. ”Kroppen fortfarande inte 100 procent, men svarade klart över förväntan ändå. Gjorde en fet bom på femman vilket var synd på ett stabilt lopp i övrigt”, skriver han i sin träningsdagbok på Strava. Fyrfaldige världsmästaren Gustav Bergman var i särklass och vann tävlingen med 1,5 mintuers marginal till inflyttade örebroaren Anton Johansson (som alltjämt dock tävlar för Blekingeklubben OK Orion). Regborn var nästan 4,5 minuter bakom på sin femteplats, två minuter från pallen.
Andre landslagsorienteraren på herrsidan från länet, Jonatan Gustafsson, återfanns först på 45:e plats i resultatlistan, nästan nio minuter bakom Bergman. Runt 3,5 minuter av dem gick åt till bommar på två kortsträckor mitt på banan där han sprang förbi kontrollpunkten med snäv marginal och tvingades vända tillbaka. ”Inte riktigt vad jag hade hoppats på. Rätt så stora kontrollmissar till sjuan och åttan, och kroppen var lite seg sen förkylningen”, skriver han på Strava.
Ellinor Tjernlund var närmast segern, rent tidsmässigt, av länsorienterarna trots en sjundeplats. 2.02 var marginalen till IFK Moras Denisa Kosová som var snabbast av alla, i en tät tävling där systern Josefin Tjernlund blev elva, 3.15 från täten. Och då lade Ellinor ändå bort nästan en minut till andra kontrollen, en bom som kan ha kostat en pallplats för Tisaren-orienteraren som fick världscupdebutera i fjol. Lilian Forsgren var 21:a, drygt sex minuter bakom, och Lovisa Persson 34:a, drygt nio efter. Andrea Svensson, som haft en sån fin start på säsongen med idel pallplatser, kom inte till start.
På juniorsidan visade Djerfs Rasmus Pettersson att han på allvar vill vara med och leka under sista säsongen innan han blir senior. Förvisso sex minuter bakom segrande Noel Braun i H20-klassen, men Växjölöparen var totalt överlägsen och vann med 3,5 minuter, så Pettersson blev ändå sexa och hade bara två minuter till pallen. Tisarens Valter Pettersson, i fjol dubbel JSM-medaljör, blev 13:e man, ett par minuter till bakom. KFUM Örebross Karin Lindgren och Lovisa Gustafsson 21:a och 23:a i D20. På ungdomssidan var Djerfs Ella Laine, som sprang så bra i Varvetmilen, vassast med en fjärdeplats i D16.
I morgon fortsätter premiärhelgen med en långdistans, även den under namnet Ryssbergsdubbeln, förstås.

Axel Ekström tog en ny topp tio-placering i ett nationellt fristilslopp, precis som i tremilen på SM för ett par veckor sedan, när ett 15 kilometer långt lopp med intervallstart avgjordes som del två av tre i Sverigecupens avslutningshelg i Skellefteå. NA sände hela klabbet, och ni kan se det i efterhand här (sändningen av morgondagens jaktstart publiceras först i morgon bitti, tyvärr, så jag kan inte länka till den nu).
Klockhammarsonen, som numera tävlar för IFK Mora, var 1.43 bakom Björn Sandström som anförde en Piteåtrippel, och drygt en minut från pallen. Garphyttans Adam Gillman var 21:a, men bara 35 sekunder bakom Ekström, och Lucas Lennartsson 33:a. I morgondagens jaktstart över 15 kilometer i klassisk stil går Sandström ut med 30 sekunders ledning medan Ekström – som inte gick vidare från kvalet i sprinten i går, som också räknas in – startar som 15:e man, 2.15 bakom (men han har sex man inom 16 sekunder framför sig, så de kanske kan bli en bra klunga som kan ta upp jakten). Gillman går ut som 22:a, 31 sekunder bakom Ekström.
På juniorsidan inträffade det märkliga att Ludvig Berg körde lika bra i ett intervallstartslopp (över 7,5 kilometer, i deras fall) som i sprinten dagen innan – Karlskogakillen var sexa i H20 båda dagarna, nu med gamle klubbkompisen Simon Nilsson (också Karlskogakille, som stannat kvar och alltjämt tävlar för lokala klubben Granbergsdal) närmast bakom sig men 23 sekunder bakom segrande Axel Werner, IK Stern. Lika överraskande att Garphyttans duo Elin Törnqvist och Anja Andersdotter körde bättre i sprinten i går, då båda gick till semifinal, än i distansloppet i dag där de blev 15:e respektive 22:a i D20, 2.36 och 2.54 bakom segrande Märta Rosenberg, Duveds IF. Juniorerna kör jaktstart bara på lördagens resultat – om sprinten räknats in hade det gynnat både Berg, Törnqvist och Andersdotter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: