van Sitteren vann kampen mot Lech, Andemariam kom hem och segrade och allt annat från halvmaran i kväll (plus länsåkarna i NA-sända SM-tävlingen)

Allt jag lovade i förhandstexten inför Örebro AIK halvmaraton i kväll slog också in. Heshlu Andemariam kom hem till Örebro och sprang hem segern i herrklassen och på damsidan blev det en ruggig duell där Erica Lech ledde tills bara några hundra meter återstod men till slut förlorade kampen mot Liduina van Sitteren.
van Sitteren hade en riktigt vass avslutning och vann på 1.18.45 – bara 59 sekunder från det två år gamla perset och bara 37 sekunder från Mikaela Kemppis sju år gamla banrekord (hade hon tagit det hade det dubbla segerpremien från 1 000 till 2 000 kronor). Ett skönt formbesked för van Sitteren som dragits med mycket skadeproblem senaste åren. Lech passerade mållinjen 16 sekunder senare, på 1.19.01 – 16 sekunder från segern och 19 sekunder från hennes pers. Lech kom ju till tävlingen som favorit efter att ha vunnit DM på både maratondistansen (i Nora marathon) och tio kilometer landsväg (i Startmilen) senaste månaden. Faluns Jenny Björnberg tog tredjeplatsen i tävlingen på 1.20.57, men det var femteplacerade Julia Johnsson som var trea av länslöparna (och trea av löparna från klubbarna i nya, stora distriktet, vilket gjorde henne till trea i långloppscups-perspektiv) på 1.30.31 närmast före Marie Dasler på 1.31.13, Therese Persson på 1.39.21 och för mig nya Örebro AIK-bekantskapen Iva Fagre på 1.39.40.
På herrsidan skrevs Andemariams segertid till 1.09.03 (knappt tre minuter från både pers och banrekord) efter att ha gått solo större delen av loppet. FK Studenternas Andreas Lundegård blev tvåa på 1.11.48 medan Per Arvidsson var bäst av länslöparna (precis som i maraton-DM) med 1.12.08. En trio från Tisdagsklubben Örebro – som vad jag förstår till årets säsong fixat pappren och officiellt blivit en förening inom Svenska friidrottsförbundet, vilket gör att löparna kan springa tävlingsklass – tog placering två, fyra och fem av länslöparna: Simon Karlsson på 1.13.57, John Lundström på 1.16.41 och David Lundström på 1.17.22. Mellan dem klämde sig Örebro AIK:s doldis Anton Öhman (han gjorde också sub 35 på Startmilen) in på 1.16.39. Även Patrik Jansson (i motionsklass!), Elias Zika, Björn Engqvist och Oskar Larsson gick under 1.20.
Lisa Bergdahl vann som väntat tiokilometersklass på 37.11 (drygt en minut från perset). Wilma Karlsson, från Karlstadsklubben IF Göta, var tvåa där medan Kajsa Rosdal (42.38) och Maria Nagle (43.47) var näst bästa länslöparna. På herrsidan var Götas Niklas Wassberg (32.14) snabbast av de sju utomsocknes som var först i resultatlistan, Pär Englund var bästa länslöpare med 38.40 (vilket alltså gav ven åttondeplats).
I långloppscupen drygar Lech ut sin ledning till tio poäng (mot van Sitteren) mot tidigare nio (mot Josefin Tjernlund) medan Arvidsson utökar från tre till nio poängs lucka ned till Andreas Ingberg på andraplatsen (som inte sprang i dag).
Redan på lördag är det dags för nästa deltävling – femkilometerstävlingen Kumla stadslopp.

Säsongens sista SM-tävling på längdskidor avgörs ju i morgon, och NA sänder en sprintstafetten i klassisk stil där åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson och William Poromaa gör upp med överraskande namn som Stina Nilsson och Teodor Peterson upp i Bruksvallarna.
Ur ett länsperspektiv är det herrarna man får titta extra nog på. Klockhammarsonen Axel Ekström kör sträckorna ett, tre och fem i IFK Moras andralag, där han teamet upp med Gustaf Berglund, Zingkruvanfostrade Markus Johansson blir ankare i Offerdals andralag (där Gustaf Aflodal kör förstasträckorna) och Adam Gillman och Marucs Lennartsson bildar Garphyttans lag. Knappast medaljchans för något av lagen, men något av dem bör kunna ta sig vidare till finalen.


Ett svar till “van Sitteren vann kampen mot Lech, Andemariam kom hem och segrade och allt annat från halvmaran i kväll (plus länsåkarna i NA-sända SM-tävlingen)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: